Medvét láttak Makó közelében

Publikálás dátuma
2018.06.27. 13:30
Európai barna medve – Illusztráció: Lino Mirgeler/DPA

Az M43-as autópálya kövegyi pihenőjénél láttak egy medvét – írja a Makó Híradó.

A cikk szerint pár napja Szolnokon tűnt fel a medve, később Orosházán túljutva egészen Csanádalbertiig ment. Kedden még ott keresték a rendőrök, a katasztrófavédelem és a nemzeti park szakemberei.

Szerző

MTA-ügy: már a Nature folyóirat is beszólt Orbánnak

Publikálás dátuma
2018.06.27. 13:27
MTA - illusztráció: Népszava
Szerkesztőségi cikk jelent meg a Nature tudományos folyóiratban, amiben - szokatlan módon - közvetlen üzenetet fogalmaznak meg a magyar kormány tudománnyal kapcsolatos politikáját illetően. Gyakorlatilag felszólítják a Fideszt: felejtse el az MTA államosítását.

A kontrasztok országának nevezi cikkében Magyarországot a Nature. Sorra veszi a most elfogadott 7. alaptörvény-módosítás visszásságait: a menedékkérők segítésének büntethetővé tételét és a közintézmények kötelezését a "kereszténység védelmére". De, míg az Orbán-kormány által indított antidemokratikus folyamatok vígan terjednek, a tudományos élet mégis képes volt nemzetközileg kompetens műhelyekkel virágzásnak indulni. Ez azért lehetett így, mert - mostanáig - a tudományos élet irányítását szakértők végezhették. Dicséri a lap a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendszerváltás óta végzett, csaknem két évtizedes független munkáját, amivel még azt is elérték, hogy külföldről térjenek haza Magyarországra kutatók.

Az áprilisi újabb kétharmados Fidesz-győzelemmel viszont sötét fellegek kezdtek gyűlni a tudományos élet egén - írja a cikk.  Mint írják, Orbánt mindig is nyomasztotta a nemzetközi akadémikus világ számára elitistának tűnő légköre - mutatja ezt például a CEU zaklatása. Aztán jött a kormányzati döntés: az MTA pénzeit a továbbiakban a Palkovics László-féle Innovációs és Technológiai Minisztérium osztja el.

A lapnak megszólaló magyar tudósok aggódnak, hogy a pénzeket komoly feltételekhez köti a jövőben a minisztérium. Közvetlenül gazdasági érdekeket szolgáló kutatásokat rendelhetnek tőlük, vagy a kormány világképének visszhangzására kényszeríthetik az Akadémiát.

A cikk végül egészen direkt üzenetet fogalmaz meg a magyar kormánynak: garantálja, hogy a pénzügyi források elosztása a jövőben is valós érdemek szerint történhet. És biztosítsa egy erős tudományos közösség fennmaradását, hogy valóban megvalósulhassanak az - amúgy dicséretes - állami törekvések az innováció terén. A cikk így zárul: "még van ideje a kormánynak irányt változtatni. Ezt kéne tennie".

Szerző

Alternatív javaslatot készít az MTA a kormánynak

Publikálás dátuma
2018.06.27. 11:13
Az MTA központi épülete Fotó: Népszava

Június 26-án folytatódtak a tárgyalások a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetői között – derül ki az MTA közleményéből. Mint írják, az akadémia álláspontja szerint a tárgyaláson kismértékű közeledés történt. Az MTA vezetői – várhatóan még ezen a héten – folytatják az egyeztetéseket, és az innovációs minisztérium vezetője, Palkovics László kérésére alternatív javaslatot fogalmaznak meg a költségvetéssel kapcsolatban. 

A közlemény szerint az MTA és az ITM egyetért abban, hogy el kell különíteni a hazai költségvetésben rendelkezésre álló kutatási és innovációs forrásokat. Továbbá a tudományos kutatásokon belül el kell különíteni a kiválósági kutatásokat, azaz a felfedező jellegű alapkutatásokat a célzott kutatásoktól.

Viszont „továbbra is vita van a felek között az MTA kutatóintézet-hálózatának fenntartásáról (minimum 17,1 milliárd forint), amelynek az MTA-fejezetben támogatásként való biztosítása elengedhetetlen. Az MTA a hazai felfedező kutatások legfontosabb és legeredményesebb központja” – közölték.

„Az MTA elnöke nem írta, nem írhatta alá”

Hozzátették, hogy az elnökségi ülésen ismertette álláspontját az Akadémiai Kutatóintézetek Vezetőinek Tanácsa (AKVT) is: a testület ugyancsak úgy véli, hogy a kutatóhálózat fenntartását biztosító támogatásoknak továbbra is az MTA kezelésében kell maradniuk.

Felidézték, hogy kedden az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége (All European Academies, ALLEA) nyílt levélben fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, amelyben kiáll a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és pénzügyi függetlensége mellett. Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke és Ole H. Petersen, az Academia Europaea alelnöke szintén nyílt levelet írt Palkovics Lászlónak, melyben biztosítja a Magyar Tudományos Akadémiát a támogatásáról.

A közlemény szerint a folytatódó tárgyalásokról tájékoztatták Pénzügyminisztériumot. „A támogatás kétharmados nagyságrendű átcsoportosításával az MTA vezetői nem értenek egyetEzért, és mert a változtatás egyelőre jogszabállyal alá nem támasztott, az MTA elnöke nem írta, nem írhatta alá a javasolt keretszámokat, valamint a tárgyalás alatt álló átcsoportosítás fejezeti indokolása sem készülhetett el” – szögezték le.

Szerző
Frissítve: 2018.06.27. 12:41