Előfizetés

"Véletlenül" mérgezhetett a leghalálosabb szovjet idegméreg Nagy-Britanniában

nepszava.hu R.T.
Publikálás dátuma
2018.07.05. 07:47
Megvizsgálták - ismét novicsok mérgezett.
Fotó: Alex McNaughton / Sputnik
Novicsokkal támadtak: valószínűleg véletlenül került kapcsolatba idegméreggel egy brit pár. Legalábbis egyelőre ezt valószínűsíti a Scotland Yard.
Nagy-Britannia déli részén egy középkorú párt azzal a novicsok nevű anyaggal mérgeztek meg, amely miatt a kettős ügynök Szergej Szkripalt és lányát hónapokon át egy brit kórházban. Mindezt a brit terrorelhárítás vezetője jelentette be szerda este. Az esetet az teszi különösen rejtélyessé:
semmi jel sem utal arra, hogy a párt bármely titkosszolgálat célkeresztjébe került volna.

Az eset Salisbury közelében történt, vagyis annak a városnak a tőszomszédságában, ahol Szkripalékat is megmérgezték. A brit hatóságok közlése szerint a két áldozat a 45 éves Charlie Rowley és a 44 esztendős Dawn Sturgess. Mindketten helyi lakosok – közölte Wiltshire rendőrfőnöke, Paul Mills.
A nő még szombaton esett össze, később pedig férjét is kórházba kellett szállítani. Szintén a Salisburyban található klinikán kezelik őket, vagyis ugyanott, ahol előzőleg Szergej Szkripalt és lányát. A rendőrség közlése szerint
az eset rendkívül súlyos, ezt jelzi, hogy a brit kormányzat biztonsági szerve, a Kobra Bizottság is összeült csütörtökön.

Neil Basu, a Scotland Yard munkatársa újságíróknak elmondta, a nyomozószervek egyelőre nem tudják megmondani, hogy a párt szándékosan választották-e ki a mérgezésre. A nyomozás eddigi állása alapján azonban lényegében kizárható, hogy előzőleg bármelyikük bármiféle kapcsolatban állt volna Oroszországgal, de titkosszolgálati hátterük sem volt. A nyomozók egyelőre vizsgálják, hogy ugyanazzal a vegyülettel történt-e a mérgezés, mint Szkripalék esetében.

Novicsok: a valaha készült leghalálosabb méreg

A novicsok nem egyetlen vegyület, hanem idegmérgek családja, amelyet a Szovjetunióban fejlesztettek ki 1971 és 1993 között. Orosz tudósok szerint ez a leghalálosabb vegyi anyag, amelyet tudósok valaha előállítottak. A „negyedik generációs vegyi fegyverek" közé sorolják, amelyet a szovjet Foliant program keretében terveztek. A Szergej Szkripallal és lányával szembeni mérgezéses merényletet március 4-én hajtották végre. A nyomozás szerint Oroszország állt az akció mögött, válaszként 100-nál több orosz diplomatát utasítottak ki világszerte.

A brit média abból indul ki, hogy a pár véletlenül került kapcsolatba a halálos idegméreggel. Jelenleg a hatóságok is ezt tartják a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Arra azonban így sem tudnak választ adni, miként történhetett a mostani mérgezés, négy hónappal az első után. Aggasztó lehet a brit hatóságok számára, hogy az első támadás méreganyagának konténerét mindez idáig nem találták meg: az idegmérget különleges körülmények között kell tárolni. Ezért is valószínűsítik azt, hogy ugyanaz a vegyi anyag fertőzte meg őket, mint a kettős ügynököt.
Az esetet a rendőrség száz fős terrorelhárító különítménye göngyölíti fel. Theresa May brit kormányfő szóvivője közölte, az újabb mérgezést a lehető legkomolyabban veszik a hatóságok, s folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről a miniszterelnököt és a magas rangú minisztereket.
A rendőrség lezárta a pár lakóhelyének környékét a Salisbury közelében található Amesbury nevű településen. A brit egészégügyi hatóságok úgy vélik, hogy nincs szó nagyobb egészségügyi veszélyről.
A férj és a feleség egy helyi templomba ment, egy családi eseményre, amikor rosszul lettek.

A brit nyomozók előzőleg azt hitték, hogy kábítószert fogyasztottak.
Mint a brit média jelentette, az újabb novicsok-üggyel kapcsolatos nyomozásba bevonták a Porton Down közelében található vegyifegyver-kutató központot is. Ebben a laborban mutatták ki, hogy Szkripalék ellen a novicsok idegméreggel hajtottak végre terrorakciót. Később független szervek, így a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megerősítette ezt.

Magyar vétóra készülhet a NATO, Washington egyezkedne

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2018.07.05. 07:30

Fotó: KAY NIETFELD / DPA
Orbán Viktor meg akarja akadályozni Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalás elfogadását az atlanti szövetség jövő heti brüsszeli csúcstalálkozóján – írja az ukrán sajtó. Az amerikai kormányt nagyon zavarja a magyar keménykedés, látványos gesztusokra is hajlandóak lennének.
Az UNIAN kijevi hírügynökség az Evropeiska Pravda című lapra hivatkozva azt írta: a magyar külügyminisztérium levélben közölte Jens Stoltenberg NATO-főtititkárral: Orbán Viktor miniszterelnök azt tervezi, hogy ellenezni fogja bármilyen dokumentum elfogadását az ukrán és a grúz vezetőkkel való találkozó után. 
Magyarország az általa sérelmesnek tartott ukrán oktatási törvénymódosítási tervezet nyilvánosságra hozatala óta deklaráltan akadályozza Kijev euroatlanti integrációját, arra hivatkozva, hogy az ukrán törvény sérti a kisebbségek anyanyelvhasználathoz fűződő jogát, és ezeknek a jogoknak a tiszteletben tartását mind az Európai Uniónak, mind a NATO-nak meg kell követelnie. 
Ukrajna, Grúziával együtt még 2008-ban, a bukaresti NATO-csúcson kapott ígéretet arra, hogy NATO-taggá válhat, amint teljesíti a tagsági feltételeket. Ez azóta sem vált valóra, de az atlanti szövetség és a két ország között rendszeressé váltak a politikai és szakmai szintű konzultációk, illetve az együttműködés egyéb formái. Magyarország viszont az oktatási törvény ügyének felmerülése óta blokkolja a politikai szintű találkozókat Ukrajnával.  
Az UNIAN jelentésének megfogalmazásából arra lehet következtetni, hogy a július 12-13-i brüsszeli NATO-csúcson a korábban kialakult szokásoknak megfelelően tervezik a csúcsszintű találkozót a tagállamok és Ukrajna, illetve Grúzia vezetői között, és a magyar fél ezt nem is kívánja megvétózni, de azt már igen, hogy bármilyen dokumentumot elfogadjanak ezen a találkozón.   
Az UNIAN – az Evropeiska Pravda cikkére hivatkozva – azt írja: a magyar külügyminisztérium levelét három nappal azután küldték el Stoltenbergnek, hogy miniszteri szintű ukrán-magyar megbeszélést tartottak a kárpátaljai Beregszászon. Ezután a találkozó után vált ismertté – írja az ukrán hírügynökség -, hogy Magyarország letett a NATO-csúcson való ukrán jelenlét megvétózásának a szándékáról. Emellett – az ukrán beszámoló szerint – Magyarország feladta azt az ultimátumszerű követelését, hogy térjenek vissza Ukrajnában az oktatási nyelv korábbi szabályozásához. A magyar fél eszerint elfogadta azt, hogy a Velencei Bizottság következtetései szerint az ukrán törvény vitatott hetedik cikkének az előírásait végre lehet hajtani, de csakis a kisebbségek tagjaival való konzultáció után, oly módon, hogy az ne sértse az etnikai kisebbségeket.  
Az UNIAN a továbbiakban arról ír, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter ezután még további előrehaladást helyezett kilátásba a NATO-csúcs előtti időszakra, és jelezte azt is, hogy Magyarország feladhatja az Ukrajna helyzetével kapcsolatos NATO-állásfoglalás elfogadásának a blokkolását. Néhány nappal később azonban – írja az ukrán hírügynökség – a magyar külügyminiszter levélben minősítette eredménytelennek a találkozót. Budapest nem indokolta álláspontjának 180 fokos fordulatát. Az Evropeiska Pravda kérdéseire nem adott választ, de nem tagadta a Stoltenberghez intézett levél létezését.  A kérdésben a Népszava is a magyar külügyi tárcához fordult, de egyelőre nem kapott választ.  
Az Ukrajnával kapcsolatos magyar politika több forrás szerint is visszatetszést keltett NATO-körökben és az amerikai kormányzaton belül is, abból kiindulva, hogy Magyarországnak kétoldalú alapon kellene rendeznie vitáját Ukrajnával, és nem helyes, ha azt az atlanti szövetség politikai kapcsolatainak a szintjére emelik.  
Washingtonban olyannyira zavarónak tartják az Ukrajnával kapcsolatos magyar álláspontot, hogy két alkalommal is a magyar-amerikai kapcsolatok egyfajta látványos felértékelését helyezték kilátásba arra az esetre, ha Budapest hajlandó engedni Ukrajnával kapcsolatos merev álláspontjából – olvasható a vsquare.org elnevezésű portálon, amely a visegrádi csoport országainak különböző független oknyomozó újságírói számára biztosít fórumot.  
Eszerint Wess Mitchell, aki az amerikai külügyminisztériumban helyettes államtitkári szinten Magyarország térségi felelőse, állítólag felajánlotta, hogy a közelgő NATO-csúcson szerveznek egy külön kétoldalú találkozót Donald Trump és Orbán Viktor között, és a két vezető közös fényképkészítésre is a riporterek elé állhat. Ennek az lenne a feltétele, hogy Magyarország ne akadályozza tovább a NATO-hoz val ukrán közeledést. A vsquare.org tudomása szerint az amerikai javaslatot a magyar fél elutasította. Állítólag valami hasonló történt Mike Pompeo amerikai és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter találkozóján: Pompeo csak azzal a feltétellel lett volna hajlandó közös sajtótájékoztatót tartani a magyar diplomácia irányítójával, ha Magyarország felülvizsgálja Ukrajnával kapcsolatos álláspontját.

Alakul az adatbotrány a Google-nál is

Népszava
Publikálás dátuma
2018.07.04. 21:19

Fotó: Alexander Pohl / NurPhoto
Lehet, hogy gyorsabb, ha a Google-fiókunkat használjuk regisztráció helyett, de egyáltalán nem biztos, hogy tudjuk is, ilyenkor kihez kerülnek az adataink.
A Cambridge Analytica botrányhoz hasonló történet körvonalazódik a Google háza táján. Elég egy pillanatra figyelmetlennek lenni és a legbiztonságosabbnak hitt jelszó sem akadályozza meg a külsős alkalmazásfejlesztőket, hogy hozzáférjenek egy-egy felhasználói profilhoz.   Egyáltalán nem ritka, hogy a különféle webes szolgáltatások használatához külsős alkalmazásokat is igénybe vesz az ember. Az ilyen programok többsége nem igényel regisztrációt, így a sokszor frusztráló folyamatot el sem végezzük, helyette egy másik fiókunkat, például a Facebook-azonosítónkat adjuk meg a belépéshez. Ez a megoldás más szolgáltatással, például a Gmaillel is működik. A The Wall Street Journal szerint viszont a társított alkalmazásokhoz tartozó engedélyekkel nem csupán számítógépek hanem alkalmazásfejlesztők is hozzáférhetnek a fiókhoz. És ezzel az ott tárolt összes levélhez, beleértve az elküldött, a beérkezett, de még a vázlatban lévő üzeneteket is. A Google a The Verge vonatkozó kérdésére azt írta: ők csak megbízható fejlesztőkkel és cégekkel dolgoznak együtt, a pozícióra jelentkezőket folyamatosan szűrik, a nem megfelelőket (jelentsen ez bármit) pedig elutasítják. Azt ugyanakkor nem közölték, hány esetben történt ilyen.