Előfizetés

Ott írd alá, János: Áder elfogadta a Stop Sorost és az alkotmánymódosítást

Népszava
Publikálás dátuma
2018.06.28. 19:21
Áder János és Orbán Viktor 2018. május 7-én, az Országgyűlés másnapi alakuló ülése előtt Fotó: Molnár Ádám
A köztársasági elnök nem akart a civil jogvédő szervezeteket sújtó törvény gátja lenni. Elfogadta a Stop Sorost és az alaptörvényt hetedik módosítását – utóbbi esetében szerinte nem is tehetett mást.

 Aláírta Áder János az alkotmány hetedik módosítását és a „Stop Soros!” törvénycsomagot: a Geréb Ágnesnek csütörtökön kegyelmet adó államfő a magyar demokráciának már nem kegyelmezett.

Áder ezúttal nem nyilatkozott a jogszabályok aláírásáról, korábban, az alaptörvény negyedik módosításának elfogadásakor azonban közleményben próbálta elmagyarázni: alkotmányos kötelezettsége az alkotmánymódosítás aláírása. Az alaptörvény nem ad lehetőséget az államfőnek arra, hogy a módosítást megfontolásra visszaküldje az Országgyűlésnek vagy az Alkotmánybíróság vizsgálatát kérje - idézi az előzményeket az MTI. Áder ugyanakkor nem küldte vissza megfontolásra a kétharmados többséggel elfogadott Stop Soros-t sem, és erre sem adott külön magyarázatot.

A most elfogadott módosítások számos ponton és sokszor eleve illogikus módon korlátozzák az állampolgári szabadságjogokat: betiltják a hajléktalan életformát – annak ellenére, hogy az állam és a civil szervezetek csak szükséges hajléktalan férőhelyek harmadát biztosítják. Az otthon védelmére hivatkozva szűkítik a gyülekezési jog korlátait – magyarán, egy felháborodott környékbeli lakó bejelentésére is betilthatnának egy közterületen megtartott tömegtüntetést. A hetedik módosítás szerint állami feladat lesz a keresztény kultúra védelme, jelentsen ez bármit is.

Az Áder által jóváhagyott „Stop Soros!” megnehezíti a menekülteket segítő civil szervezetek munkáját. A törvénycsomag alapján egy éves elzárással sújtható az, aki az illegális bevándorlás szervezésében, támogatásában részt vesz – persze  támogatást jelenthet a migránsoknak adott szendvics is, miközben minden menekült mindenki illegális bevándorlónak számít majd, aki a magyar kormány által biztonságosnak ítélt országon keresztül érkezik a magyar határhoz. 

Akik a menekültek, bevándorlók segítése miatt eljárás alatt állnak, meg sem közelíthetik az országhatár nyolc kilométeres körzetét a törvénycsomag szerint. Ezzel viszont kérdésessé válik az is, hogy vonaton, busszal elhagyhatják-e az országot, ami már a személyes szabadság és mozgás alkotmányos jogát sértheti meg.

Ne írd alá, János - kérlelték tömegek az államfőt, amikor a CEU budapesti működését korlátozó törvényről döntött volna. Csütörtökön már senki sem rendezett óriási demonstrációt, hogy hasson a köztársasági elnökre. 

Kegyelmet kapott Geréb Ágnes

Publikálás dátuma
2018.06.28. 18:21
Geréb Ágnes a Kúria ítélethirdetésén, 2012-ben Fotó: Népszava
Kegyelmet kapott Geréb Ágnes Áder János államfőtől, így nem kell a szülész-nőgyógyászra kiszabott szabadságvesztés büntetést végrehajtani - írja a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) közleménye alapján az MTI. Mindez érintetlenül hagyja a szakmájától való eltiltást, és Geréb a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól sem mentesül.

A KEH Sajtóigazgatósága kommünikéjében azt írta: a Fővárosi Bíróság 2011. március 24-i és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10. napján kelt határozatával jogerőre emelkedett ítéletében Geréb Ágnesre kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását az államfő kegyelemből elengedte. Ugyanakkor a mellékbüntetést, azaz az szülész-nőgyógyász orvosi, valamint a szülésznői foglalkozás gyakorlásától való eltiltást érintetlenül hagyta, és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt benyújtott kegyelmi kérelmét is elutasította a köztársasági elnök.

A közlemény megjegyzi: Áder János az alaptörvény vonatkozó rendelkezése alapján - figyelemmel az igazságügyi miniszter előterjesztésére - hozta meg döntését a kegyelmi ügyben.

Geréb Ágnes ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. Az egyik esetben ikerszülésben az egyik gyermek holtan jött világra, a másikban pedig a gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, és fél évvel később meghalt. Geréb Ágnest jogerősen két év fogházra ítélték, és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyász orvosi és a szülésznői foglalkozástól.

Kocsis Máté strandot és gyógyfürdőt ígér Józsefvárosnak

Publikálás dátuma
2018.06.28. 16:00
Kocsis Máté. Fotó: Tóth Gergő

Strand és gyógyfürdő épülhet Budapest VIII. kerületében a volt józsefvárosi pályaudvar területén, a koncepciótervek szerint a körülbelül tízmedencés fürdő egyidejűleg mintegy félezer ember befogadására lenne alkalmas – írja az MTI.

A fürdő létesítésére vonatkozó terveket csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette Kocsis Máté, Józsefváros és Ferencváros fideszes országgyűlési képviselője, volt VIII. kerületi polgármester, Sára Botond (Fidesz-KDNP) kerületi alpolgármester és Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója. Kocsis Máté közölte, hogy a strand a volt pályaudvar területén létrejövő szabadidő-, sport- és kulturális központ egyik része lesz.

Érdemes megjegyezni, hogy bejelentést azért időzíthették épp erre az időszakra, mert július 8-án, időközi önkormányzati választáson derül ki, hogy ki lesz Kocsis Máté utódja: a fideszes Sára Botond alpolgármesterrel szemben indul itt függetlenként Győri Péter, aki mögé felsorakoztak az ellenzéki pártok.