Tizenhét tagállam perli Trumpékat a családok szétszakítása miatt

Publikálás dátuma
2018.06.27. 09:04
Donald Trump amerikai elnök FOTÓ: NICHOLAS KAMM / AFP
Az Egyesült Államok 17 szövetségi állama pert indított a Trump-kormány ellen, mert szerintük a gyakorlat ellentétes az alkotmánnyal.

Az MTI összefoglalója szerint Kalifornia, Washington és New York államok demokrata párti főállamügyészei nyújtották be a keresetet az északnyugati Seattle szövetségi bíróságán, követelve a családok szétszakításának leállítását. Csatlakozott hozzájuk Minnesota, Iowa, Illinois, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Pennsylvania, Maryland, Virginia, Észak-Karolina, Új-Mexikó, Oregon és a főváros, Washington DC.

A perkérelemben az államügyészek „kegyetlennek és törvényellenesnek” minősítik a határra érkező illegális migránsok családjainak szétszakítását, vagyis a gyermekek elválasztását őrizetbe vett szüleiktől. A beadvány – amellett, hogy kifogásolja a menedékkérők belépését elutasító politikát –, leszögezi, hogy a családok szétszakításának gyakorlata „ellentétes az alkotmánnyal”. A perkérelem megállapítja továbbá, hogy a Donald Trump által a múlt héten aláírt elnöki rendelet nem írja elő konkrétan a családok szétszakításának megszüntetését, és nem szól a már szétszakított családok újraegyesítésének körülményeiről sem. „Ez a politika és a kormányzat ezzel kapcsolatos viselkedése komoly és azonnali kárt okozott a szövetségi államoknak és lakóiknak” – fogalmaztak beadványukban a szövetségi államok képviselői. New Jersey főállamügyésze, Gurbir Grewal külön közleményben hangsúlyozta, hogy álláspontja szerint a gyermekek elválasztása szüleiktől „egyszerűen kegyetlen”. „Úgy tűnik, hogy a kormányzat minden egyes nap újabb, egymásnak ellentmondó döntést hoz, és új, egymásnak ellentmondó indoklásokat hoz fel” – fogalmazott Grewal a közleményben.

Külön közleményt adott ki New York főállamügyésze, Barbara Underwood is, aki azt hangsúlyozta, hogy a New York városában őrzött migráns gyermekeket depresszióval kell kezelni, sokan közülük öngyilkosság gondolatát forgatják a fejükben.

Kedden délután az egészségügyi tárcán belül a menekültek szétosztásával foglalkozó hivatal (ORR) sajtókonferencián jelentette be, hogy jelenleg 2047 migráns gyermekről gondoskodnak. Azt is közölték: a hivatal menedéktáboraiban az Egyesült Államokban összesen 11 ezer 800 gyermekre vigyáznak, elsöprő többségük kiskorú, aki szülei, vagy felnőttek felügyelete nélkül, egyedül érkezett a határra. Scott Lloyd, az ORR igazgatója újságírói kérdésre sem kívánta elmondani, hogy menedéktáboraikban fogadnak-e még családjaiktól elszakított gyerekeket.

Szerző

A fekete hegyek országa

Publikálás dátuma
2018.06.27. 07:39
A templom, a régi város, a Szent János-hegy falai, Kotor, az UNESCO Világörökség része, Montenegróben - Fotó: Eleanor Scriven /
Tengerparti kisvárosok, látványos öblök, hatalmas hegyek és gyönyörű alpesi tavak várják a turistákat. Budapestről már közvetlenül is el lehet jutni repülővel.

Montenegro, más néven Crna Gora annyit jelent: Fekete-hegy. 293 kilométeres partszakasz három részre osztható. Herceg Novi kicsit szocreálos hangulata a nosztalgiázókat vonzza, Kotor csendes pihenőhely, egyre szépülő szálláshelyekkel, Budva pedig inkább a fiatalok célpontja. A tenger gyönyörű, az idő általában kellemes. A tengerpart körülbelül 73 kilométerén lehet strandolni.

Az ország északi részén találjuk a vadregényes Durmitor hegységet, melynek legmagasabb csúcsa a meseszép Bobotov Kuk, amely 2523 méterrel emelkedik a festői kotori öböl tengerszintje fölé. A hegy főcsúcsa alatt egy érdekes jégbarlangot találunk, a terület központjának számító Zabljak település pedig nem csak arról híres, hogy onnan a gyönyörű Fekete-tóhoz túrázhatunk, hanem arról is, hogy ezen a környéken bujdostak a második világháború idején Tito partizánjai.

A magyar utazók elsősorban nyaralni mennek Montenegróba. Tengerpartja szemet gyönyörködtető, vadregényes, ám az infrastruktúrája még nem mindenhol tökéletes. Budva és Kotor erődítményes belvárosa egyesek szerint versenybe szállhat Dubrovnikkal, Zadarral és Splittel. Budvát szokták a montenegrói Siófoknak is nevezni, mivel igen nagy ott az éjszakai élet. Onnan busszal egyszerűen megközelíthetjük a híres Sveti Stefant, ahol számos híresség is megfordult már, hiszen ennél az apró szigetnél szebb látványt nehéz elképzelni: a sziklaszirtre tapadt falucska mára teljes terjedelmében a luxus fellegvára. Az 1950-60-as évektől házait apartmanokká alakították, így létrehozva egy hotelszigetet, mely a környékbeli turizmus egyik látványossága lett. A település nevét Szent István vértanúról kapta, aki után a szigeten látható legnagyobb templomot is elnevezték.

A Kotor-régió természeti és kultúrtörténeti értékei az UNSECO világörökség részét képezik. Jelentős nyaralóhely még Becici, mely Budva szállodakínálatának egy tekintélyes részét szolgálja ki. Rafailovici strandja messze földön híres volt már régen is. 1936-ban Franciaországban elnyerte a „Legjobb strand a Földközi tengeren” címet. A faluban a tehetősebb réteg több emeletes házai egy részében apartmanokat, illetve szobákat bérelhetünk. Kedvelt célpont, mert a legrosszabb esetben is csak 200 métert kell a partig gyalogolni. Mivel a hely rendkívül népszerű, az utcák pedig keskenyek, a parkolás nagyon bonyolult.

Herceg Novit a virágok és lépcsők városának is nevezik. Éghajlata igen kedvező, még az év legrövidebb napján is körülbelül 8 órát süt a nap. A növényfajták egészen kora tavasztól kezdenek virágba borulni, májusban pedig finom jázmin illat lepi el a kerteket. A skandináv országokból sokan látogatnak ide az év minden szakaszában. Télen is van miért ide utazni, hiszen több, mint negyven éve ebben az évszakban rendezik meg a tavasz első virága tiszteletére a Mimóza Fesztivált. A rendezvény ideje alatt számos kulturális, szórakoztató és sport programon, valamint egy maszkabálon és egy halász ünnepségen vehetnek részt az ide látogatók. Az ünnepség záró programja pedig egy közös mimóza szedés Herceg Novi partjainál.

Érdemes megnézni a nemzeti parkokat is. Herceg Novitól nem messze található a Kék barlang, Žanjić közelében. A barlang a Zlatna Luka szurdok és a Mokra Gora fok között helyezkedik el. A barlangba két bejáraton át juthatunk be, az egyik igen széles, de alacsony, a másik bejárat pedig az ellenkezője. A víz mélysége a barlangban 3-5 méter, kékesen csillog.

Gasztro
A tengerparti üdülőhelyek éttermeiben a halak, rákok, kagylók a legfinomabbak. A helyi konyha rengeteg olívaolajat használ, az ország legrégebbi olajfája, mely Stari Barban található, több mint 2000 éves.
A helyi különlegességek sorát erősíti a cevap, ami háromféle darált húsból készül; a pljeskavica, ami annyiban különbözik a cevaptól, hogy laposra sütik; illetve kedvelt étel a rastan is, ami szárított kecskehúsos kelkáposzta.
AFP fotó

AFP fotó

Bureket is finomat sütnek Montenegróban. Rétestésztába töltenek darált húst vagy sós túrót, amit joghurttal tálalnak.Szerző
Témák
Montenegro

Magyar bisztró a Mekong partján

Publikálás dátuma
2018.06.27. 07:38

Szívünkhöz közel álló színfolt került Délkelet-Ázsia gasztronómiai térképére. Laosz fővárosában megnyílt a Budapest Bistro, amely magyaros ízekkel öregbíti hazánk hírnevét.

A Mekong folyó partján fekvő háromnegyed milliós Vientián nem mondható dübörgő megapolisznak, ám mégis egyre népszerűbb célpont a turisták körében. Sokan kíváncsiak az építészeti örökségére, így That Lungra, a Nagy Sztupára, mely a város és az ország jelképe, még Laosz címerén is megtalálható. Vagy a 16. századi aranyozott buddhista templomra, a Wat Ho Phra Keoóra, mely egykor a smaragd Buddha otthona is volt. Esetleg a közeli parkra, ahol kétszáz különböző pózban ábrázolt Buddhával találkozhatnak. De sokan esküsznek az orchideák hatalmas választékát felvonultató botanikus kertre is.

A francia gyarmatosítás jegyeit erősen magán viselő Vientián egyre lendületesebben fejlődik. A vadonatúj állami beruházások mellett új bevásárlóközpontok épülnek és gombamód szaporodnak a kitűnő éttermek is. Az egyik legújabb közülük a környék egyetlen kelet-európai étterme, a Budapest Bistro, melyben a retró stílusjegyek és a modern dizájn keverednek az ínycsiklandó magyar ízekkel.

Az étterem választéka igyekszik minden igényt kielégíteni: nem csupán a külföldön jól ismert gulyásleves és rántott hús népszerű; a körözött, a hideg almaleves, a csirkepaprikás, a rakott krumpli, a Gundel palacsinta vagy akár a mákos guba is méltán pályázik Ázsiában a legnépszerűbb magyar étel címére. A választék mellett a minőség is kiemelten fontos elvárás. A húsételek alapanyagait az étterem arról az újonnan épült vágóhídról rendeli, amely a Magyarország és Laosz között kötött segélyhitel program keretében épült meg.

Az italválasztékra sem lehet panaszuk a vendégeknek. Az ismert nemzetközi termékek mellett természetesen a magyar borok és a Hungarian Spirit, vagyis a magyar pálinka is egyre kedveltebb. A kínálat legnevesebb portékája a Miskolci Likőrgyár égisze alatt működő Prekop pálinkamanufaktúra aranyérmes bio vadkörtéje.

Szerző