Szabadlábon a "tudatalatti üzenetek" miatt bebörtönzött újságíró

Publikálás dátuma
2018.06.27. 19:47
Isztambuli tüntetés a sajtószabadságért és bebörtönzött újságírók elengedéséért 2017 júliusában. Illusztráció: OZAN KOSE / AFP
Szabadlábra helyezte szerdán egy isztambuli bíróság Mehmet Altan közismert török újságírót, akit februárban egy másik bíróság még súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtott - írja az MTI. Altan volt az, akit - testvérével együtt - tudatalatti üzenetek küldése miatt állítottak bíróság elé.

Az isztambuli bíróság az után hozta ezt a határozatot, hogy megvizsgálta Mehmet Altan fellebbezési kérelmét. A szabadlábra helyezésről szóló jegyzőkönyvben az isztambuli törvényszék az alkotmánybíróság azon januári határozatára hivatkozott, amely jogsértés miatt egyszer már elrendelte Mehmet Altan szabadlábra helyezését. Az akkor illetékes török ítélőszék azonban miután ismét megvizsgálta az ügyet, úgy döntött, hogy továbbra is fenntartja a vizsgálati őrizetet, Altan tehát rács mögött maradt.

Az isztambuli bíróság szerdán azonban leszögezte: az alkotmány szerint az alkotmánybíróság határozatai kötik mind a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói szerveket, mind pedig a közigazgatási hatóságokat, továbbá a természetes és jogi személyeket egyaránt.

Mehmet Altan ugyanakkor nem hagyhatja el az országot, amit bírósági felügyelet mellett hetente egyszer aláírással kell igazolnia a polgárőrségnek a lakhelyéhez tartozó parancsnokságán.

Altan 65 éves publicista, egyetemi oktató és több politikai témájú könyv szerzője. Februárban nem ő volt az egyedüli, akit életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek, rajta kívül öt másik újságíró is ugyanezt a büntetést kapta. Az elítéltek között szerepelt a testvére, Ahmet Altan, valamint egy másik ismert közéleti szereplő, Nazli Ilicak is. Mindegyiküket az alkotmányos rend megdöntésének kísérletében találták bűnösnek. Az Altan testvérek és Ilicak a július 15-ei puccskísérlet előtti napon egy közös televíziós műsorban állítólag "tudatalatti" üzeneteket küldtek a nézőknek, utalásokat tettek a küszöbönálló puccskísérletre.

"Tudatalatti üzenetekért" kell életük végéig ülni török újságíróknak

Súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt pénteken egy isztambuli bíróság hat újságírót. „Tudatalatti üzenetek" küldésével is vádolták őket: az ítélet szerint előre tudtak a 2016-os puccskísérletről, és hatalomátvételre szólítottak fel - tudósít az MTI, a Dogan török hírügynökség alapján. A per hét érintettjéből a hat fogva tartottat az alkotmányos rend megdöntésének kísérletében találták bűnösnek, a hetedik vádlottat felmentették.

Az Altan fivéreket 2016 szeptemberében helyezték előzetes letartóztatásba, Ilicakot már a puccskísérlet után két héttel, 2016. július végén letartóztatták. Ahmet Altant és Ilicakot a szerdai döntés nem érinti, ők továbbra is börtönben maradnak.

A Török Újságírók Egyesületének (TGS) legutóbbi, május 31-ei adatai szerint jelenleg 146 újságírót tartanak fogva Törökország börtöneiben. A puccskísérlet óta tartó rendkívüli állapot keretében egyúttal száznál is több médiaintézményt bezártak.

Szerző

Kelet-Ukrajna: Moszkva nem osztozik a határ felügyeletén

Publikálás dátuma
2018.06.27. 18:41
Kelet-ukrajnai front 2017 áprilisában - illusztráció: Rafael Yaghobzadeh / Hans Lucas
Az orosz fél a minszki tárgyalásokon kategorikusan ellenzi Ukrajnának azt a javaslatát, hogy az EBESZ-misszió tagjai megfigyelhessék a Kijev által nem ellenőrzött, szakadár megszállás alatt lévő ukrán-orosz határszakaszt a Donyec-medencében - tájékoztatott a fehérorosz fővárosban zajló tárgyalásokról szerdán Jevhen Marcsuk, az összekötő csoport biztonsági kérdésekkel foglalkozó munkacsoportjának Kijevet képviselő tagja az MTI szerint.

A kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére létrejött háromoldalú - Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) - képviselőiből álló minszki összekötő csoport azért ült most össze, hogy megpróbáljanak egy újabb tűzszüneti megállapodást elérni.

Az utóbbi napokban kijevi jelentések szerint ismét felerősödtek a harci tevékenységek a frontvonal mentén. Az ukrán Egyesített Erők Műveletének sajtószolgálata szerdán azt jelentette, hogy az elmúlt napban az orosz megszálló csapatok 30-szor lőttek célzottan az ukrán katonák állásaira, ebből 11-szer olyan nehéztüzérségi fegyverekkel, amelyek a minszki egyezmények alapján nem lehetnének a fontvonal menti övezetben. A támadások során egy ukrán katona meghalt, kettő megsérült. Egy katona, aki egy hete sebesült meg a harcokban, szerdán a kórházban szintén belehalt sérüléseibe. A donyecki szakadárok DAN hírügynöksége szintén a harci tevékenységek erősödéséről számolt be. 

Jevhen Marcsuk, az összekötő csoport ukrán tagja kijelentette, hogy ha az EBESZ megfigyelői ellenőrizhetnék a megszállás alatt lévő ukrán-orosz határszakaszt, akkor a nemzetközi misszió dokumentálhatna minden egyes esetet, amikor Oroszországból törvényellenesen fegyvereket és lőszereket szállítanak a szakadároknak. Moszkva ugyanakkor váltig tagadja, hogy valóban folyna fegyverszállítás az említett határszakaszon, de nem is egyezik bele abba, hogy az EBESZ-megfigyelők erről meggyőződhessenek.

Marcsuk szavai szerint az orosz fél azzal az indokkal utasította el Ukrajna erre vonatkozó indítványát, hogy a határmegfigyelésnek nincs köze a tűzszünet életbe léptetéséhez. "Tehát az ő logikájuk szerint az, hogy folyamatosan tömegével szállítanak be Oroszországból nehézfegyvereket és lőszereket a szakadároknak, amelyekkel utána azok rendszeresen az ukrán katonai állásokat lövik, nem áll összefüggésben a tűzszünet kérdésével" - állapította meg Marcsuk.

Szerző

Felfordulás a szamár pártjában

Publikálás dátuma
2018.06.27. 18:05

Alaposan felbolygatta a kedélyeket az amerikai Demokrata Pártban az egyik vezető törvényhozójuk előválasztási kudarca, ami nem csupán a nemzedékváltás, hanem a több pragmatizmus iránti igényt is jelzi.

Az egyik New York-i választókerületben a 28 éves Alexandria Ocasio-Cortez legyőzte a nála pontosan kétszer idősebb Joe Crowleyt, a demokraták képviselőházi frakciójának negyedik legfontosabb tagjaként számontartott politikust, a frakcióvezetői tisztség eddigi legesélyesebb várományosát.

Az Egyesült Államokban a mindenkori megelőző és következő elnökválasztástól két-két évre – ebben az esztendőben november 6-ikán – úgynevezett félidős választásokat tartanak: az államok és települések vezető tisztségeinek betöltése mellett újraválasztják az egész Képviselőházat, valamint a Szenátus egyharmadát. A két nagy párt, amelyek közül a jelenleg az elnököt adó republikánusok címerállata az elefánt, az ellenzéki demokratáké pedig a szamár, úgynevezett előválasztásokon dönti el, ki legyen a párt jelöltje a félidős választáson.

New Yorknak abban a választókerületében, amely Queens mellett Bronx egy részét foglalja magában, kedden tartották a demokrata előválasztást, és azon hatalmas meglepetésre a teljesen ismeretlen, kampányra fordítható pénzzel alig rendelkező fiatal nő győzött, kiütve a versenyből a párt egyik nagyágyúját.

Alexandria Ocasio-Cortez eddigi politikai pályafutása mindössze annyi, hogy aktivistaként ténykedett a 2016-os elnökválasztási kampányban a demokrata elnökjelöltségért sikertelenül küzdő, az amerikai közvélekedés szerint meglehetősen „balos beütésű” politikusnak tekintett Bernie Sanders mellett.

A fiatal győztes Puerto Ricó-i anyától született Bronxban, apja 2008-ban meghalt. A választókerületben nőtt fel, annak minden szegletét ismeri, és nem csupán szót tud érteni az ott élőkkel, hanem érti is gondjaikat – írja róla az amerikai média.

Crowley veresége az elemzők szerint arra utal, hogy a demokraták soraiban megkezdődött az útkeresés. A régi pártelit elkeseredetten ostorozza ugyan a 2016-ban mindannyiuk megdöbbenésére elnökké választott Donald Trumpot, de széles körben osztott megítélés szerint vezető politikusaik már nem kínálnak igazán vonzó alternatívát a szavazóknak. „Új arcokra” van szükség – mondják.

A feltörekvő fiatal pártnemzedéket egyes elemzők úgy jellemzik, hogy gyakorlatias, de mindenképpen progresszív megoldásokat keresnek, és erősen elitellenesek. Ocasio-Cortez az ő képviselőjelöltjük, aki azt mondja Crowleyról, hogy elvesztette kapcsolatát a realitásokkal.