Palkovics: Elfogadhatatlan az MTA két javaslata

Publikálás dátuma
2018.07.06 11:31
Palkovics László
Fotó: / Vajda József
A miniszter szerint ez a világon sehol sem így megy.
Nem fogadható el a kormány számára a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) két javaslata – mondta Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője a Magyar Hírlapnak adott interjújában. A tárcavezető szerint
„legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét. Ezért nem tudom elfogadni az érvet, hogy »majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része«. Ez a világon sehol, így az Egyesült Államokban vagy az EU többi országában sincs így.”
Mint mondta, azt szeretnék, hogy a tudományos szereplőkkel együtt végignéznék az összes tudományterületet, „a magyar nyelvtől egészen a mesterséges intelligen­ciáig”, és megállapodnának arról, hova helyezik a forrásaikat.
„Az általuk javasolt két megoldás nem elfogadható. Az egyik ugyanis arról szól, hogy halasszuk el egy évvel a módosítást, ugyanakkor ez idő alatt semmi nem változna. A másik javaslat volt, hogy az intézethálózat fenntartására jutó húszmilliárd forint maradjon az MTA-nál, de ez meg azt az elvet sértené meg, miszerint a kutatásra szánt összegeket egy helyen akarjuk tervezni a jövőben”
– mondta a miniszter.
Arról is beszélt, hogy ha a parlament elfogadja a költségvetési törvényt, elkezdik kialakítani a kutatás- finanszírozási rendszert, amivel kapcsolatban tovább akarnak tárgyalni az MTA-val. Palkovics szerint ez a rendszer nem határozza meg azt, hogy melyik kutató mit kutasson.
Az interjúban a lap rákérdezett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ügyére is, miután kiderült, hogy hiába döntöttek támogatandó projektek listájáról, nem hirdethetnek eredményt, amíg a miniszter nem engedélyezi. Palkovics szerint az indok egyszerű: Pálinkás József július 1-jétől nem a hivatal vezetője, és a következő elnök érkezéséig úgy gondolták, várnak ezzel, de amennyiben lezajlott a megfelelő értékelési folyamat, változatlan formában fogjuk kihirdetni az eredményeket.  
„A cél, hogy az NKFI, vagy ahogy nevezni fogjuk, a Nemzeti Innovációs Hivatal alapvetően az innová­cióval és kevésbé a kutatással foglalkozó hivatalként működjön. Ehhez olyan vezetőre van szükség, aki maga is érti azt, hogy mit jelent a vállalati innováció vagy a start up vállalkozás, továbbá ismeri a vállalatok és az egyetemek kapcsolatát, amellett, hogy kutatói tevékenységet is folytatott”
– mondta Palkovics.

Több verziót is megfogalmaztak

Az MTA csütörtökön közölte, hogy az intézmény állást foglalt az ITM innovációs koncepciójáról, és Palkovics kérésére saját javaslatokat fogalmazott meg a benyújtott költségvetési törvénytervezettel kapcsolatban (két verziót is kidolgoztak). Az állásfoglalást és a javaslatokat az MTA június 29-én elküldte a miniszternek, majd eljuttatta az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának és Kulturális Bizottságának is.  Az MTA kiemelte, hogy üdvözli a kutatási alap létrehozására irányuló miniszteri kezdeményezést és kész együttműködni annak létrehozásában, működtetésében. Ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy az akadémiai és egyetemi kutatóhelyek továbbra is pályázhassanak az innovációs alap forrásaira is, amennyiben meg tudnak felelni a kiválósági alapú pályázati céloknak. „Az ITM-hez való átcsoportosítás, majd a források visszajuttatása az MTA fejezethez az államháztartási rendszer szabályozásában rendszeridegen technikai megoldásokat igényelne, amelyek a bürokráciát növelik, a költségvetés átláthatóságát, transzparenciáját pedig egyáltalán nem segítik” – közölték. Az állásfoglalás és a javaslatok itt olvashatók bővebben

2018.07.06 11:31
Frissítve: 2018.07.06 12:02

Mégsem térhet vissza a műtőbe a kirúgott szívsebész

Publikálás dátuma
2018.09.25 12:49

Fotó: kardio.hu/
Egyelőre nem jött létre megállapodás arról, hogy a főorvos a felmondási ideje alatt elvégezhesse a betervezett műtéteket. Az egyeztetést az ügyvédek folytatják.
Székely László főorvos nem térhetett vissza a kardológiai intézet műtőjébe, mert az intézmény vezetőjével mára tervezett egyeztetése kudarcba fulladt. Erről lapunkat a főorvos tájékoztatta. A korábban azonnali hatállyal elbocsátott sebész esetében az egészségügyi kormányzat közbenjárására arról kellett volna megállapodni, hogy Székely László a felmondási ideje alatt folytathassa a betegei kezelését, illetve elvégezhesse azokat a minimálinvazív beavatkozásokat, amelyek technikáját csak ő gyakorolja az intézetben. Mint azt Székely László lapunknak elmondta, ő a találkozóra az ügyvédjével érkezett, ám a főigazgató ezt észlelve úgy nyilatkozott, mivel neki nincs ott az ügyvédje nem tud vele érdemben beszélni. Végül abban maradtak, hogy az ügyvédek találnak egy megfelelő időpontot. Székely László a múlt héten szerdán kapta meg azonnali hatályú felmondását egy korábbi esetre hivatkozva, amikor műtétjéhez idegen szakorvos segítségét kérte. Ellátatlanul maradt betegei és orvoskollégáinak nagy többsége azonnal tiltakozott elmozdítása ellen. Pénteken az egészségügyi kormányzat is közbelépett, közvetítettek a két vezető között, annak érdekében, hogy Székely László főorvos a felmondási idejét töltve már hétfőtől műthessen, ennek részleteit nem sikerült tisztázni, a mai keddi találkozón sem. A betegeknek pedig továbbra is várniuk kell.
Szerző
2018.09.25 12:49

Demszky azon gondolkodik, hogy ismét beszáll a politikába

Publikálás dátuma
2018.09.25 12:02

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
„Függetlenként hajlandó lennék indulni” – mondta az egykori főpolgármester.
„Elárulhatom, gondolkodom, hogy ismét beszállok a politikába. A pártok nem érdekelnek, de függetlenként hajlandó lennék indulni”
– mondta Demszky Gábor a 24.hu-nak adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy főpolgármester-jelöltként indulna-e, azt mondta: még nincs döntés.
„Ha lesz mögöttem intellektuális és tárgyi erő, indulok. És jönne velem a régi csapatom. Olyan stratégiai tervezőm volt nekem, mint Atkári János, őt biztos visszahoznám”
– fogalmazott az egykori főpolgármester.
Azt mondta, már csak azért sem demokrácia, amiben élünk, mert „az ellenzék idomult a rendszerhez, partner ahhoz, hogy demokráciát játsszunk ott, ahol nincs demokrácia”. Úgy véli, ki kellene vonulni a parlamentből és visszahozni a nyomtatott szamizdatos módszereket. Arra a felvetésre, hogy aki akar, írjon blogot, közölte:
„Az semmit nem ér. A papír, az ér el mindenkihez. Csomóan nem olvasnak netet, én hozzájuk is szólni akarok.”
Hozzátette, hogy lehetne még lakáson szabadegyetemet szervezni, „ma is működik pár, nálam Heller Ági tartott három előadást, egyet Kantról, egyet Shakespeare-ről, egyet pedig Lukács Budapesti Iskolájáról, mind nagyszerű volt”.  
2018.09.25 12:02
Frissítve: 2018.09.25 12:40