egészségügy;költségvetés;Országgyűlés;

2018-07-04 13:05:51

Több százmilliárdot csoportosítanának át, de a kormány hajthatatlan

Vita és gondolkodás nélkül szavaztak az ellenzék egészségügyet és szociális ellátásokat érintő költségvetési javaslatairól.

Alig egy óra alatt több mint száz, a jövő évi költségvetést átrendező, ellenzéki módosító javaslatot utasított el az Országgyűlés Népjóléti bizottságának kormánypárti többsége. Az indítványokkal néhány százmilliárd forint átcsoportosítását javasolták, az egészségügyi és a szociális ellátások javítására. Ám a kormány képviselője és a kormánypárti képviselők egyet sem találtak támogathatónak.

A szavazás a javaslatok tartalmi ismertetése nélkül zajlott le. Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke fölolvasta az indítványok számát, majd előbb a kormány, majd a bizottság mondott nemet.

A szocialisták egyebek mellett növelték volna a családi pótlék, a gyes, a gyed összegét. Mintegy 6000 forinttal nagyobb gyógyszerkeretet javasoltak a közgyógyellátottaknak, az ápolási díjat pedig a jelenlegi 32 600 forintról 82 600- ra emelték volna. A kormányzati állásponttal szemben azt is javasolták, hogy nyugdíjkassza méltányossági ellátásokra adható keretét emeljék a duplájára. De kértek pénzt a kórházak működtetésére is. A hajléktalanság kezelésére egyebek mellett az önálló lakhatási lehetőség kiterjesztésére, a szállókon kívüli férőhelyek biztosítására, bérlakás programokra kértek forrásokat. Javasolták azt is, hogy legyen országos program nyilvános illemhelyek nyitására, működtetésére. 

Szintén sok módosítással élt a Jobbik is. Képviselőjük Lukács László a szavazás előtt összefoglalta, hogy miért gondolják fontosnak az egészségügyben működő civilszervezetek, köztük a Hospice ellátók, néhány tízmillióval való többlettámogatását, a kórházak elhasználódott eszközeinek pótlását, illetve miért volna szükség a szociális ellátórendszerben is a béremelésnek. Vagy gyógyszertámogatási-keret megemelésének. Ez utóbbira érvként fölidézte, hogy a lakosság és az állam fele-fele arányban állja a rászorulók gyógyszer költségét. De kértek forrást a lőrinczi azbeszt-szennyezés fölszámolására, az egészséges környezet helyreállítására is. 

Eredménytelenül.

A gépiesen lezajlott szavazás után Nacsa Lőrinc (Fidesz-KDNP) megerősítette, hogy képviselőcsoportja támogatja, és nagyon előre mutatónak ítéli a benyújtott 2019-es költségvetési javaslatot. Szerintük ezzel jövőre 2000 milliárd feletti összeg jut a családoknak, 101 milliárddal több az egészségügynek. 

László Imre (DK) szerint viszont a jövő évi költségvetést megszorítónak ítélte. Hozzátette: a kormánypártnak nem a folyóáron, hanem az inflációval korrigált összegeket kellene összevetnie. Mint mondta: elkeserítő, hogy megfontolás nélkül utasították el az ellenzéki javaslatokat.