Csapást mér a kormány a kistelepülések kulturális életére

Publikálás dátuma
2018.06.29. 13:45
Illusztráció: Népszava
Közel négyezer kulturális közmunkást tesz utcára a Belügyminisztérium július elsejével – értesült a Magyar Hang. Közülük sokan aprófalvakban dolgoznak: könyvtárakban, művelődési házak működtetésében kaptak fontos feladatokat. De nem csak az intézmények, a kirúgottak is igen nehéz helyzetbe kerülnek ezzel.

A faluvezetők a napokban kapták meg a levelet, ami egy tavalyi kormányrendeletre hivatkozik, és ami alapján sorra értesíthetik a kulturális közmunkásokat: hétfőn már ne menjenek dolgozni. A hétfő szó szerint értendő, ugyanis a Belügyminisztérium döntése július elsejével lép érvénybe.

A lap által megkeresett polgármesterek azt mondták, a döntést alighanem mindenhol megérzi a kulturális élet. Különösen, hogy eddig azokon a településeken, ahol korábban is voltak kulturális alkalmazottak, igyekeztek a kormányprogramba áttolni az embereket, mivel így a bérüket az állam állta.

A kistelepüléseken – a kulturális közfoglalkoztatottak 65 százalékát itt alkalmazzák – minimális az esélye annak, hogy ezek az emberek a munkaerőpiacon állást találjanak. Különösen, hogy a programban részt vevők többsége 50 év körüli.

A középfokú és diplomás végzettségűeknek átmeneti munkát biztosító programot 2013 őszén indították el. A települések vezetői szerint a megfogalmazott célokat - a helyi értékek bemutatását, a közösségi élet újraszervezését - jól szolgálta, ezért is állnak értetlenül az új helyzet előtt.

Frissítve: 2018.06.30. 19:21

Terrorveszély: újabb 30 milliárdot költhet a BM autókra

Publikálás dátuma
2018.06.29. 13:33
Illusztráció: Vajda József
Idén már félezer autót vett a rendőrség, és tavalyról is előkerült még 7 milliárd költés: ha minden igaz, 135 jármű jelent meg az egyébként sem jelentéktelen számlán, melyek darabjára közel 52 millió forint jut. Eközben a Belügyminisztérium is újabb 30 milliárd forintot kapott a jelek szerint eszközbeszerzésre, az állítólagos magyarországi terrorveszély elhárításának apropóján.

Idén eddig 526 új autót vásárolt a rendőrség 2018-ban – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). Ez még messze elmarad a tavalyi hatalmas autóbevásárlástól: 2017-ben több mint 37 milliárdot költött erre a rendőrség. A hatóság nem is akármilyen kocsikat szerzett be, a listán többek között kétszáz darab Audi A3-as szerepel 7 663 572 forintos, kétszázötven Mercedes B220 10 245 231 forintos darabáron. Skodából összesen 1138-at vásároltak, a legtöbbet 7 716 410 forintért. De rendőrségi Smart és Mini Cooper is szerepel a számlán, melyen mindenki találhat ízlésére való tételt.

Először még csak 30 milliárd forintról volt szó a tavalyi költekezést illetően. Mikor Tóth Bertalan parlamenti írásbeli kérdést intézett Pintér Sándorhoz, válaszul – legalábbis 2017-re – egy 2493 tételes listát kapott, majdnem kereken 30 milliárd értékben. Ehhez képest, az ORFK már 135-tel több járműről, 2628 darabról beszélt a Magyar Hangnak, ráadásul 37 milliárdért. Ha ez igaz, akkor a most előkerült járművek darabára úgy 51,8 millió forint.

A hatósági költekezés itt még nem ér véget. A Belügyminisztérium is újabb 30 milliárd forintot kapott az állítólagos magyarországi terrorveszély elhárítására – derül ki a Magyar Közlönyből. Ezzel együtt a miniszterelnök által jegyzett dokumentum feloldja az eszközbeszerzésekről szóló 2013-as kormányhatározat – egyebek mellett – rendőrautókra vonatkozó tiltását. Van tehát még esély utolérni a tavalyi nagy-bevásárlás költségeit idén is.

Ezrével vette a kormány Mercedeseket és az Audikat

Sokszázasával vette a Mercedeseket, Audikat és Volkswageneket a kormány 2017-ben, és egy év alatt eltapsolt 30 milliárdot - hogy luxusautókat vett-e vagy sem, és túlárazták-e az autókat vagy sem, az senki nem tudja, mert a migránsok miatt felfüggesztették az átláthatóságot garantáló beszerzési szabályokat.

Frissítve: 2018.06.30. 19:21

Nem tették az utcára az I. kerületi polgármestert

Publikálás dátuma
2018.06.29. 12:08
Nagy Gábor Tamás, a budai I. kerület polgármestere Fotó: Wikipedia/ Thaler Tamás
Képviselőtársai gondoltak az I. kerület fideszes polgármesterére: megszavazták, hogy az önkormányzat 2023-ig meghosszabbítsa lakásbérleti szerződését.

Hetvenegy négyzetméteres albérlet a Várnegyed egyik patinás műemléképületében, jelenleg mindössze havi 81203 forintért: Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármester továbbra is örülhet örülhet a mesébe illő lakásnak, a kerületi önkormányzat ugyanis csütörtök délutáni testületi ülésén megszavazta Nagy bérleti szerződésének 2023-ig történő meghosszabbítását – írja a 24.hu.

A portált Veres Dávid a budavári önkormányzat független képviselője tájékoztatta a döntésről: mint elmondta, a határozatot az alpolgármester terjesztette elő, amelynek értelmében minden éveben a jegybanki alapkamat mértékével emelkedhet a bérleti díj összege. Ez azt jelenti, hogy az alapkamat változatlan szintje mellett Nagy Gábor Tamás jövőre kemény 730 forinttal fizethet többet, de bérleti költsége még öt év múlva sem éri el a 90 ezer forintot. Veres nem szavazta meg a határozatot, mert szerinte jogtalan és abszurd helyzetet teremtett az önkormányzat, amit nem kívánt legitimálni a szavazatával.

Arról még a Magyar Nemzet számolt be, hogy Nagy Gábor Tamás a főváros egyik legelőkelőbb részén, a Várnegyedben jutott hozzá az önkormányzati lakáshoz. A fideszes politikus 2013-ban szerezte meg a  Táncsics Mihály utca 23-ban található patinás műemlék ház egyik lakásának bérleti jogát.

A budavári önkormányzat akkor azt közölte, a polgármester életvitelszerűen lakik az ingatlanban, amelyhez nyilvános, piaci pályázaton jutott hozzá. Hozzátették, a lakásért havonta 81 203 forintot fizet Nagy Gábor Tamás, ez az összeg a „piaci pályázaton megajánlott bérleti díj”.

Érdekes, hogy piaci árat emleget az önkormányzat, ugyanis a Várnegyedben egy 70 négyzetméteres lakás valódi piaci alapon akár több százezer forintba kerülhet havonta. Érdemes megnézni egy ingatlanos honlap kínálatát is : a Várnegyed szóra rákeresve 150 ezer forint alatt nem is találunk hirdetést, a Várban általában 300-600 ezer forint között adnak ki a egy-egy lakást.

Frissítve: 2018.06.30. 19:22