Kórházat kapnak az evangélikusok a kormánytól

Publikálás dátuma
2018.07.05 20:11

Fotó: Google Street View/
A katolikus és a református egyháznak, illetve a Mazsihisznek már vannak kórházaik, az evangélikusoknak eddig nem volt. A budapesti VII. kerületben lesz az intézmény, és 4-5 milliárd forintba kerülhet.
Újabb felekezet, a Magyarországi Evangélikus Egyház is saját kórházat építhet a fővárosban – derült ki a legfrissebb közlönyből. Még idén 221 milliót költhetnek tervezésre, ezt az összeget az idei költségvetés terhére, a Miniszterelnöki Kormányiroda beruházás előkészítési alapjából biztosítja a kormány. Úgy tudjuk: az evangélikus kórház teljes megvalósítása mintegy 4-5 milliárd forintba kerülhet.   Az új gyógyító intézmény szakmai programjának kialakítása, illetve a  szükséges fekvőbeteg-, valamint járóbeteg szakellátási kapacitások biztosítása az Egészséges Budapest Programmal összehangolva történik. A rendelet szövege szerint a célra az egyház a Péterfy Sándor utcai kórház hetedik kerületben lévő két külső telephelyét - a Szövetség és Hársfa utcai ingatlanjait - kapja meg az államtól. Az utóbbi telken lévő épületeket lebontják, hogy helyére újat húzzanak. A Szövetség utcai épületet meghagyják, de felújítják, átalakítják a kórtermeket.

Három egyház, kilenc kórház, 950 ágy

Az evangélikusokon kívül valamennyi történelmi egyháznak van kórháza Budapesten.  Magyarországon kilenc egyházi fenntartású járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményt finanszíroz állam, ebből a négy legnagyobb az összes egyházi finanszírozás 95,8 százalékát kapja - derült ki az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című tudományos folyóirat tavaszi konferenciáján. Az egyházi intézményeket bemutató előadásból derült ki az is, hogy összesen 950 ágyon fogadnak betegeket, illetve ápolásra szorulókat. Intézményeikben 1300-an dolgoznak. Fenntartásukra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) évi 6,5 milliárd forintot költ, a működtetéshez szükséges pénz 14-16 százalékát az egyházi szervezetek saját forrásból biztosítják.  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) költségvetésének vis maior keretéből évente 300 millió forint kiegészítő támogatáshoz juthatnak az egyházi intézmények. Két éve például a Budai Irgalmasrend kórháza 173 millió forintot kapott, a Bethesda Gyermekkórház 71,3 milliót, a Mazsihisz Szeretetkórház 33,5 milliót, a Szent Ferenc Kórház pedig 12,5 milliót. A mintegy száz, tisztán állami fenntartású kórháznak együtt évi 5-6 milliárd forinthoz jut a vis maior keretből.
Szerző
2018.07.05 20:11

Változékony időre készüljön, újabb hidegfront közelít

Publikálás dátuma
2018.10.21 21:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétfőn északon, északnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol változóan, főként kezdetben erősen felhős idő valószínű, de gyenge eső csak néhol fordulhat elő. Kora reggel 4-10, délután 14-18 fok várható.
Kedd hajnalban északnyugat felől hidegfront érkezik, de csak északon, északkeleten okozhat néhol kisebb esőt. Délelőtt naposabb időre készülhetünk, majd délutántól újabb erős felhősödés kezdődik, de csapadék estig nem várható. Az északnyugati, majd nyugati szél többfelé megerősödik. Napközben 12-17 fokra van kilátás. Szerdára egy újabb, erősebb hidegfront éri el hazánkat viharos széllel, többfelé esővel, záporokkal. Délutánra nyugat kivételével felszakadozik a felhőzet. A csúcshőmérséklet 10 és 15, délnyugaton 16 és 18 fok között alakul. Csütörtökön szeles, változóan felhős időre van kilátás, helyenként előfordulhat gyenge eső, egy-egy zápor. Hajnalban -1, +6, délután 9-15 fok várható. Pénteken élénk déli-délnyugati széllel, többórás napsütéssel melegszik az idő, délután 14-20 fok valószínű.
Szerző
2018.10.21 21:23

Otthagyja az LMP-t a párt egyetlen EP-képviselője

Publikálás dátuma
2018.10.21 19:09

Fotó: Népszava/
Kilép az LMP-ből Meszerics Tamás, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője – tudta meg az Index.
portál úgy tudja, a politikus levélben tájékoztatta elhatározásáról és annak okáról a párt elnökségét, amiben azt is közölte: hétfői hatállyal lép ki, és kedden, a Facebookon hozza nyilvánosságra a döntést. Meszerics azt írja, az LMP-kongresszus eredményének ismeretében, hosszú, alapos megfontolás után döntött arról, hogy elhagyja az LMP-t. Szerinte a párt az elmúlt időszakban új stratégiai irányba állt, amit nem előztek meg jelentősebb politikai viták, ráadásul utolsó döntéseivel „komoly politikai kockázatot vállalt”. Ez olyan kockázat és olyan irány, amit „nem kívánok, de jó lelkiismerettel nem is tudnék védeni a nyilvánosság előtt.” 
Az EP-képviselő szerint mostanra olyan jelentőssé vált a távolság politikai meggyőződésem és a párt irányvonala között, hogy az LMP-tagságát október 22-én megszünteti. „Kérlek ne hívjatok, ne akarjatok meggyőzni” – zárul az elnökségnek írt levele.
Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője megerősítette az Index vasárnapi értesülését az MTI-nek.
2018.10.21 19:09
Frissítve: 2018.10.21 19:19