Vádat emeltek a nőket fogdosó kamasz banda ellen

Publikálás dátuma
2018.07.05. 15:51
Végül rendőrök állították le a nőket zaklató bandát
Fotó: police.hu
Két napon belül kilenc nőt molesztáltak az unatkozó fiatalok, egyikük mobillal filmezte a viccesnek hitt zaklatást.
Emberi méltóságot sértő szeméremsértés miatt emelt vádat a budai I. és XII. kerületi ügyészség kilenc kamaszfiúval szemben, akik a poén kedvéért nőket zaklattak-fogdostak az utcán. Az ügyészségek szerint a négy fiatalkorú vádlott – 14 és 16 év közötti fiúk – megbeszélték, hogy a moleszztálást egyikük videón is rögzíti  
A kamaszok 2017. június 11-12. között összesen 9 nő sérelmére követtek el a fenti módon szeméremsértést. A véletlenszerűen kiválasztott fiatal nőkhöz többnyire az elsőrendű vádlott – az egyik 15 éves fiú – lépett oda, majd egy hirtelen fogdosni kezdte nemi szervüket , és több sértettről is megpróbálta lerángatni a nadrágot, illetve szoknyát. 
Egy esetben az egyik fiatal nőt 14 éves társával mindketten fogdosták. A szeméremsértő támadásokat az egyik társuk mobiltelefonnal minden esetben rögzítette, míg a többiek néhány méter távolságból hangosan nevettek, majd ezután mind a négyen elfutottak. 
A viccesnek hitt sorozatnak június a harmadik napon vetett véget a rendőrség, a nyomozók a Vadász utcában fogták el a gyanúsítottakat. Az akció során hét személyt kaptak el, köztük egy 18 éves, nagykorú fiatalt is, ám végül négy kamasz ellen emeltek vádat.
Az ügyészség az elsőrendű vádlottal szemben jóvátételi munka büntetés kiszabását, társaival szemben pedig pártfogó felügyelő kirendelése mellett próbára bocsátást, és értékrend korrekciós programban részvételre kötelezést indítványoz - az ítéletet azonban a Pesti Központi Kerületi Bíróság hozza meg.
Szerző

Halálra verte gyermekét – Megvan az ítélet

Publikálás dátuma
2018.07.05. 14:42

Fotó: Shutterstock
A nőt első fokon tizenkét év börtönbüntetésre ítélték.
Tizenkét év börtönbüntetésre ítélt a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön, első fokon egy nőt, aki 2016 októberében megölte a gyermekét. Az ítélet az új büntetőeljárási törvénynek (Be.) köszönhetően fél nap alatt megszületett – közölte a törvényszék az MTI-vel. A közleményben azt írták, a nő a napi megélhetési gondok miatt ideges volt, nem volt türelme a gyerekneveléshez. A kiskorú gyermek gyakran sírt, kevésbé volt szófogadó, ezért anyja több alkalommal megütötte. Ettől a gyermek szédült és fejfájással járó sérüléseket szenvedett, sokszor pedig bódultnak tűnt. A vádlott 2016. október 30-án, amikor a gyermek sírással kezdte a napot, felkapta őt és a padlóra dobta, majd amikor még jobban sírni kezdett, megragadta és nagy erővel a földhöz csapta. A gyerek beütötte a fejét a vékony szőnyeggel fedett csempébe és elvesztette az eszméletét. Anyja mosdatni kezdte, de mivel a gyerek nem tért magához, kihívta a mentőket, akiknek azt mondta, hogy a gyermek a „hisztitől ájult be” – olvasható a közleményben. A gyermeket nem tudták újraéleszteni, a korábbi bántalmazásoknak a halál bekövetkezésében nem volt szerepük – tették hozzá. A Budapest Környéki Törvényszék különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és folytatólagosan, akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt nem jogerősen 12 év börtönbüntetésre ítélte a nőt. A védő – az új Be. alapján biztosított korlátozott fellebbezési jogára való tekintettel – enyhítésért fellebbezett. A bíróság a másodfokú eljárás végéig az új Be.-re figyelemmel letartóztatás helyett bűnügyi felügyeletet rendelt el a vádlott ellen. A közlemény szerint a tárgyalást a vasárnap hatályba lépett új büntetőeljárási törvény szerint tartották, az ítéletet a vádlott beismerő vallomásának elfogadását követően fél nap alatt meghozták. Ujvári Ákos, a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, az elsőfokú bírósági eljárásban új intézmény, hogy minden ügyben, függetlenül a büntetőügy típusától és minden vádlottal szemben – a vádemelés után, de még a tárgyalást megelőzően – úgynevezett előkészítő ülést kell tartani. Ennek egyik célja az ügymenet gyorsítását célzó úgynevezett „egyezség”, ami arra ad lehetőséget, hogy ha a vádlott beismerő vallomást tesz, akkor az ügyészség, a vádlott és a védő egyezséget köthessen a jogkövetkezményekről, a büntetésről. Az egyezség során az ügyészség és a védelem konkrétan arról állapodik meg, hogy ha a vádlott lemond a nehézkes, hosszadalmas bizonyítási eljárásról, akkor cserébe milyen enyhébb büntetést kaphat. Ezt az egyezséget azonban még a bíróságnak is jóvá kell hagynia – fűzte hozzá. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.05. 15:00

Kiváló minőségű hamis euró termett az olajfaültetvényen

Publikálás dátuma
2018.07.05. 13:18
Illusztráció - Németországban lefoglalt hamis bankjegy.
Fotó: ARNE DEDERT / DPA
Nyolcmillió euró értékben foglaltak hamisított 50 eurós bankjegyeket az olasz hatóságok egy dél-olaszországi település olajfaültetvényein kialakított műhelyben. A hamisítók Európa legjobbjai között voltak.
A "kiváló minőségű" hamisítványok Taranto környékén készültek - írja az olasz pénzügyőrség híre alapján az MTI. Az pénzügyőrség különleges egységei "munka közben" csaptak le a pénzhamisító műhelyt üzemeltető három olasz férfira.
A hamisításhoz használt nyomtatók a legmagasabb technológiának felelnek meg. A hatóságok figyelmét az keltette fel, hogy ezek nagy méretű gépek: az odaszállításhoz a banda nagy teherautókat is bérelt. Az épület körüli mozgást a pénzügyőrség légi felvételekkel rögzítette.
A térségében a pénzhamisításnak évszázados hagyománya van: itt állítják elő Európában az eredetivel leginkább egyező hamis bankjegyeket, és ugyanennyire jártasak dokumentumok hamisításában is.

Utoljára Nápolyban foglaltak le pénzhamisító műhelyt, ahol tíz nap alatt 15 millió euró értékben nyomtattak pénzt. Ennek a műhelynek "leányvállalatai" is voltak Romániában.
Szerző