Meghalt Claude Lanzmann

Publikálás dátuma
2018.07.05 12:42
Claude Lanzmann
Fotó: AFP/ GERARD JULIEN
Kilencvenkét éves korában elhunyt Claude Lanzmann francia író, újságíró, filozófus, a holokauszt történésze és dokumentumfilmese, a Soá (Shoah) című világhírű, kilenc és fél órás dokumentumfilm készítője - közölte csütörtökön a Le Monde című napilap.
"Kár lenne csak egyetlen filmet megjegyezni tőle, igaz tényleg remekmű a Soá. Tény, hogy hatalmas filmes volt, azok közé tartozik, akik meghatározták a filmművészet történetét, de író, újságíró, filozófus, a Les Temps Modernes folyóirat igazgatója, Jean-Paul Sartre barátja, Simone de Beauvoir élettársa is volt" - írta a Le Monde.      "Claude Lanzmann ma reggel hunyt el otthonában. Néhány napja már nagyon gyenge volt" - erősítette meg a hírt a Gallimard könyvkiadó a francia hírügynökségnek. 
Szerző
2018.07.05 12:42
Frissítve: 2018.07.05 13:23

Tamás Gábor halálára

Publikálás dátuma
2018.10.20 19:55

Fotó: Shutterstock/
Sokat bosszantottuk azzal, hogy nem lehet ő afféle tősgyökeres agrárújságíró, mert ahhoz túl élvezetesen ír. Elpirult ilyenkor, összébb húzta magán a téli mínusz húszban hordott mellénykét, és valami kerekre csiszolt, mesés falusi sztorival válaszolt. Ha behunyta az ember a szemét, az ízes tájszólást hallgatva szinte látta is a szénaboglyát meg az ámbitust. Hihetetlenül képzett szakértője volt mindennek, ami a magyar földdel és az agrárgazdasággal függött össze. Ha pedig véletlenül valamit nem tudott magától, azt szívós munkával kikutatta, addig kérdezett, amíg valahonnan pontos választ nem kapott. Ráadásul ismerte a szakmát elölről is, hátulról is, elvégre dolgozott szakminisztériumban, napilapnál és hetilapnál is. A Népszabadság gazdasági rovatától a kétezres évek elején hívták el a Szabad Föld szerkesztőjének, aztán olvashattuk a tényfeltáró cikkeit például a Magyar Narancsban, de az utolsó másfél évben a Népszava hasábjain is találkozhatott a nevével az olvasó. Pénteken hunyt el, váratlanul, tragikusan fiatalon.
2018.10.20 19:55
Frissítve: 2018.10.20 20:16

Magyar tévéfilm lett Európa legjobbja

Publikálás dátuma
2018.10.20 19:09

Fotó: Twitter/
Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte az elismerést Berlinben.
Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben – írta szombaton a hirado.hu Köbli Norbert forgatókönyvíró Facebook-posztjára hivatkozva. Mint Köbli Norbert fogalmazott, az Örök tél „ZDF-es, BBC-s, RAI-s filmek között” lett a legjobb. Az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat pénteken. Szász Attila filmje, amelyet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én mutatott be a Duna Televízió, az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel. A történelmi dráma Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novelláján, megtörtént eseményeken alapul.   
Januárban a rendező az MTI-nek elmondta: a forgatás során nehéz volt minden nap szembesülni azzal, hogy ezek a táborok milyenek lehettek a valóságban, és egy idő után rádöbbentek arra, hogy ezt képtelenség bemutatni. Így inkább igyekeztek egy ízelítőt adni abból a pokolból, amelyen a táborokat megjárt nők és férfiak keresztülmentek. Ezt elsősorban szavak nélkül, a főszereplők tekintetével próbálták meg érzékeltetni. Az Örök tél története 1944 decemberében kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak, ám a megszállók marhavagonokba pakolják a falubeli asszonyokat és egy szovjet munkatáborba szállítják őket, hogy ott embertelen körülmények között a helyi szénbányában dolgozzanak. Irén itt találkozik Rajmunddal (Csányi Sándor), aki segít a nőnek túlélni a tábori borzalmakat. Szász Attila az Örök téllel szeptember elején a 42. montreali filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat is.
Szerző
2018.10.20 19:09