Kilenc ember halálát okozta a Magyarországról származó zöldség

Publikálás dátuma
2018.07.05. 20:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mint két éve szedte áldozatait Európa-szerte a fagyasztott zöldséggel terjedő listeria baktérium: most kiderült, hogy a Greenyard vállalat bajai üzeméből szállították a fertőző árut.
Magyarországról, egészen pontosan Bajáról indult az a listeriás fertőzési hullám, amibe kilencen haltak bele, és 47-en súlyosan megbetegedtek.
A fertőzések 2015 után jelentkeztek Európa több országában – Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hosszas vizsgálat után jelezte, hogy gyorsfagyasztott kukorica és más fagyasztott zöldségáruk terjesztették a betegséget, a fertőzés forrása pedig egy magyarországi zöldségfeldolgozó üzem volt.
Az ügyben szintén vizsgálódó magyar társhatóság, a Nébih a vállalatot is megnevezte: a fertőzés a Greenyard üzeméből származik, a megbetegedéseket pedig Listeria monocytogenes nevű baktérium egy erőteljes változata okozta. Az ügy érdekessége, hogy az ESFA szerint ugyanezt a baktériumtípust azonosították már 2016-ban, 2017-ben is a vállalat fagyasztott zöldségtermékeiben, a kórokozó a tisztítási és fertőtlenítési eljárások ellenére is életben maradt.
A  Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, és elrendelte kivonását, illetve a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. Az üzem jelenleg – szigorított takarítás után - fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít. 
A Greenyard aktívan részt vesz a termékek visszahívásában, közleményük szerint a kukorica mellett, a bajai üzemben csomagolt fagyasztott sóska, spenót bab és borsó is fertőző lehet. A visszahívásokba többek között Penny Market is bekapcsolódott, boltjaikból visszaszállítják a a Greenyard Kft. Jégkert/Felco márkájú gyorsfagyasztott termékeit.

Hetven napig is lappanghat

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.   A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat – a fertőzés okainak felismerését az is nehezíti, hogy a baktérium akár 70 napig is lappanghat. A betegség jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás, legkiszolgáltatottabb célcsoportja a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek. A megbetegedést a fagyasztott élelmiszer alapos, hosszú ideig tartó főzésével lehet megelőzni. 

Szerző
Frissítve: 2018.07.06. 14:12

Kórházat kapnak az evangélikusok a kormánytól

Publikálás dátuma
2018.07.05. 20:11

Fotó: Google Street View
A katolikus és a református egyháznak, illetve a Mazsihisznek már vannak kórházaik, az evangélikusoknak eddig nem volt. A budapesti VII. kerületben lesz az intézmény, és 4-5 milliárd forintba kerülhet.
Újabb felekezet, a Magyarországi Evangélikus Egyház is saját kórházat építhet a fővárosban – derült ki a legfrissebb közlönyből. Még idén 221 milliót költhetnek tervezésre, ezt az összeget az idei költségvetés terhére, a Miniszterelnöki Kormányiroda beruházás előkészítési alapjából biztosítja a kormány. Úgy tudjuk: az evangélikus kórház teljes megvalósítása mintegy 4-5 milliárd forintba kerülhet.   Az új gyógyító intézmény szakmai programjának kialakítása, illetve a  szükséges fekvőbeteg-, valamint járóbeteg szakellátási kapacitások biztosítása az Egészséges Budapest Programmal összehangolva történik. A rendelet szövege szerint a célra az egyház a Péterfy Sándor utcai kórház hetedik kerületben lévő két külső telephelyét - a Szövetség és Hársfa utcai ingatlanjait - kapja meg az államtól. Az utóbbi telken lévő épületeket lebontják, hogy helyére újat húzzanak. A Szövetség utcai épületet meghagyják, de felújítják, átalakítják a kórtermeket.

Három egyház, kilenc kórház, 950 ágy

Az evangélikusokon kívül valamennyi történelmi egyháznak van kórháza Budapesten.  Magyarországon kilenc egyházi fenntartású járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményt finanszíroz állam, ebből a négy legnagyobb az összes egyházi finanszírozás 95,8 százalékát kapja - derült ki az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című tudományos folyóirat tavaszi konferenciáján. Az egyházi intézményeket bemutató előadásból derült ki az is, hogy összesen 950 ágyon fogadnak betegeket, illetve ápolásra szorulókat. Intézményeikben 1300-an dolgoznak. Fenntartásukra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) évi 6,5 milliárd forintot költ, a működtetéshez szükséges pénz 14-16 százalékát az egyházi szervezetek saját forrásból biztosítják.  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) költségvetésének vis maior keretéből évente 300 millió forint kiegészítő támogatáshoz juthatnak az egyházi intézmények. Két éve például a Budai Irgalmasrend kórháza 173 millió forintot kapott, a Bethesda Gyermekkórház 71,3 milliót, a Mazsihisz Szeretetkórház 33,5 milliót, a Szent Ferenc Kórház pedig 12,5 milliót. A mintegy száz, tisztán állami fenntartású kórháznak együtt évi 5-6 milliárd forinthoz jut a vis maior keretből.
Szerző

Harmincöt ország nagykövetsége állt ki a Budapest Pride mellett

Publikálás dátuma
2018.07.05. 19:20
Képünk illusztráció
Fotó: Budapest Pride
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Izrael képviselete is támogatja a hétvégére tervezett fővárosi felvonulást: közleményükben arra figyelmeztetnek, hogy mindenkit ugyanazok az emberi- és szabadságjogok illetnek meg.
A Budapest Pride-ot támogató, 35 nagykövetség véleményét képviselő közlemény jelent meg csütörtökön az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének oldalán.
„A 23. Budapest Pride Fesztivál alkalmából támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösségeket, valamint jogukat a békés és törvényes önkifejezésre.  Elismeréssel illetjük az LMBTQ civil szervezetek napjainkban végzett fontos jogvédő munkáját. Az emberi jogok tiszteletben tartása — beleértve az igazságosságot, egyenlőséget, diszkriminációmentességet, szólásszabadságot, valamint ezen jogok háborítatlan gyakorlását —,  valamint a jogállamiság azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek. A nemzetközi emberi jogok ténylegesen azon a premisszán alapulnak, hogy megkülönböztetés nélkül mindenkit ugyanazok az emberi- és szabadságjogok illetnek meg. (Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya, 2. cikkely).  Ezen alapul rendíthetetlen meggyőződésünk is, hogy az emberi jogok egyformán vonatkoznak valamennyi emberre, függetlenül az illető szexuális irányultságától vagy nemi identitásától.  Ez demokratikus értékeink lényege” - olvasható a közleményben.  
Az aláírók elítélik a szexuális irányultságuk és nemi identitásuk miatt célba vett egyének elleni erőszakos és megkülönböztető cselekményeket a világ bármely táján. „Az ilyen alapokon történő bármilyen megkülönböztetés összeegyeztethetetlen az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Unió vonatkozó jogi szövegeinek kitételeivel.  Üdvözöljük a nemzetközi, regionális és nemzeti szinteken végbement pozitív fejleményeket a szexuális irányultság és nemi identitás miatti erőszak és megkülönböztetés elleni harcban.   Minden országot arra biztatunk, hogy tegyen további lépéseket valamennyi ember egyenlősége és méltósága érdekében, függetlenül az egyének szexuális irányultságától és nemi identitásától” - üzennek az eseményt támogató követségek.
A közleményt közösen adták ki az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetségei és a British Council.
A diplomáciai támogatás mellett a Pride erős rendőri védelmet is kap; a  rendezvény idejére budapesti rendőr-főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el a felvonulás által érintett kerületekben. Az intézkedésre szükség is lehet, a hétvégi rendezvényre a több szélsőjobboldali szervezet készül, demonstrációval, koncerttel tiltakoznának a melegfelvonulás ellen.
Szerző