Négy napja keresnek egy thai focicsapatot egy barlangban

Publikálás dátuma
2018.06.27 14:04
Mentőalakulat a Tham Luang barlangban. Fotó: Lillian SUWANRUMPHA / AFP
Fotó: /
Eltűnt egy thaiföldi barlangban egy 16 évesnél fiatalabb sportolókból álló focicsapat, edzőjükkel együtt. Négy napja hiába keresik őket a hatóságok - csütörtökön egy új járat fúrásával folytatják a mentést.

A thaiföldi Tham Luang barlangba szombaton sétált be a 11 és 16 év közti fiatal focistákból álló csapat, 25 éves edzőjük vezetésével. Azóta csak a barlang szájánál hagyott biciklijeiket és néhány lábnyomukat látták.

A hatóságok önkéntes barlangászokkal és búvárokkal, illetve a haditengerészet 45 katonájának bevonásával keresik a fiúkat, eddig mindhiába. Legújabb ötletük, hogy egy lukat fúrnak a hegybe, hogy így könnyítsék a mentést - nyilatkozta Anupong Paochinda belügyminiszter a Reuters szerint. "Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk a gyerekeket" - tette hozzá.

A problémát elsősorban az okozza, hogy az esős évszakban - mint ami most van - gyakran víz árasztja el a barlang száját. Ez történt most is. A mentés megkezdésekor több kisebb kiránduló csoportot megtaláltak a hatóságok a barlangban, de a focisták nem kerültek elő. Fogy a levegő, és a víz kiszivattyúzását a sár nehezíti, így vált szükségessé egy új járat fúrása.

Nem először jártak a barlangban - nyilatkozta a csapat vezetőedzője, Nopparat Kantawong, és állítólag ételt is vittek magukkal az útra. "Nem fogják elhagyni egymást" - hangsúlyozta ki Nopparat.

Szerző
2018.06.27 14:04

Nem szavaztak bizalmat a svéd miniszterelnöknek

Publikálás dátuma
2018.09.25 11:16
Stefan Löfven
Fotó: AFP/ ANDERS WIKLUND / TT NEWS AGENCY
A kormányfőt 142-en támogatták és 204 ellenszavazatot kapott.
Nem szavaztak bizalmat Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek a parlamentben, így távoznia kell posztjáról – írja a Reuters. A kormányfőt 142-en támogatták és 204 ellenszavazatot kapott. Svédországban a parlamenti választások után kötelező bizalmi szavazást tartani a kormányfő személyéről. Jelenleg – a szeptember 9-i választás eredményeként – egy politikai erőnek sincs abszolút többsége.  
2018.09.25 11:16
Frissítve: 2018.09.25 11:22

Elzárná a kritikus médiát az információtól az osztrák belügyminiszter

Publikálás dátuma
2018.09.25 09:51
Herbert Kickl
Fotó: AFP/ Michael Gruber
Herbert Kickl ugyanazt szeretné megvalósítani, ami Magyarországon már bevett szokás: bizonyos lapokkal a minimumra csökkentené a kommunikációt.
Négyoldalas levélben adta ki a követendő kommunikációs stratégiára vonatkozó utasításokat a tartományi rendőr-igazgatóságoknak Herbert Kickl osztrák belügyminiszter. A Der Standard című lap által megszerzett levélben a szabadságpárti tárcavezető azt írja: egyes médiumok – maga a Der Standard, a Kurier és a Falter magazin – nagyon egyoldalúan és negatívan írnak a minisztérium vagy a rendőrség munkájáról, illetve bizalmas információkat szivárogtatnak ki.  Ezért aztán a miniszter szerint ezekkel a lapokkal a szükséges – törvényileg még elfogadható –  minimumra kell csökkenteni a kommunikációt, és nem szavad őket például exkluzív értesülésekhez juttatni. Van persze pozitív példa is: a miniszter megemlíti, hogy az ATV nevű kereskedelmi tévécsatornán januártól fut majd egy sorozat a rendőrség mindennapjairól, amelyben pozitív képet festenek majd a rendőrségről, és azokról a témákról lesz szó, amelyeket a minisztérium meghatároz.  A rendőrségi sajtóreferensek a Der Standard szerint már el is kezdték megvalósítani Kickl egy másik utasítását: e szerint minden esetben konkrétan meg kell nevezni a gyanúsítottak állampolgárságát és jogi státuszát – ez azért fontos a bevándorlásellenes Szabadságpártnak, hogy fel lehessen mutatni, ha külföldi, például menekült követ el bűncselekményt. Az igazságügyi minisztérium állásfoglalása szerint azonban ez nem törvényes: a bőrszínre, etnikai és vallási hovatartozásra ugyanis csak akkor lehet hivatkozni, ha az az ügy megértéséhez feltétlenül szükséges. 
2018.09.25 09:51