Németország;Angela Merkel;Horst Seehofer;

2018-07-02 19:58:22

Egyre abszurdabb a vita, egyre eltökéltebb a kancellár

Hétfőn már mintha kevésbé lett volna harcias a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) retorikája Angela Merkellel szemben. Sőt, mintha kezdene eluralkodni a pánik.

Mind Horst Seehofer pártelnök, mind Markus Söder bajor miniszterelnök úgy fogalmazott, szó sincs arról, hogy a menekültválsággal kapcsolatos vita miatt veszélybe akarnák sodorni az együttműködést a CDU-val. Egyúttal azt közölték, nyolctagú küldöttséget menesztenek a kereszténydemokratákhoz, hogy még egy lehetőséget adjanak a megegyezésre.

A CSU-nál mintha kezdene eluralkodni a pánik. Ennek három oka van. Egyrészt a közvélemény-kutatások nem támasztják alá a radikális stratégia sikerét, másrészt a CSU vasárnapi tanácskozásán kiderült, hogy a tagság messze nem támogatja egy emberként a konfrontatív taktikát, harmadrészt pedig Merkel nem hajlandó teljesíteni a CSU azon követelését, amely szerint már a határon fordítsák vissza azokat a menekülteket, akiket más uniós tagországban regisztráltak. A bajorok igencsak megsértődtek a kancellárra, mert állításuk szerint szombaton nemet mondott egy általuk kompromisszmosnak mondott javaslatra.

A Spiegel találóan jegyezte meg, a két párt közötti vita egyre abszurdabb mértéket kezd ölteni. Horst Seehofer CSU-elnök, vasárnap késő este felajánlotta lemondását nemcsak a párt elnökségéről, hanem a belügyi tárcáról is. Hétfő hajnalban azonban jött a hír: meggondolta magát, még egy utolsó megbeszélést tervez Angela Merkellel.

A vita eredetileg abból alakult ki, hogy Seehofer és a párt mögötte álló radikálisai – Alexander Dobrindt, a CSU képviselőcsoportjának vezetője, Markus Söder bajor miniszterelnök és a párt egykori illusztris személyisége, Edmund Stoiber – ragaszkodnak a kemény fellépésez a menekültkérdésben, már a határon visszafordítanák azokat a bevándorlókat, akiket már egy másik uniós tagországban regisztráltak. Ez azonban a határellenőrzés de facto újbóli bevezetését jelentené, vagyis veszélybe kerülnének a schengeni vívmányok. Merkel kancellár azonban európai megoldást akar. A vita hétvégén arról zajlott, hogy a csütörtökön és pénteken zajlott uniós csúcstalálkozón sikerült-e áttörést elérnie a kancellárnak, vagy sem.

Mint a CSU késő estig vasárnapi tanácskozásán kiderült, nemcsak az uniópártok között van erről vita, hanem a Keresztényszociális Unió sem egységes a kérdésben. A CSU olyan neve személyiségei fordultak ellene, mint Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője. Feltételezések szerint Seehofer nem is a koalíciós vita miatt ajánlotta fel a lemondását, hanem mert óriási ellenállással kellett szembenéznie pártján belül. Ezt ugyan cáfolta reggel Dobrindt, ám hírek szerint Seehofer láthatóan igen rossz néven vette a bírálatokat, s az sem véletlen, hogy az eredetileg vasárnap 19 órára kitűzött sajtóértekezletét négy órával később kellett megtartania.

Bár Angela Merkel a megoldások, a kompromisszumok embere, most ő is eltökélt. Mi történne az esetleges szakítás után? Ez esetben a kancellárnak bizalmi szavazást kellene rendeznie kormányáról a szövetségi parlamentben, a Bundestagban, és ha azt elveszti, előrehozott választást rendezhetnek. A CSU kilépése esetén azonban még nem kell készpénznek venni az előrehozott választások kiírását.

Egy Németországban egyre többször emlegetett megoldás az lenne, ha a Zöldek csatlakoznának a koalícióhoz. Robert Habeck, a párt társelnöke a ZDF hétfő reggeli műsorában nem is zárta ki a lehetőségét a kormánykoalícióba való belépésnek. Az egyedüli nehézség ezzel kapcsolatban az, hogy új koalíciós szerződést kell kidolgozni, és Merkelnek újabb engedményekre kell kényszerülnie. Igaz, amikor tavaly októberben és novemberben a Jamaica-koalícióról szóltak a tárgyalások, a Zöldek igen kompromisszumkésznek mutatkoztak, Merkelnek nem velük, hanem a liberális FDP-vel gyűlt meg a baja.