Előfizetés

Erdogan győzelme után 170 letartóztatást rendeltek el

Publikálás dátuma
2018.06.27. 12:30
Erdogan. Fotó: Kayhan Ozer / Anadolu Agency
Újabb 170 ember, köztük a légierő egy korábbi dandártábornoka és 30 egykori pilótája, valamint 71 további katona ellen adtak ki elfogatóparancsot szerdán Törökország-szerte - írja az MTI. Az apropó továbbra is a 2016-os puccskísérlet.

A vád szerint a volt dandártábornok is használta azt a telefonos applikációt, amin az állítólagos összeesküvő-hálózat állítólag szervezte lépéseit.

A 71 gyanúsított katonából 43 jelenleg is aktív szolgálatot teljesít - tette hozzá az Anadolu. A szerdai elfogatóparancsokat Ankarában és a nyugat-törökországi Kocaeliben adták ki, de a rendőrségi művelet összesen 16 tartományt érint.

A feltételezett összeesküvők elleni hatósági fellépés Törökországban két évvel a puccskísérletet követően is szakadatlan, az előállítások mindennaposak. Ezen a jelek szerint nem változtatott a múlt hét végi államfőválasztás eredménye sem - a voksolást Recep Tayyip Erdogan jelenlegi elnök nyerte meg; ekkor Orbán Viktor annyira sietett a gratulálással, hogy még a szavazatszámlálás lezárultát sem várta meg.

Az eltelt időszakban több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek. Eddig - 150 tábornokot és több mint 4630 tisztet beleértve - a haderő legkevesebb 8570 tagját menesztették állásából a tisztogatások során.

Napok óta lángol Manchester környéke

Publikálás dátuma
2018.06.27. 12:20
Illusztráció: Don EMMERT / AFP
Napok óta nem tudják eloltani a hatóságok azt a Manchester környéki tüzet, ami miatt már 30-nál több otthont is ki kellett üríteni - írja a Reuters.

6 kilométer hosszan lángol egy mocsaras vidék Nagy-Manchester megyében. Carrbrook településén 34 házat kellett kiüríteni. A tűz környékén lévő településekben nem nyitnak ki az iskolák, a lakókat pedig arra kérik, hogy ha lehet, az ablakot se nyissák ki, úgy maradjanak otthon.

A meleg idő és a szél különösen nehézzé teszi az oltást, a tűzoltók dolgát pedig az utak hiánya is nehezíti. A rendőrségi szóvivő szerdán már azt is kilátásba helyezte, hogy a hadseregtől kérnek segítséget a tűz megfékezéséhez.

Egyelőre még azt sem sikerült megállapítani, hogy mi okozta a tüzet.

Holttestet találtak az NFL-játékos házában

Publikálás dátuma
2018.06.27. 11:58
Illusztráció / Shutterstock

Egy férfi holttestére bukkantak a rendőrök kedden egy, az NFL-játékos Janoris Jenkinshez köthető házban – írja a CNN.

A 25 éves férfi neve Roosevelt Rene, a hírek szerint a család barátja volt, a halál okát orvosszakértő vizsgálja.

Ez a ház lett utoljára Jenkins otthonaként bejelentve. A New York Giants 29 éves játékosa az utóbbi időben nem ott élt, a szezon vége óta Floridában tartózkodik. A játékos egyelőre nem szólalt meg a halálesettel kapcsolatban.