egészségügy;gyógyszergyártás;

Kiderült, mivel szennyeződött a vérnyomáscsökkentő - 200 ezer embert érinthet

Rákkeltő szennyeződés miatt a gyógyszerhatóság 27 valsartan hatóanyagú gyógyszer kivonása mellett döntött. A betegeknek azt javasolják, hogy aki az érintett termékek valamelyikét szedte, ne hagyja abba, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a terápiaváltásról. Magyarországon 200 ezer beteg szedheti a most kivont készítményt. A visszavonás a hazai készítmények háromnegyedét érinti.

Óriási a botrány – kommentálta lapunknak egy nagy forgalmú gyógyszertár vezetője, amikor az OGYÉI szerdai, visszavonásról szóló bejelentése után, megkérdeztük felkészült-e a gyógyszercserét kérő betegek rohamára. Mint mondta: erre nem lehet felkészülni, ez nagyon sok beteget érint, nagy cégek, népszerű szerei is érintettek. Egészen biztos, hogy nem lesz egyszerű a vérnyomásgyógyszereket biztosítani. Hozzátette: hivatalos tájékoztatást eddig nem is kaptak, pedig a betegek napok óta „ostromolják” a patikát. „Nem könnyű a dühös betegekkel szemben állni, miközben fogalmunk sincs, hogy mit mondjunk" - mondta.

Mostanra a hatósági vizsgálat nyomán kiderült: a felfüggesztett termékeket kivonják a piacról, mert a kínai Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által előállított hatóanyagba a gyártás során karcinogén (rákkeltő anyag) került. Ez az anyag megtalálható például a füstölt húsokban is és nagyon hosszú ideig, nagyon sokat kell fogyasztani belőle ahhoz, hogy valaki megbetegedjen. A kivont vérnyomáscsökkentőkben jóval kisebb mennyiséget találtak, mint amennyi a füstölt húsokban van. 

A rákkeltő hatás egyrészt nem jelentkezik azonnal, csak hosszú évek után, másrészt ilyen anyagok más úton is bekerülhetnek a szervezetbe. A gyógyszernél azonban nagyon alacsonyan húzzák meg a határértéket. 

Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese szerint egy orvosság esetében megengedhetetlen, hogy egészségkárosító alkotója legyen. Ezért is döntöttek úgy, hogy a betegek biztonsága érdekében kivonják az összes érintett orvosságot nem csak Magyarországon, de Európai Unió területén. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), a nemzeti gyógyszerügyi hatóságokkal együttműködve jelenleg is vizsgálja a szennyeződés mértékét és a betegekre gyakorolt esetleges hatását. 

A patikák már múlt péntek óta nem adhatnak el belőle egyetlen dobozt sem. A kivont termékek helyett van 24 olyan valsartan hatóanyagú készítmény, amelyek alapanyaga nem szennyezett. A valsartant tartalmazó készítményekből is van olyan, amely nem szennyezett, ezeket ugyanis más technológiával állítják elő. Szolyák arra számít, ezek a gyártók növelhetik a kapacitásukat. 

Lapunk kérdésére, hogy miért csak most vették észre a szennyezést, azt válaszolta: nem tudni pontosan, mikortól szennyeződhetett a hatóanyag, a cég többször változtatott a technológián. Most egy potenciális vevő jelentkezett a gyártónál, amely felülvizsgálta a hatóanyagot, ebből indult a széles körű vizsgálat. A hatóanyagokat ugyan rendszeresen ellenőrzik, de erre a szennyeződésre senki sem keresett rá korábban. Később, ha a kínai gyártó technológiát vált és ezt követően igazolta, hogy tiszta az alapanyag, akár vissza is térhet a piacra. 

AZ OGYÉI tájékoztatóján Merkely Béla, a kardiológiai szakmai kollégium, tagozat vezetője hangsúlyosan azt ajánlotta: senki ne hagyja abba a készítmény szedését, mert a gyógyszer elhagyásának nagyobb az egészségkockázata, mintha azt valaki tovább használja. A szer elhagyásával 24 órán belül hirtelen megemelkedhet a vérnyomás, s ez infarktust, agyvérzést okozhat. A terápiaváltással kapcsolatban a szakmai vezetők részletes ajánlást készítettek a háziorvosoknak, szakorvosoknak. Ebben leírták azt is, hogy az eddig szedett dózis mellett pontosan melyik készítmény írható a betegnek. A professzor beszélt arról is, hogy a váltás miatt lehetnek ellátási gondok, de vannak olyan terápiás szerek is, amelyekben ugyan nincs valsartan, de alkalmas az érintett betegek vérnyomásának normális szinten tartására. A patikákba vissza lehet vinni a gyógyszert, de az árát csak akkor adják vissza, ha gyártók ebben partnerek.

Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese mint mondta: ebben az ügyben már felvették a kapcsolatot az érintett cégekkel. Az OGYÉI külön „forródrótot” üzemeltet az aggódóknak, munkaidőben az alábbi számon várják a hívásokat (1) 8869-409, illetve elektronikus postafiókba a leveleket : [email protected].