Előfizetés

Terrorveszély: újabb 30 milliárdot költhet a BM autókra

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2018.06.29. 13:33
Illusztráció: Vajda József
Idén már félezer autót vett a rendőrség, és tavalyról is előkerült még 7 milliárd költés: ha minden igaz, 135 jármű jelent meg az egyébként sem jelentéktelen számlán, melyek darabjára közel 52 millió forint jut. Eközben a Belügyminisztérium is újabb 30 milliárd forintot kapott a jelek szerint eszközbeszerzésre, az állítólagos magyarországi terrorveszély elhárításának apropóján.

Idén eddig 526 új autót vásárolt a rendőrség 2018-ban – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). Ez még messze elmarad a tavalyi hatalmas autóbevásárlástól: 2017-ben több mint 37 milliárdot költött erre a rendőrség. A hatóság nem is akármilyen kocsikat szerzett be, a listán többek között kétszáz darab Audi A3-as szerepel 7 663 572 forintos, kétszázötven Mercedes B220 10 245 231 forintos darabáron. Skodából összesen 1138-at vásároltak, a legtöbbet 7 716 410 forintért. De rendőrségi Smart és Mini Cooper is szerepel a számlán, melyen mindenki találhat ízlésére való tételt.

Először még csak 30 milliárd forintról volt szó a tavalyi költekezést illetően. Mikor Tóth Bertalan parlamenti írásbeli kérdést intézett Pintér Sándorhoz, válaszul – legalábbis 2017-re – egy 2493 tételes listát kapott, majdnem kereken 30 milliárd értékben. Ehhez képest, az ORFK már 135-tel több járműről, 2628 darabról beszélt a Magyar Hangnak, ráadásul 37 milliárdért. Ha ez igaz, akkor a most előkerült járművek darabára úgy 51,8 millió forint.

A hatósági költekezés itt még nem ér véget. A Belügyminisztérium is újabb 30 milliárd forintot kapott az állítólagos magyarországi terrorveszély elhárítására – derül ki a Magyar Közlönyből. Ezzel együtt a miniszterelnök által jegyzett dokumentum feloldja az eszközbeszerzésekről szóló 2013-as kormányhatározat – egyebek mellett – rendőrautókra vonatkozó tiltását. Van tehát még esély utolérni a tavalyi nagy-bevásárlás költségeit idén is.

Ezrével vette a kormány Mercedeseket és az Audikat

Sokszázasával vette a Mercedeseket, Audikat és Volkswageneket a kormány 2017-ben, és egy év alatt eltapsolt 30 milliárdot - hogy luxusautókat vett-e vagy sem, és túlárazták-e az autókat vagy sem, az senki nem tudja, mert a migránsok miatt felfüggesztették az átláthatóságot garantáló beszerzési szabályokat.

Nem tették az utcára az I. kerületi polgármestert

Népszava-infomáció
Publikálás dátuma
2018.06.29. 12:08
Nagy Gábor Tamás, a budai I. kerület polgármestere Fotó: Wikipedia/ Thaler Tamás
Képviselőtársai gondoltak az I. kerület fideszes polgármesterére: megszavazták, hogy az önkormányzat 2023-ig meghosszabbítsa lakásbérleti szerződését.

Hetvenegy négyzetméteres albérlet a Várnegyed egyik patinás műemléképületében, jelenleg mindössze havi 81203 forintért: Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármester továbbra is örülhet örülhet a mesébe illő lakásnak, a kerületi önkormányzat ugyanis csütörtök délutáni testületi ülésén megszavazta Nagy bérleti szerződésének 2023-ig történő meghosszabbítását – írja a 24.hu.

A portált Veres Dávid a budavári önkormányzat független képviselője tájékoztatta a döntésről: mint elmondta, a határozatot az alpolgármester terjesztette elő, amelynek értelmében minden éveben a jegybanki alapkamat mértékével emelkedhet a bérleti díj összege. Ez azt jelenti, hogy az alapkamat változatlan szintje mellett Nagy Gábor Tamás jövőre kemény 730 forinttal fizethet többet, de bérleti költsége még öt év múlva sem éri el a 90 ezer forintot. Veres nem szavazta meg a határozatot, mert szerinte jogtalan és abszurd helyzetet teremtett az önkormányzat, amit nem kívánt legitimálni a szavazatával.

Arról még a Magyar Nemzet számolt be, hogy Nagy Gábor Tamás a főváros egyik legelőkelőbb részén, a Várnegyedben jutott hozzá az önkormányzati lakáshoz. A fideszes politikus 2013-ban szerezte meg a  Táncsics Mihály utca 23-ban található patinás műemlék ház egyik lakásának bérleti jogát.

A budavári önkormányzat akkor azt közölte, a polgármester életvitelszerűen lakik az ingatlanban, amelyhez nyilvános, piaci pályázaton jutott hozzá. Hozzátették, a lakásért havonta 81 203 forintot fizet Nagy Gábor Tamás, ez az összeg a „piaci pályázaton megajánlott bérleti díj”.

Érdekes, hogy piaci árat emleget az önkormányzat, ugyanis a Várnegyedben egy 70 négyzetméteres lakás valódi piaci alapon akár több százezer forintba kerülhet havonta. Érdemes megnézni egy ingatlanos honlap kínálatát is : a Várnegyed szóra rákeresve 150 ezer forint alatt nem is találunk hirdetést, a Várban általában 300-600 ezer forint között adnak ki a egy-egy lakást.

"Hülye idióta, a cipődet se tudod felvenni"

Publikálás dátuma
2018.06.29. 07:03
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Elmaradó fejlesztő foglalkozások, megfélemlített gyerekek - egyebek mellett emiatt háborog több szülő, akiknek gyermekei a váci Cházár András speciális iskola Simon Antal tagintézményébe járnak. A Klebelsberg Központ szerint minden rendben.

Sorozatosan maradnak el a logopédiai foglalkozások, a fejlesztő órák, az új igazgatónő a pedagógusokra osztja azokat az adminisztratív feladatokat, amiket neki kellene elvégeznie - olvasható azokban a lapunk által is megismert levelekben, amit több édesanya és édesapa írt az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának. A szülők végső elkeseredettségükben fordultak Rétvári Bencéhez, a tankerületnél ugyanis hiába panaszkodtak. Állításuk szerint egyre rosszabb körülmények uralkodnak a váci Cházár András speciális iskola (teljes nevén: Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium) Simon Antal Tagintézményében, ahova gyermekeik is járnak.

Beszámolóik szerint a gondok akkor kezdődtek, amikor tavaly leváltották a korábbi igazgatót, Csengeri Attilát, helyére pedig Volenticsné Petrás Györgyi került. A szülők tapasztalatai alapján azóta nemcsak a szakmai színvonal romlik, hanem a légkör is egyre feszültebb az intézményben. Az egyik anyuka levelében az olvasható, a munkaközösség tagjai közül hárman már fel is mondtak, mert nem tudtak vele együtt dolgozni. Ebből az okból távozott az igazgatóhelyettes is.

- Down-szindrómás kisfiam több mint egy éve nem járt logopédusnál. Amikor megkérdeztük, miért, azt a választ kaptuk, hogy túlságosan le vannak terhelve. A motorikus mozgás fejlesztés is elmaradt - olvasható egy másik levélben. Megszűntek a zenei és képzőművészeti foglalkozások is, ráadásul a szülők - tájékoztató füzet híján - információkat sem kapnak gyermekeik állapotáról, fejlődéséről.

Többen panaszkodtak az igazgatónő azon intézkedése miatt, amely szerint csak engedéllyel lehet használni az iskola parkolóját - az engedély azonban nem minden szülő számára biztosított. Az egyik édesanya nemrég 15 ezer forintos büntetést is kapott a közterület felügyelettől, amiért nem tudott megfelelő helyen parkolni, amikor gyermekéért ment az iskolába. Az igazgatónő mellett az egyik segédtanárra is több szülő panaszkodott. Az egyik apuka azt írta, a férfi egy alkalommal olyan durván beszélt vele a kisfia előtt, hogy a gyerek hányt, bepisilt, bekakilt. Egy édesanya pedig arról írt, ugyanez a segédtanár több más szülő füle hallatára a következőket mondta a gyermekének: "hülye idióta vagy, hogy nem tudod felvenni a cipődet, mennék már haza, nem érek rá rád várni".

A levélíró szülők az új igazgatónő megválasztásának tisztaságát is firtatják. Beszámolóik szerint a korábbi igazgató, Csengeri Attila pályázata a legutóbbi igazgatóválasztás első két fordulójában is nagyobb támogatottságot szerzett, mint a jelenlegi igazgatónő pályázata. Végül sor került egy harmadik fordulóra is, ekkor már "érdekes módon" Volenticsné pályázata volt a befutó. Az iskola weblapján elérhetőek a pályázatok és a hozzájuk fűzött szakmai vélemények, ezek alapján elmondható, hogy míg Csengeri pályázatát osztatlan siker övezte, Volenticsné pályázatával kapcsolatban voltak kifogások. "Örömmel vettük volna a személyes kapcsolatfelvételt a nevelőtestülettel" - olvasható a Simon Antal Tagintézmény nevelőtestületének véleményében. Hiányolták a pályázatban leírtak konkrét megvalósítására vonatkozó elképzeléseket is. "A mérce, az ellenőrzés, a szakmai képzések gondolata jó, de aránytalanul nagy hangsúlyt kap a pályázatban. Nem lenne szabad elfelejteni, hogy iskolánkban elsősorban a gyermekek nevelése, oktatása a fő cél" - írták.

Verebélyi ellen egyébként nemrég etikai eljárást indított Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar Pest Megyei Területi Etikai Bizottsága, a Hivatásetikai Kódex megsértése miatt. Hogy pontosan milyen ügyben, azt nem sikerült megtudnunk, a Karnak nem állt módjában erről információt adni.

Klebelsberg Központ: nincs ok panaszra
A Simon Antal Tagintézmény tagintézmény-vezetői pozíciójának betöltésére nyilvános pályázat útján került sor, pályáztatás a jogszabálynak megfelelően zajlott. A pozíciót elnyert tagintézmény-vezető kapta a legmagasabb nevelőtestületi támogatást, mely véleményt - az intézmény és a tanulók érdekeit figyelembe véve - a tankerület is tiszteletben tartott - közölte megkeresésünkre az iskolát fenntartó Klebelsberg Központ (KK).
A KK szerint a tankerület és az intézmény vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy ne maradjon ellátatlan gyermek, a tankerület intézményeiben a szakos ellátottság biztosított. "A pedagógus munkakörhöz tartozó adminisztrációs kötelezettségeket jogszabály írja elő, felesleges adminisztratív feladatokkal nem terhelik a pedagógus kollégákat" - írták. A parkolóba történő behajtást épp a gyerekek szállítása érdekében korlátozzák. A KK szerint a parkolás biztosított a szülők számára, amennyiben az osztályfőnök felé jelzik igényüket, az igazgató engedélyezi azt.
Az édesapával durván viselkedő segédtanár ügyében azt írták: az igazgató által lefolytatott vizsgálat alapján az érintett pedagógus nem viselkedett durván a szülővel. "A gyermeknek gyakran vannak gyomorbántalmai, az említett időpontban is fájt a hasa. Hazafelé úton hányt, a bepisilésről a tagintézmény-vezetőt nem tájékoztatták".
A váci tankerületi vezetővel kapcsolatban azt közölték: Verebélyi Ákos tankerületi központ igazgató tájékoztatása alapján az ellene folytatott etikai eljárás lezárult, az etikai vétség vádja alaptalan volt, az eljárást megszüntették.