Merkel nem remél teljes megállapodást az EU-csúcson

Publikálás dátuma
2018.06.26 19:43
FOTÓ: Dursun Aydemir / ANADOLU /AFP
Fotó: /
Nem remélhető, hogy az uniós országok megegyeznek a hét második felében Brüsszelben az európai menekültügy teljes újraszabályozásában – véli a német kancellár.

Angela Merkel Pedro Sánchez spanyol kormányfővel, majd Donald Tuskkal, az EU-országok csúcsvezetőit tömörítő testületnek, az Európai Tanácsnak az elnökével folytatott megbeszélést Berlinben. Tusk azt javasolta a csütörtök-pénteki EU-csúcsra szóló meghívójában, hogy a tengeren kimentett illegális migránsokat valahol az unió területén kívül helyezzék el átmenetileg, amíg egyenként ki nem vizsgálják az ügyüket. Ilyen helyszínt azonban még nem sikerült találni.

Merkellel való találkozója után a spanyol miniszterelnök kiemelte, hogy országába az idén eddig az egy évvel korábbinál 64 százalékkal több menedékkérő érkezett, 2017-ben pedig 100 százalékos növekedést regisztráltak az előző évhez képest. Hangsúlyozta, hogy Spanyolország szorosan együttműködik Németországgal, de a terhek megosztásán alapuló, közös európai megoldást tart szükségesnek.

Kedden este a berlini kancellári hivatalban a német kormánypártok vezetői, valamint parlamenti frakcióvezetőik kezdtek tanácskozást arról, mennyire tart össze, működőképes-e még egyáltalán a koalíció, amelyen belül ezúttal – felettébb szokatlan módon – nem a jobbközép, keresztény uniópártok és a szociáldemokraták között, hanem a két uniópárt – a CDU és a bajor CSU – között húzódik a fő törésvonal, elsősorban a migrációs politika kérdésében. A tanácskozásról eziáig nem lehetett megtudni semmi érdemlegeset.

A vita lényege, hogy Horst Seehofer, aki a CSU képviseletében a német belügyi tárcát irányítja, el akarja rendelni azoknak a migránsoknak a visszaküldését a német határról, akiket menedékkérőként vagy valamilyen más minőségben egy másik uniós országban már regisztráltak.

Merkel azzal érvel, hogy ha ezt a gyakorlatot Németország egyoldalúan vezetné be, akkor az problémákat okozna a szomszédokkal és aláásná az EU-n belüli szolidaritást – ami egyébként sem mondható kimagaslónak, hiszen több tagország megtagadja a menedékkérők egy részének kvóta szerinti átvételét, a Földközi-tengeren pedig immár egymást érik azok a reménytelenül bolyongó menekültmentő hajók, amelyeket egyetlen európai kikötőben sem akarnak befogadni.

A kancellár úgymond „európai megoldásra”, az egész migrációs és menekültügyi szabályozás átfogó reformjára törekedne, de számára is nyilvánvaló, hogy ez egyelőre kivitelezhetetlen. Köztes megoldás lehet a két- vagy többoldalú megállapodás Németország és egyes partnerállamok között.

A csütörtökön és pénteken tartandó EU-csúcs előtt tartottak vasárnap Brüsszelben egy előzetes „minicsúcsot” a migráció témájában 16 uniós tagállam részvételével. Ott elvben készségüket hangoztatták az ellenőrzés szigorítására, de konkrét döntéseket nem hoztak.

Seehofer még a keddi Süddeutsche Zeitungban megjelent nyilatkozatában is úgy vélekedett, hogy lehet találni európai megoldást a problémára. A belügyminiszter azonban nem adta fel azt a véleményét, hogy szükség esetén Németországnak egyoldalú alapon is lépnie kell.

Nem bíznak Seehoferben
Berlinben egyelőre mindenki bizonytalan annak kapcsán, várható-e megoldás. A német fővárosban jártunkkor az volt az általános vélemény, hogy Horst Seehofer, a CSU elnöke teljesen kiszámíthatatlan, s képes akár felrobbantani a nagykoalíciót. Berlinben láthatóan nem sokan rokonszenveznek a CSU elnökével, egyfajta veszélyes bohócnak tartják. Akadnak azonban, akik úgy vélik, nem is Seehofer jelenti az igazi problémát, hanem Markus Söder bajor kormányfő, aki populista szólamaival Angela Merkel ellen fordította a keresztényszociálisok elnökét.
A cél nyilvánvaló a CDU részéről: a radikális menekültpolitikával kifogni a szelet a közelgő, októberben esedékes bajor tartományi választás előtt a szélsőjobboldali Alternatíva (AfD) vitorlájából. Berlinben nincsenek meggyőződve a stratégia sikeréről, s a felmérések sem ezt erősítik. Bajorországban ugyanis 40 százalékra csökkent a CDU népszerűsége, ami két százalékkal kevesebb, mint februárban és majdnem nyolccal az előző, 2013-as tartományi voksoláshoz képest. (Rónay Tamás, Berlin)

Sigmar Gabriel, a szociáldemokraták volt vezetője, aki alkancellár is volt Merkel mellett, a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában „elmebajnak” minősítette, hogy a CDU és a CSU emiatt olyan vitába keveredett egymással, ami kérdésessé teszi a berlini kormánykoalíció fennmaradását is. Gabriel szerint mindkét félnek van valamennyi igaza, szigorítani kell az ellenőrzést, de a partnerállamokkal egyetértésben.

A CSU-nak az a jelszava, hogy „Bajorország az első” – emlékeztetett Gabriel, és megjegyezte: ez kockázatos, és a CSU-nak nem fogják megköszönni, ha szétveri a kormányt, és káoszba taszítja Németországot, valamint Európát.

Hamarosan partot érhetnek a Lifeline utasai
„Európai megoldás” körvonalazódik a tengeren sodródó, menekülteket szállító Lifeline segélyhajó ügyében. Az AFP hírügynökség a francia kormány szóvivőjének nyilatkozatára hivatkozva kedden azt írta, hogy a 234 embert szállító német segélyhajó esetleg Máltán köthet ki. A Lifeline múlt hét csütörtökön mentette ki a Földközi-tengeren rekedt menekülteket, köztük gyerekeket és terhes nőket. 

Szerző
2018.06.26 19:43

Tüzes pokol Kaliforniában: járhatatlan utak, ihatatlan csapvíz és már 59 halott

Publikálás dátuma
2018.11.15 08:57

Fotó: AFP/ Josh Edelson
Hiába sikerült már megfékezni a lángok terjedését, máshol újabb tűzfészkek alakultak ki. Többen egy gáz- és áramszolgáltatót tartanak felelősnek a katasztrófáért.
59 halott a kaliforniai tűzvész legfrissebb, csütörtöki mérlege, írja az Euronews. Az újabb áldozatok maradványaira a teljesen leégett Paradise romjai között bukkantak rá, a szakemberek szerint évekbe fog telni a város újjáépítése.
Már előző nap 200 fölött volt az eltűntek száma, felkutatásukban a Nemzeti Gárda is segít.
Aviva Braun, az országos meteorológiai szolgálat szakembere újságíróknak azt nyilatkozta: a légkör szennyezettsége veszélyes mértéket ért el, mivel a szél "szétterítette" a sűrű füstködöt.
Bár az északi vidékeken pusztító tüzek egy részét sikerült csillapítani - nagyjából az érintett területek harmadán fékezték meg a lángok terjedését -, délen a Los Angeles környékén fekvő San Bernardino megyében újabb tűzfészkek alakultak ki. Az oltásban csaknem kilencezer tűzoltó vesz részt.
A pusztítás miatt otthon nélkül maradt helyiek a környékbeli parkolókban és kempingekben zsúfolódtak össze, ott juthatnak ugyanis meleg ételhez és ruha-utánpótláshoz.
A Malibuba vezető utak a tűzvész miatt vagy járhatatlanok, vagy elővigyázatosságból lezárták őket. Az ott élőknek hajókon visznek élelmiszert és ivóvizet. A hatóságok mindenkit figyelmeztettek, hogy a csapvíz fogyaszthatatlan, illetve csakis forralás után szabad főzéshez is felhasználni.
Az északi Butte megye seriffje, Kory Honea bejelentett: hat embert letartóztattak fosztogatás gyanúja miatt.
A tűzvész több károsultja feljelentést tett a Pacific Gas & Electric nevű áramszolgáltató ellen, mert úgy véli, hogy a vállalat hanyagsága okozta az első és később tovaterjedő tüzet.
Az erdő még mindig több mint 500 négyzetkilométeren ég, és az eddigi összesítések szerint több mint 7600 épület semmisült meg.
2018.11.15 08:57
Frissítve: 2018.11.15 09:09

Melania Trump panaszkodott a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettesére, másnap kirúgták

Publikálás dátuma
2018.11.15 08:23

Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Állítólag összevesztek a first lady afrikai útján. Menesztése ugyanakkor már korábban is szóba kerülhetett.
Menesztették a Fehér Házból Mira Ricardelt, a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettesét, egy nappal azután, hogy a first lady, Melania Trump a nyilvánosság előtt szorgalmazta elbocsátását - írja az MTI.
A döntést Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője rövid közleményben tudatta. "Mira Ricardel változatlanul támogatja az elnököt, a Fehér Házból távozva új szerepet kap a kormányzatban" - fogalmazott a szóvivőnő. A közlemény azonban nem tett említést arról, hogy milyen megbízatás várhat rá.
Stephanie Grisham, a first lady kommunikációs igazgatója kedden délután sokakat meglepő nyilatkozatot adott ki, amelyben úgy fogalmazott:
"a first lady hivatalának álláspontja szerint ő (Ricardel) többé nem méltó arra a megtiszteltetésre, hogy a Fehér Házban szolgálhasson".
Az amerikai politikában nem gyakorlat, hogy a first ladyk a nyilvánosság előtt hoznak döntéseket politikai vagy személyzeti ügyekben, minthogy ők nem megválasztott politikusok. Amerikai sajtóértesülések szerint
Ricardel a first lady októberi afrikai körútjakor összetűzésbe került Melania Trump munkatársaival.
A vita tárgya egyrészt a repülőgépen történő ültetés, másrészt a Nemzetbiztonsági Tanács forrásainak felhasználása volt.
A volt tanácsadó korábban James Mattis védelmi miniszterrel is nyilvános és durva hangú vitákba keveredett. A The Washington Post információi szerint John Kelly kabinetfőnök már hónapok óta fontolgatta Mira Ricardel menesztését.
2018.11.15 08:23