Ez a betegnek is fájni fog

Publikálás dátuma
2018.07.02. 07:35

Fotó: Népszava
Létszámstopot vezettek be az EMMI háttérintézményeinél, köztük az Országos Mentőszolgálatnál is. A mentőknél most sincs elég orvos, ápoló, gépkocsivezető.
Június 21-től létszámstopot vezetett be az EMMI a tárcához tartozó számos közintézménynél, köztük a mentőknél – legalábbis erről szóló email érkezett az érintettekhez az Átlátszó szerint. Létszámadatokat kért június 22.-én emailjében tucatnyi közintézménytől az Emberi Erőforrások Minisztériuma személyügyi főosztályvezetője – értesült az Átlátszó.  A levélben azt is írja a feladó: „Tájékoztatom, hogy 2018. június 21. napjával létszámstop kerül elrendelésre, ennek megfelelően 2018. június 21. napját követően új, foglalkoztatásra irányuló jogviszony nem létesíthető a létszámstop feloldásáig. A tilalom kiterjed a már folyamatban lévő ügyekre is.” A tucatnyi címzett között található egyebek mellett az Oktatási Hivatal, az Országos Mentőszolgálat, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, múzeumok, például a Ludwig Múzeum és a Szépművészeti Múzeum, színházak, így az Opera és az Operett, az Országos Széchényi Könyvtár vagy a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. 
Minden intézetnek okozhat kellemetlenségeket a létszámstop, de a mentőké a betegeknek is „fájhat”.

A létszámstop elrendelése azért is érdekes, mert az Országos Mentőszolgálat honlapján jelenleg is szinte minden megyében keresnek mentőápolót, mentőtisztet, mentőorvost és gépkocsivezetőt is. Hogy pontosan hány szakemberük hiányzik, arról nincs pontos adat, mert az erről szóló információ nem található meg a szervezet honlapján.

Reagált az Emmi

 „A sajtó hírekkel ellentétben nincs létszámstop az Országos Mentőszolgálatnál” – közölte az Emmi, hozzátéve, hogy a kormány döntése érelmében a létszámstop kizárólag a kormányhivatali jogállású szerveknél, központi hivataloknál, valamint a fővárosi és megyei kormányhivataloknál van érvényben. „Az intézkedés célja, hogy a bürokrácia ne növekedjen, hatékony és olcsó államot teremtsünk meg. Ezt szolgálta a kormány- és járási hivatalok kialakítása, a háttérintézmények körének felülvizsgálata is” – közölték.

Szerző
Frissítve: 2018.07.02. 13:09

A falvakban fájhat leginkább a Jobbiknak a pártszakadás

Publikálás dátuma
2018.07.01. 19:58
Novák Előd, Toroczkai László és Dúró Dóra
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az önkormányzatokba, megyei közgyűlésbe bekerült jobbikos 13 százaléka hagyta el a pártot az utóbbi időben, vezetői mégsem aggódnak.
„Visszanyertem a lelkesedésemet” – jelentette ki Novák Előd, akit arról kérdeztünk, miért vállal szerepet a Jobbikból kizárt Toroczkai László ásotthalmi polgármester pártja, a Mi Hazánk Mozgalom szervezésében. A Sneider Tamást elnökké választó jobbikos tisztújító kongresszus után ugyanis Novák még azt írta a közösségi oldalán, hogy egyértelművé tette „Laci” (azaz Toroczkai László) számára: akármilyen csalódást is okozott a „gyermekének” tekintett Jobbik, „lelkileg képtelennek érzi magát” egy új párt létrehozására. A párt alapítását Novák Előd májusban még racionális szempontból is rossz ötletnek tartotta: „Sokan szeretnének új pártot, ami viszont hiába eredményezne tisztább helyzetet, hiába volna bizonyos szempontból kényelmesebb is: csak épp nem ez a siker útja. Márpedig mi győzni szeretnénk a választásokon!” Novák lapunknak most azt mondta, hogy akkoriban még parlamenti képviselő felesége, Dúró Dóra és ő is szerette volna egyben tartani a Jobbikot, megakadályozni a pártszakadást. A Jobbik elnöksége azonban nem hagyott számukra más megoldást – utalt rá Novák Előd, hogy a közreműködésével létrehozott platformot a Jobbik vezetői illegitimnek minősítették, Toroczkait kizárták a pártból, Dúrót pedig a parlamenti frakcióból. „Belelöktek minket a szakadékba, de úgy látszik, sikerült átjutnunk a másik oldalra” – konstatálta. Novák Elődnek nincs pontos nyilvántartása arról, hogy hányan csatlakoztak hozzájuk: még tartanak az adategyeztetések. A pillanatnyi állás szerint – mondta – 61 polgármester, önkormányzati képviselő és megyei közgyűlési tag hagyta el a Jobbikot, hogy átlépjen az új pártba. Novák arra számít, hogy ez a szám jelentősen nőni fog. A valasztás.hu összesítése alapján a 2014-es önkormányzati választásokon a Jobbik – a polgármestereket is beleszámítva – 468 mandátumot szerzett. Vagyis az önkormányzatokba és megyei közgyűlésekbe bekerült jobbikosok közel 13 százaléka igazolt át eddig a Toroczkai-féle formációhoz. Novák szerint már az elmúlt években is sok mandátumot veszített a párt, főleg a kistelepülési képviselők tucatjai távolodtak el a Jobbiktól. A Jobbikban változatlanul úgy látják, hogy nincs nagy baj. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője kérdésünkre közölte:
„Akiről tudtuk, hogy megy, az ment. A kilépők 90 százaléka nem vett részt a kampányban, vagy kifejezetten ellenünk dolgozott.”

A pártot elhagyók számáról a szóvivő sem tudott megközelítőleg pontos adatot mondani. Az biztos – hangsúlyozta Mirkóczki –, hogy saját körzetében, az egri választókerületben a mostani jobbikosok közül senki nem lépett ki: csakis olyanok csatlakoztak a Toroczkai-féle mozgalomhoz, akik nem tudtak azonosulni a Jobbik irányvonalával, és ezért már korábban kizárták őket a pártból.

Lejárt a gárdás vonulások ideje

 Folynak a találgatások, hogy Dúró Dóra mellett lesznek-e más parlamenti képviselők, akik csatlakoznak Toroczkai csapatához. A hírbe hozottak rendre visszautasítják a feltételezést. Volner János például nemrég a közösségi oldalán fakadt ki: „Erősen unom már, hogy a Habony Árpád, Andy Vajna és Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett, az adófizetők pénzéből fenntartott kormányzati médiabirodalom minden nap több tudósításában is megemlít, és azt lebegteti, hogy távozni fogok a Jobbikból. Többször leírtam és elmondtam már: eszem ágában sincs távozni, a szívem, a múltam egyaránt a Jobbikhoz köt, és ezen senki és semmi nem fog változtatni”. Volner azt is megmutatta, mit kell érteni néppártosodáson. Az egyik hozzászólónak, aki visszasírta a Magyar Gárdát, elmagyarázta: ma is úgy gondolja, hogy szükség van egy hazafias, önkéntes erőre, a „gárdás vonulások ideje azonban tényleg lejárt”.  

A Magyar Államkincstár (MÁK) mától kezdi csökkenteni azon pártok állami támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata jogszabályellenes finanszírozást állapított meg – közölte a MÁK vasárnap. Miután a Liberálisok és az Együtt nem kap a jövőben támogatást, tőlük már májusban levonták a büntetés összegét. - A Jobbik Magyarországért Mozgalom esetében ugyanakkor – tekintettel arra, hogy már közel fél éve mentesülnek a tartozás teljesítése alól - a Kincstár nem tud adni további fizetési könnyítést - tették hozzá. Ez azt jelenti, hogy a párt nem juthat közpénzhez mindaddig, amíg a teljes, az ÁSZ által 331,6 millió forintban megállapított összeget le nem vonták a számlájáról. A Jobbik korábban azt közölte lapunkkal, hogy állami támogatásuk évi 510 millió forint.

Szerző
Fotó: Komka Péter / MTI

Ne csüggedjen, ha nem tud vízen járni: van megoldás!

Teljesen mindegy, hogy mi az, csak fennmaradjon a víz színén. Na jó az is elég, ha pár pillanatig lebeg rajta - eszement "úszó alkalmatlanságokat" teszteltek a felsőtárkányi tavon.

Szerző

Megosztás
Ember a vízben: A részvétel a fontos
Fotó: MTI
Csobog a gőzös: A MÁV elirigyelte a Volán dunai "buszhajóit".
Fotó: MTI
Szakszerűtlen eszközhasználat: A hólapát hányásra való, nem evezésre.
Fotó: Komka Péter / MTI
Virtuózok a vízen: Amikor a muzsikus cigányt és a dunajeci tutajost keresztezik.
Fotó: MTI