Előfizetés

2,3 milliárdért jön a következő plakátkampány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.03. 12:08

Fotó: Molnár Ádám
A tendert alig három nappal a szükséges keretszerződés aláírása után írták ki. Még hat nap, és már az eredmény is megvolt: a nyertes már öt korábbi kampányt is vitt.
Újabb 2,3 milliárd forintot költ el a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda az „állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátására”, azaz egy újabb kék plakátos kampányra - írja a G7. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) számozása szerint ez már a nyolcadik ilyen lesz.
A tendert ráadásul alig három nappal az ehhez szükséges keretszerződés aláírását követően írták ki. Újabb hat nappal később pedig már a győztes is megvolt:
Ezt a munkát is a korábbi hatból öt ilyen megbízást behúzó Balásy Gyula ügynökségei végezhetik el.

Nem meglepő, hogy Balásy cégei nyertek, hiszen most már csak ők (New Land Media, illetve Lounge Design) szerepelnek az NKOH-s keretszerződésben, írja a portál. Bár azon a közbeszerzésen első körben Balásy cégei mellett két másik kormányközeli vállalkozó, Kuna Tibor és Csetényi Csaba cégeit is nyertesként hirdették ki - ám velük egy nappal annak aláírása után szerződést bontottak, ugyanis elmarasztalta őket a Közbeszerzési Hatóság. Mivel a rendszer úgy működik, hogy a keretmegállapodás után csak az kaphat állami kommunikációs megbízásokat, akivel ezt a szerződést aláírták, így most évekre monopolizálódhatott a piac.
Az új keretszerződésre egyébként azért volt szükség, mert az előzőt kimerítette az NKOH:
Lényegében másfél év alatt elverték az eredetileg 3 évre szánt 75 milliárd forintot.

A teljes cikk itt olvasható.

Arcot adni a gyermekáldozatoknak

Egy európai nemzet sem feledkezhet meg a halottairól – a Saul fia című film alkotói ezzel a mottóval indították el a Saul Gyermekei Emlékprogramot, amelynek célja, hogy összegyűjtse a holokauszt során megölt magyar állampolgárságú gyermekáldozatok nevét, méltóképpen örökítse meg sorsukat a nemzeti és európai emlékezet számára.

A Saul fiának történelmi, társadalmi dimenziója is van – hangsúlyozta Nemes Jeles László, az Oscar-díjas film rendezője, a program fővédnöke a Bálint Házban tartott tájékoztatón. A nézőket nem csupán a film, hanem a film témája is érdekelte – számolt be tapasztalatairól Rajna Gábor producer.
A holokauszt során több mint százezer magyar gyermeket gyilkoltak meg. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megkérdezhessék azokat, akik ismerték őket – hangzott el. Adatbázist hoznak létre, a neveken kívül fotókat, írásos dokumentumokat, személyes visszaemlékezéseket is gyűjtenek. Toronyi Zsuzsanna, a programban szakmai partnerként résztvevő Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a munka régóta folyik, most ennek érkeztünk egy újabb állomásához. Várakozása szerint a gyermekáldozatok szüleiről is kapnak majd új információkat.

A szemtanúk, érdeklődők jelentkezését a saul@milev.hu e-mail címen, az 1075 Budapest, Síp utca 12. postai címen vagy a +36 1-413-5547 telefonszámon várják.

A szervezők egy fotót csatoltak a meghívóhoz. A képet egy SS-katona készítette Auschwitz-Birkenauban: három kisgyerek látható hátulról, vélhetően a nagymamájukkal tartanak a biztos halálba, a gázkamrák felé. Vági Zoltán történész reméli, hogy jelképes értelemben a gyerekek felénk fordulnak, látni fogjuk az arcukat és megtudjuk, kik voltak ők. A legnagyobb fájdalmat a gyermekek halála, kitervelt és szisztematikus meggyilkolásuk okozza – mondta a történész. Több mint négyszáz helyre hurcoltak el magyar zsidókat, dokumentumok millióit kell átvizsgálni. Vági Zoltán számít más, a holokauszt kutatásával foglalkozó szervezetek közreműködésére is.

Elveszett a bomba a Dunában - Késnek a lezárások

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.03. 09:43

Fotó: Lakatos Péter / MTI
Robbanótestet - vagy valami ahhoz hasonlót - találtak az Erzsébet híd budai hídfője mellett. A várost megbénító lezárásokat helyeztek kilátásba, ám ezekre még várni kell: a tűzszerészek nem találják a robbanótestet. A látótávolság nulla, csak tapintással lehet tájékozódni.
Egyelőre nem lépnek életbe a kedd délelőttre, egy a Dunában talált feltételezett robbanótest kiemelésének idejére tervezett útlezárások és lakosságvédelmi intézkedések a fővárosban - tájékoztatta a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje az MTI-t.
Markovics Zita közölte: a tervezett intézkedések bevezetése hosszú órákat is csúszhat, mert a tűzszerész búvárok egyelőre nem találják a feltételezett robbanótestet. Magyarázatképpen hozzáfűzte: a "robbanótestről", annak GPS koordinátáit megadva, korábban egy balesetnél segédkező civil búvárcsoport tagjai tettek bejelentést a rendőrségen.
Mintegy harminc tűzszerész a koordináták alapján egy aknamentesítő hajóról keresik a "bombát". A kutatást nehezíti, hogy az érintett szakaszon a Duna mélysége kétszerese az átlagosnak.
A folyó sodrása erős és a látótávolság a "nullával" egyenlő, vagyis a búvárok csak tapintással képesek tájékozódni.

A hajóforgalmat, a helyszín biztosítása érdekében egy járőrhajóról rendőrök irányítják - tette hozzá a kommunikációs tiszt. Hangsúlyozta: amint megtalálják a feltételezett robbanószerkezetet és megkezdik a kiemelését, értesítik a lakosságot az útlezárásokról és a korlátozó intézkedésekről.
A tűzszerészek azt feltételezik, hogy egy 100 kilogrammos második világháborús szovjet légibomba lapul a Duna mélyén

- mondta a kommunikációs tiszt.

A tervezett lezárásokról itt írunk bővebben.