Előfizetés

Káoszt okozhat a reptereken a Brexit

Körösi Ivett
Publikálás dátuma
2018.06.27. 16:10

Mi történik, ha jövő március 29-én anélkül távozik Nagy-Britannia az EU-ból, hogy megegyeznének a jövőről? Ezt még nem lehet biztosan tudni, de Brüsszelben a legrosszabbra is készülnek. Például arra, hogy a brit légitársaságok elveszítik engedélyeiket, illetve a reptereken uniós vámosok várják a gépeket.

Az már most látszik, hogy az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból sokkal nehezebb lesz annál, mint amit a távozás mellett kampányoló politikusok annak idején felvázoltak, ám a megegezés nélküli, úgynevezett kemény-Brexit az olyan hétköznapi, jelenleg olajozottan működő szektorokat is negatívan befolyásolhat, mint a légi közlekedés.

A szakma képviselői a közelmúltban arra panaszkodtak, hogy a London és Brüsszel között csigalassúsággal haladó tárgyalások a légi közlekedés jövőjét is bizonytalanná teszik, és komoly gazdasági mélyrepülést okozhat számukra. Az Airbus a múlt héten figyelmeztette a brit kormányt, hogy amennyiben nem sikerül megegyezni az EU-val, az akár heti egymilliárd eurós bevételkiesést jelenthet a vállalatóriásnak – számolt be róla a Politico.

Nem túlzás a szakmai források aggodalma, az Európai Bizottság is érzékeli a kihívásokat, erről árulkodik, hogy a Bizottság légi közlekedésért felelős vezetője, Filip Cornelis egy június 12-i megbeszélésen állítólag azt javasolta a megjelent európai diplomatáknak és légügyi hatóságok képviselőinek, hogy kormányaiknak érdemes lenne felkészíteni a reptereket és a légügyi szektor képviselőit a kemény Brexitre. „Butaság lenne, ha a Bizottság és a kormányok nem készülnének fel a legrosszabb forgatókönyvre” – kommentálta a megbeszélés egyik névtelenséget kérő résztvevője.

Egyelőre kérdéses, hogy a gyakorlatban ez mit jelenthet, ám Cornelis szerint érdemes már most felülvizsgálni egyebek között a vámkezelést és a biztonsági rendszert. Különösen az előbbi okozhat problémákat, hiszen jelenleg a légi teheráru gyakran harmadik országból érkezik az Egyesült Királyságba, ahonnan vámellenőrzés nélkül továbbküldik az érintett uniós országba. Amennyiben nem születik légügyi megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, a vámkezelésnek meg kell történnie, ami igencsak megbonyolíthatja az utazást, az infrastruktúra kialakításáról, és annak költségeiről nem is beszélve.

Ennél súlyosabb következményei is lehetnek azonban, ha a válás az uniótól úgy zárul le, hogy nem született légügyi megállapodás: akár azonnali hatállyal leállíthatják a járatokat az Egyesült Királyság és a 27 tagország között, mivel a EU által kiállított repülési engedélyek onnantól kezdve már nem lesznek érvényesek. Az Egyesült Királyság továbbá elvesztené Európai Repülésbiztonsági Ügynökségi (EASA) tagságát, ami azért is problematikus, mert az EASA bocsát ki különböző kulcsfontosságú, az unió területén szükséges engedélyeket.

Négy napja keresnek egy thai focicsapatot egy barlangban

Publikálás dátuma
2018.06.27. 14:04

Eltűnt egy thaiföldi barlangban egy 16 évesnél fiatalabb sportolókból álló focicsapat, edzőjükkel együtt. Négy napja hiába keresik őket a hatóságok - csütörtökön egy új járat fúrásával folytatják a mentést.

A thaiföldi Tham Luang barlangba szombaton sétált be a 11 és 16 év közti fiatal focistákból álló csapat, 25 éves edzőjük vezetésével. Azóta csak a barlang szájánál hagyott biciklijeiket és néhány lábnyomukat látták.

A hatóságok önkéntes barlangászokkal és búvárokkal, illetve a haditengerészet 45 katonájának bevonásával keresik a fiúkat, eddig mindhiába. Legújabb ötletük, hogy egy lukat fúrnak a hegybe, hogy így könnyítsék a mentést - nyilatkozta Anupong Paochinda belügyminiszter a Reuters szerint. "Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk a gyerekeket" - tette hozzá.

A problémát elsősorban az okozza, hogy az esős évszakban - mint ami most van - gyakran víz árasztja el a barlang száját. Ez történt most is. A mentés megkezdésekor több kisebb kiránduló csoportot megtaláltak a hatóságok a barlangban, de a focisták nem kerültek elő. Fogy a levegő, és a víz kiszivattyúzását a sár nehezíti, így vált szükségessé egy új járat fúrása.

Nem először jártak a barlangban - nyilatkozta a csapat vezetőedzője, Nopparat Kantawong, és állítólag ételt is vittek magukkal az útra. "Nem fogják elhagyni egymást" - hangsúlyozta ki Nopparat.

Fizetne a migránsok visszatartásáért a Néppárt vezetője

Publikálás dátuma
2018.06.27. 13:29

Eurómilliárdos nagyságrendű összeget kellene felajánlani az észak-afrikai országoknak, hogy azok a Törökországgal kötött megállapodás mintájára működjenek együtt Európával a migrációs probléma kezelésében – vélekedett az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője, a bajor CSU-ban politizáló Manfred Weber, a Die Welt című német lapnak adott interjúban.

Szerinte indokolt lenne, ha a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcson ilyen tartalmú pénzügyi ajánlatot tennének a tagállamok első számú vezetői.

Az észak-afrikaiak azzal járulhatnának hozzá a migrációs hullám Európától való távoltartásához, hogy a Földközi-tengerből kimentett vagy az EU külső határain elfogott migránsok számára menekültközpontokat tarthatnának fenn. Ott lehetne ellenőrizni a menedékkérőket, és aki jogosultnak bizonyul, azt Európába lehetne szállítani – vázolta elképzeléseit a német néppárti politikus. Úgy gondolja, hogy akár már ennek az évnek a végén létre lehetne hozni az első ilyen központot az erre hajlandó országban. Ezzel párhuzamosan az uniónak menetrendet kellene kidolgoznia a külső határok védelmének a megerősítésére.

Manfred Weber szerint határozott fellépéssel szét kell zúzni az embercsempészek „üzleti modelljét”, ugyanakkor fel kell nőni ahhoz a felelősséghez, amivel Európa tartozik azért, hogy a kontinensen érvényesüljön az emberiesség, ezért az oltalmat igénylő embereket az ENSZ-szel együttműködésben át kell költöztetni Európába.