Fizetne a migránsok visszatartásáért a Néppárt vezetője

Publikálás dátuma
2018.06.27 13:29
Fotó: Alexander Pohl / NurPhoto / AFP
Fotó: /

Eurómilliárdos nagyságrendű összeget kellene felajánlani az észak-afrikai országoknak, hogy azok a Törökországgal kötött megállapodás mintájára működjenek együtt Európával a migrációs probléma kezelésében – vélekedett az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője, a bajor CSU-ban politizáló Manfred Weber, a Die Welt című német lapnak adott interjúban.

Szerinte indokolt lenne, ha a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcson ilyen tartalmú pénzügyi ajánlatot tennének a tagállamok első számú vezetői.

Az észak-afrikaiak azzal járulhatnának hozzá a migrációs hullám Európától való távoltartásához, hogy a Földközi-tengerből kimentett vagy az EU külső határain elfogott migránsok számára menekültközpontokat tarthatnának fenn. Ott lehetne ellenőrizni a menedékkérőket, és aki jogosultnak bizonyul, azt Európába lehetne szállítani – vázolta elképzeléseit a német néppárti politikus. Úgy gondolja, hogy akár már ennek az évnek a végén létre lehetne hozni az első ilyen központot az erre hajlandó országban. Ezzel párhuzamosan az uniónak menetrendet kellene kidolgoznia a külső határok védelmének a megerősítésére.

Manfred Weber szerint határozott fellépéssel szét kell zúzni az embercsempészek „üzleti modelljét”, ugyanakkor fel kell nőni ahhoz a felelősséghez, amivel Európa tartozik azért, hogy a kontinensen érvényesüljön az emberiesség, ezért az oltalmat igénylő embereket az ENSZ-szel együttműködésben át kell költöztetni Európába.

Szerző
2018.06.27 13:29

Amint kiengedték Putyin ellenfelét, azonnal újra őrizetbe vették

Publikálás dátuma
2018.09.24 16:05

Fotó: AFP/ Vasily MAXIMOV
A rendőrök ott vártak rá a büntetés-végrehajtó intézet kapujában.
Azonnal újra őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, amint hétfőn kiengedték egy moszkvai fogdából - írja az Euronews. Itt 30 napos "adminisztratív letartóztatását" töltötte - melyhez fűződően, egy kihallgatás közben valahogy eltört a politikus egy ujja -, amiért megszegte nyilvános politikai megmozdulások megszervezésére vonatkozó előírásokat.
Navalnij sajtósa azt írta twitterüzenetben: az ellenzéki aktivistát egy rendőrállomásra szállították, és valószínűleg megbírságolják, vagy 20 napra ismét fogdába zárják.
Navalnij egyik politikai szövetségese, Leonyid Volkov szerint a politikust most a korábbihoz hasonló címen vették ismét őrizetbe, de ezúttal egy szeptember 9-i megmozdulás miatt, amelyet a nyugdíjkorhatár emelése ellen szerveztek.
A nyugdíj-téma Oroszországban pártszimpátiától függetlenül sokakat felháborít, a lakosság 80 százaléka ellenzi. Vlagyimir Putyin 2005-ben ugyan még azt mondta, hogy sosem folyamodna a korhatár emeléséhez, ám újabban a születéskor várható életkor szintjére viszi azt fel.
2018.09.24 16:05

Berlusconi ismét megmentené Itáliát

Publikálás dátuma
2018.09.24 15:58

Fotó: AFP/
Összefogásra és harcra szólította Silvio Berlusconi az olasz jobbközép híveit, és mindazokat, "akik hisznek a munka, a tanulás és társadalmi felelősségvállalás erejében, eszméjében". A most szombaton 82. életévét töltő, gyakran "Lovagként" emlegetett politikus a Hajrá, Olaszország nevű párt Fiuggiban tartott rendezvényén jelentette be, hogy indulni kíván a jövő májusi európai parlamenti választásokon. Arról beszélt, hogy akárcsak 25 évvel ezelőtt, amikor „megmentette Olaszországot a kommunistáktól”, ezúttal is országmentési céllal száll harcba, hiszen „Itália most még nagyobb fenyegetéssel néz szembe, a tudatlanság, az inkompetencia és a társadalmi gyűlöletkeltés veszélyével”.    Berlusconi nagyon keményen bírálta volt koalíciós társát, Matteo Salvini belügyminisztert és az általa vezetett Ligát, valamint a koalíció nagyobbik pártját, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) is. Giuseppe Conte miniszterelnök a hétfői kormányülés előtt újságírói kérdésre válaszolva azt üzente Berlusconinak: nincs miért aggódnia, "Itália jó kezekben van". Szerinte itt az ideje, hogy Berlusconi, aki évtizedekig vezette az országot, most már hagyjon másokat is dolgozni.  
Szerző
2018.09.24 15:58