Előfizetés

„Kordon az erőszakos ellentüntetőknek kell”

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2018.07.03. 20:00
Ellentüntetők a kordon mögött a 2013-as Pride-on
Fotó: Németh András Péter / Népszava
Jön a Budapest Pride, szélsőjobboldali szervezetek pedig megint erődemonstrációra készülnek. A rendőrség korábban képes volt kordonok nélkül biztosítani a felvonulást, de a Jobbik szakadásával új radikálisok jelentkeztek be, akik már nem annyira megengedőek, mint a kései Vona Gábor.
Valószínűleg az utolsó pillanatokig nem lesz hivatalos információ arról, hogy a rendőrség kordonokkal vagy élő erővel biztosítja-e a Budapest Pride felvonulást –  mondta Karlik Cintia a rendezvény szóvivője a Népszavának.

Az LMBTQ-közösség nagyszabású rendezvénye szombaton délután háromkor kezdődik a Városligeti fasorban, a résztvevők innen indulnak a Kossuth térre. A szóvivő közlése szerint biztonsági okok miatt a pontos útvonal egyelőre nem publikus.
A biztonsági szempontok idén újra fókuszba kerültek. A néppártosodó Jobbik egy ideje visszavett a homofób szövegekből, ezzel párhuzamosan próbálta kontrollálni és pacifikálni a holdudvarához tartozó szervezeteket is. Vona Gábor, a Jobbik időközben lemondott elnöke tavaly év végére eljutott oda, hogy már nem tiltaná be a felvonulást. A Jobbik szakadásával viszont a szélsőjobboldal újra elszabadult.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és más hasonló – önmagukat „hazafiasnak” minősítő – szervezetek ellentüntetéseket jelentettek be. Petíció is indult, hogy a felvonulást ne engedélyezzék Magyarországon: ha hihetünk az interneten közzétett adatoknak, a kezdeményezést több mint 30 ezren írták alá.

Novák Előd, a Jobbikból kiváltak pártja, a Mi Hazánk Mozgalom egyik alapítója közleményben bírálta a Fideszt, amiért korlátozni akarja a gyülekezési jogot. Novák ugyanakkor helyénvalónak tartaná, ha a kormány „a homoszexuális propagandát célzó, provokatív felvonulás betiltásán” dolgozna.

Tekinthetjük a párt hivatalos állásfoglalásának, amit Novák Előd írt – közölte kérdésünkre Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom vezetője. „Nem azt mondjuk, hogy nem lehet szűkíteni a gyülekezési jogot, azzal nem értünk egyet, amit a kormány javasolt” – magyarázta. A Pride szerinte nem használ a magyar társadalomnak:
„Tovább megyek: bár nem tisztem a homoszexuális emberek nevében beszélni, azt gondolom, hogy nekik sem használ”

– vélekedett Toroczkai, aki még nem tudja, hogy ott lesz-e valamelyik ellentüntetésen. A kérdésre, hogy pártja tagjait részvételre biztatja-e, elmondta: „amennyiben az egy törvényes, bejelentett ellendemonstráció, akkor igen”. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a Népszavának arról beszélt, hogy a szexualitás nem közterületre, hanem a hálószobába való. Súlyosan közszeméremsértő cselekedeteknek nincs helye közterületen. (A rendőrség korábban is felhívta rá a felvonulók figyelmét, hogy „tartózkodjanak minden olyan magatartástól, amely alkalmas lehet a közerkölcs, a közszemérem megsértésére” – a szerk.) Ami az ellentüntetéseket illeti, a Jobbik mindenkinek az egyéni belátására bízza, hogy törvényes keretek között hogyan tölti el a szombati napot. 
A kormány részéről nem érződik, hogy szembemenne a melegellenes hangulatkeltéssel. Novák Katalin államtitkár a minap a családok éve alkalmából arról értekezett, hogy miközben „egy maroknyi kisebbség jogaiért harcolnak egyesek, elfeledkezünk a többségről”. Ugyanitt Márfi Gyula veszprémi érsek annak a véleményének adott hangot, hogy az „egynemű partnerek nem alternatívái” a házastársaknak. A szélsőjobboldali fenyegetés ellenére a Pride szervezői azt szeretnék, ha csak indokolt helyeken lennének kordonok, amúgy pedig bárki szabadon csatlakozhatna a felvonuláshoz. „Az erőszakos ellentüntetőket kell körbekordonozni” – jelentette ki Karlik Cintia, aki szerint a rendőrség tavaly bizonyította, hogy képes kordonok nélkül is eredményesen fellépni a rendbontókkal szemben. Az amerikai, a brit, a holland, az izraeli és a svéd nagykövetség képviselője személyesen is jelen lesz a Budapest Pride felvonuláson – számolt be a szóvivő. A rendezvényt támogató, várhatóan legalább harminc nagykövetség napokon belül közös nyilatkozatban is kifejezi szolidaritását. Karlik szerint lehetséges, hogy az új gyülekezési törvényre hivatkozva a Fidesz jövőre megpróbálja betiltani a felvonulást. Ha lesz ilyen szándék, a szervezők mindent elkövetnek majd, hogy ez ne sikerüljön. „Hamarabb jöttünk, és tovább maradunk, mint a kormány” – mondta Karlik Cintia. Reméli, hogy idén is nagy tömeg vesz részt a Pride-on. Fontos megmutatni – tette hozzá –, milyen sok ember tartja értéknek Magyarországon, hogy egyenlők és sokszínűek vagyunk.

Toroczkai pénzt kér a Jobbiktól

A volt jobbikosok által létrehozott Mi Hazánk Mozgalom már az Ásotthalmon tartott zászlóbontó gyűlés előtt beadta pártbejegyzési kérelmét – derült ki a mozgalmat vezető Toroczkai László tájékoztatóján. Attól tartottak ugyanis, hogy valamelyik ellenlábasuk lefoglalja előttük a nevet. Toroczkai adatai szerint eddig 1500-an nyilvánították ki csatlakozási szándékukat.
Toroczkai tárgyalni akar Sneider Tamással, a Jobbik új elnökével az állami támogatás elosztásáról. A tisztújító kongresszuson Toroczkaira a küldöttek 46 százaléka szavazott, ő akkor lenne elégedett, ha a Mi Hazánk ilyen arányban részesülne a Jobbiknak adott költségvetési pénzekből. Szavaiból úgy érződött, ő maga sem fűz sok reményt ahhoz, hogy erről sikerül megegyeznie Sneiderrel.

Csak csütörtök reggel emelik ki a bombát a Dunából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.03. 17:47
Rendőrségi motorcsónak biztosítja a helyszínt tűzszerészek számára, akik robbanótestet keresnek honvédségi hajóval a Dunában
Fotó: Lakatos Péter / MTI
Szerdán egyeztetnek arról, hogy mekkora területen zárják le a környéket.
Mégsem szerdán, hanem csütörtök reggel kezdik meg a Dunában, az Erzsébet-hídnál talált világháborús robbanótest azonosítását és kiemelését a tűzszerészek – közölte a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje az MTI-vel.
Markovics Zita elmondta: ahhoz, hogy minél kevesebb fennakadást okozzon a tűzszerészi munka, szerda reggel el kell kezdeni az egyeztetéseket a rendvédelem és az önkormányzatok képviselői között arról, milyen módon emeljék ki a robbanótestet, milyen biztonsági intézkedések lépjenek életbe, valamint hogy mekkora területen zárják le a környéket.
Korábban azt közölték, hogy a beazonosítást szerda reggel kezdik meg.
A robbanótestről – annak GPS koordinátáit megadva – korábban egy balesetnél segédkező civil búvárcsoport tagjai tettek bejelentést a rendőrségen. A kutatást nehezítette, hogy az érintett szakaszon a Duna mélysége kétszerese az átlagosnak. A folyó sodrása erős és a látótávolság a „nullával” egyenlő, vagyis a búvárok csak tapintással tájékozódhattak.

Elveszi a Fidesz a köztévétől az NB-1-es közvetítéseket

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.07.03. 17:32
Az első számú oligarcha a T. Házban
Fotó: Tóth gergő
Egyelőre nehezen érthető logika alapján rendezi újra a sportközvetítési piacot a Fidesz: Orbán Viktor kedvenc sportja milliárdokat bukhat, Mészáros Lőrinc viszont esetleg nemes feladatot nyerhet.
Érdekes törvénymódosítást rejtettek el abban a javaslatban, ami a sporttörvény mellett az egyesülési jogról és a civil szervezetek működéséről szóló jogszabályokat módosítja több helyen. A Bánki Erik által jegyzett iromány 9. paragrafusa a sporttörvény 78. paragrafusát egészíti ki, mégpedig azzal, hogy a labdarúgó mérkőzések „televíziós, rádiós, internetes vagy a nyilvánossághoz történő más módon történő közvetítésével (e § alkalmazásában a továbbiakban: közvetítések) kapcsolatos szerződések hatálya 2018. szeptember 30. napjával megszűnik, és ha e napon a közvetítésekkel kapcsolatos szerződésekből eredő jogokkal a sportszervezeten vagy sportszövetségen kívül más személy vagy szervezet rendelkezik, akkor a közvetítéssel kapcsolatos jogok 2018. szeptember 30. napján kártalanítás ellenében a törvény erejénél fogva a sportszervezetre szállnak vissza”.
Vagyis röviden: a kormány szeptember 30.-tól törvényileg szünteti meg azt a közvetítési szerződést, amit az MTVA még a 2016/2017-es idényre és amelynek a hatálya elvileg a 2020/2021-es idényig tartott volna.

A szerződés keretében a köztévé évadonként 3.76 milliárd forintot fizetett a labdarúgó szövetségnek, ezért többek között nem csak az első-, de a másodosztályú meccseket, a női focit a strandfocit és a futsalt is közvetíthették.
A paragrafus szerint elvileg az MTVA kártérítést kérhetne, ennek összegét nagyon nehéz lenne meghatározni, mert az évi 3.76 milliárdot több szakértő is túlárazottnak tartotta korábban az első osztályú focimeccsek népszerűségéhez képest. Igaz, az állam itt is az egyik zsebéből rakná át a pénzt a másikba, de Bánki Erik figyelme a jelek szerint erre is kiterjedt és a módosító utolsó előtti paragrafusa szerint az ilyen kártérítési igény 2018. december 30. napjával automatikusan megszűnik, hacsak bírósági eljárás nem indul az ügyben. Elég életszerűtlen azt képzelni, hogy az MTVA vezetése pert indítana ezek után.
Az idei szezon júliusban elindul, tehát a váltásra idény közben kerül sor, ami szakmailag elég nehezen indokolható. Mivel az eddig megkérdezett Fideszes képviselők semmit nem tudtak a módosítás okairól, marad egyelőre a spekuláció. Varga László, a módosító javaslat vitájában felszólaló szocialista képviselő is azt mondta lapunknak, hogy teljesen érthetetlen a módosítás, amit a vitában megindokolni sem tudtak-akartak a kormánypárti honatyák, „csak arra tudok gondolni, hogy a Fidesz-közeli oligarchák közötti játszmák állhatnak a háttérben”.
A Népszava elsőként írta meg, hogy információink szerint Orbán Viktor elégedetlen a Fidesz-közeli média működésével, ezért akár még a nyáron jelentős átszervezések jöhetnek, Andy Vajnától elvehetik a TV2-őt, a Borsot és a Kisalföld valamint a Délmagyarország című megyei napilapokat és ezek is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülhetnek. (Az azóta a témában szintén cikket közlő hvg azt írta, Vajna bukhatja a kaszinó-érdekeltségeit is.) Jelenleg Andy Vajnáé a Spíler Tévé nevű sportcsatorna, de ha esetleg ezt is viszi Mészáros Lőrinc, vagy valaki más bizalmi ember, a törvény könnyen lehet, hogy annak készíti elő a terepet, hogy a magyar foci közvetítésének joga átkerülhessen az új tulajdonoshoz. Igaz, szakmai forrásaink – miközben a forgatókönyvet abszolút elképzelhetőnek tartották – érthetetlennek nevezték a döntést, hiszen ha az állam a legegyszerűbben a köztévén keresztül juttathat busás közvetítési díjat az MLSZ-nek, egy mégoly sok állami megrendeléssel, reklámmal kibélelt oligarcha – elvileg – magántévéjén keresztül ez csak bonyolultabban tud működni. Igaz, az ilyen akadályok legyűrésében a Fidesz eddig mindig komoly kreativitást mutatott.