Három megyében fosztott ki házakat a lángvágós betörő

Publikálás dátuma
2018.07.06. 09:27
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A többszörösen büntetett előéletű, 46 éves férfi ellen vádat emeltek.
Vádat emelt a Somogy Megyei Főügyészség lopás bűntette és más bűncselekmények miatt egy 46 éves dombóvári férfival szemben, aki sajátos módszerrel sorozatban fosztotta ki a lakóházakat Somogy, Tolna és Zala megyében. Az ügyészség közleménye szerint a többszörösen büntetett előéletű férfit korábban már elítélte a bíróság. A módszere szinte minden esetben az volt, hogy a szerkezetlakatos végzettséggel rendelkező – ezáltal a műanyag nyílászárók felépítését jól ismerő – férfi az éjszakai, illetve a hajnali órák nyugalmát kihasználva egy szúrólángos gázgyújtóval a zárszerkezet körül megolvasztotta a műanyag ablakot vagy ajtót, majd a zárat kinyitotta egy csavarhúzóval. A bűncselekmények elkövetéséhez saját és kölcsönkért gépkocsit is használt. A lopássorozatot 2017 júniusa és 2017 augusztusa között követte el és összesen 14 lakóházba tört be a Dél-dunántúli régióban. A lakásától messze tartózkodó vagy alvó sértettektől ékszereket, készpénzt, elektronikai eszközöket tulajdonított el, de volt olyan is, akitől egy 1,3 millió forintot érő motorkerékpárt lopott el. Keszthelyen az is előfordult, hogy egy éjszaka 4 házba tört be. A lakóknak több százezer forintos rongálási kára is keletkezett, mivel a megolvasztott nyílászárók használhatatlanná váltak. A különös visszaesőnek minősülő és egy más bűnügyben letartóztatásban lévő férfi a nyomozás során mindvégig tagadta a bűnösségét, ezért az ügyészség az új büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseit alkalmazva indítványt tett arra, hogy a bíróság milyen tartamú szabadságvesztést szabjon ki, amennyiben az előkészítő ülésen a vádlott beismerő vallomást tesz. Az ügyészség által indítványozott börtön fokozatú szabadságvesztés azonban a különös visszaesőkre és a bűnhalmazatra vonatkozó büntetés kiszabási szabályok miatt így is meghaladja a büntetési tétel irányadó középmértékét – olvasható a közleményben.   
Szerző

Tojásba rejtette a kábítószert

Publikálás dátuma
2018.07.06. 07:47

Fotó: Police.hu
A férfi nem tudta kicselezni a biztonsági szolgálat munkatársait Zamárdiban.
Csütörtökön éjfél körül Zamárdiban, egy rendezvény bejáratánál a biztonsági szolgálat munkatársai ellenőriztek egy mátételkei férfit, akinél a ruházat- és csomagátvizsgálás során egy műanyag tojásban kábítószergyanús anyagokat találtak – írja a police.hu.   A rendőrök lefoglalták a kábítószergyanús anyagot, majd a 30 éves férfit előállították a Siófoki Rendőrkapitányságra, ahol a kábítószergyorsteszt pozitív értéket jelzett. A nyomozók a férfit kábítószer birtoklása vétség gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.
Szerző

Magyarországon fogták el a svájci–magyar bűnbanda vezetőjét

Publikálás dátuma
2018.07.06. 07:09

A lakásában iratokat és adathordozókat foglaltak le, a zürichi államügyészség a férfi kiadatását kérte.
Két országban fogták el egy kábítószer-kereskedő hálózat tagjait, a bűnszervezet vezetőjét Magyarországon vették őrizetbe – derül ki a police.hu-n közzétett beszámolóból. 
Mint írják, hónapokkal ezelőtt azzal kereste meg a zürichi rendőrség a magyar Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI), hogy támogassák egy folyamatban lévő nyomozásukat, mivel egy Svájcban működő kábítószer-kereskedő szervezet vezetője Magyarországról irányítja a bűnözői csoportot. A svájci nyomozás adatai szerint a Magyarországon lakó svájci–francia kettős állampolgár legalább két bűntársával együttműködve, futárokkal nagy mennyiségű – alkalmanként több kilónyi – kokaint csempészett Svájcba. A drogot ezt követően egy, az irányításával működő forgalmazó-hálózat értékesítette Zürichben. A férfi a csoportot részben Magyarországról irányította, de rendszeresen Svájcba utazott. A svájci és a magyar nyomozók közösen térképezték fel a tevékenységét, július 3-án pedig a Zürichi Rendőrség arról értesítette a KR NNI munkatársait, hogy a férfi két bűntársát, egy olasz férfit és egy osztrák nőt, valamint öt kolumbiai kábítószerfutárt tetten értek és elfogtak. A bűnözői csoport Magyarországon tartózkodó vezetőjével szemben a svájci államügyészség nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki.
A magyar nyomozók ezt követően elfogták a férfit, lakásában pedig adathordozókat, telekommunikációs eszközöket és iratokat foglaltak le. A  Zürich-Limmati Államügyészség a kiadatását kérte, a férfi a terhére rótt bűncselekmények miatt a svájci jogszabályok szerint akár 20 év szabadságvesztés is kiszabható.
Szerző