Juncker: már korábban szigorítani kellett volna a határok védelmét

Publikálás dátuma
2018.07.06. 15:04
Sebastian Kurz osztrák kancellár (jobbra) és Jean-Claude Juncker, az EB elnöke, közös bécsi sajtótájékoztatójukon
Fotó: Georg Hochmut / / APA / AFP
Ősszel mutatja határvédelmi terveit az Európai Bizottság: megerősítik a Frontexet, változtatni kell a dublini rendelet jelenlegi formáján is – mondta Jean-Claude Juncker Bécsben. Sebastian Kurcz osztrák kancellár szerint Európa korábban rossz úton járt a menekültválság kezelésében.
Brüsszel új határellenőrzési terveiről beszélt bécsi látogatásakor az Európai Bizottság elnöke: Jean-Claude Juncker az osztrák kancellárral, Sebastian Kurzzal tartott közös sajtótájékoztatót annak apropóján, hogy Ausztria július elsején átvette az  Európai Unió soros elnöki tisztségét - az eseményen az EB elnöke a külső határvédelem fontosságát hangsúlyozta.
Juncker szerint már korábban szigorítani kellett volna az ellenőrzést, így ma Európának ma számos problémával nem kellene szembenéznie -idézi szavait az MTI. Szerinte az EB szeptemberre elkészülő anyaga egy hatékony, igazi határrendészet felállításáról szól, és tervben van az is, hogy 2020-ra tízezer fősre növelnék az uniós határvédelmi őrség, a Frontex állományát. Az EB elmöke a dublini szabályozásra is kitért: mint mondta, ha nem sikerül a rendelet reformja, Európa csak súlyosabb, a tagállamokat is komolyan megosztó problémákkal szembesülhet.  
Sebastian Kurz is bízik benne, hogy a szeptember végére Salzburgba tervezett informális uniós csúcstalálkozón a tagországok vezetői elfogadhatják a Frontex valódi ügynökséggé való átalakításáról szóló javaslatot.
 Az osztrák kancellár szerint nehéz lenne eldönteni, hogy a tagországok közül melyiknek van igaza a migráció megítélése körüli vitában – abban viszont biztos, hogy a migrációt érintő gondolkodásmód megváltoztatására van szükség; Európa ugyanis rossz úton haladt a bevándorlási nyomás megoldására 2015-ben kialakított migrációs politikájával.
„Védelmező Európára van szükség, amely biztonságot nyújt, stabilitást és békét szavatol polgárai számára” - hangoztatta Kurz, hozzátéve, hogy ehhez nagyfokú együttműködésre van szükség a tagállamokkal az unió külső határaink hatékony védelme érdekében.
Ausztria kormányfője Nagy-Britannia uniós kilépésével kapcsolatban egyebek mellett hangsúlyozta, még az év vége előtt tisztázni kívánja az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az európai uniós tagállam Írország közötti határ ellenőrzésének kérdését. 
Szerző

Harmadik éjjel voltak zavargások Nantes-ban

Publikálás dátuma
2018.07.06. 13:56

Fotó: ESTHER DELORD / AFP
A rendőrt csütörtökön őrizetbe vették, kihallgatása jelenleg is tart.
Harmadik éjjel voltak zavargások péntekre virradó éjjel a nyugat-franciaországi Nantes elővárosi negyedeiben, ahol 48 órával korábban egy rendőr halálosan megsebesített egy igazoltatásnak ellenálló, körözött férfit. A rendőrt csütörtökön őrizetbe vették, kihallgatása jelenleg is tart – írja az MTI.
Az újabb zavargásokat követően pénteken őrizetbe vettek három embert, köztük egy 14 éves fiút, akinél egy benzines palackot és kanócokat találtak. A rendbontók mintegy ötven gépkocsit gyújtottak fel a város különböző pontjain, személyi sérülés nem történt – közölték a tűzoltók. Egy gimnáziumnál és egy benzinkútnál is történt szándékos gyújtogatás, de a lángokat a tűzoltók gyorsan eloltották. Csütörtök este egy békés menettel kezdődött a rendőr által lelőtt autós emlékére a tragédia helyszínén, Nantes Breil nevű elővárosában. A megemlékezésen mintegy ezren vettek részt „igazságot” követelve a 22 éves áldozatnak. A nantes-i ügyészség csütörtök délután közölte, hogy őrizetbe vették az autóst halálosan megsebesítő rendőrt. Pierre Sennes ügyész közleménye szerint a rendőrségi felügyeleti szerve, az IGPN hivatalos személy által szándékosan elkövetett erőszak gyanújával állította elő csütörtök délután a rendőrt. Az ügy folytatásáról és az esetleges vádemelésről csak az őrizetbe vételt követően kíván dönteni az ügyészség.

Tisztázatlan körülmények

Edouard Philippe miniszterelnök csütörtök délelőtt Nantes-ba utazott, ahol elítélte a zavargásokat és az erőszakot, de megígérte, hogy „teljes fény fog derülni” azokra az egyelőre nem tisztázott körülményekre, amelyek közepette a körözés alatt álló férfi életét vesztette. A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség kedd este fél 9 órakor megállított egy gépkocsit Nantes Breuil nevű egyedében, mert a sofőr nem kapcsolta magára biztonsági övét. A gépkocsit vezető, 22 éves Aboubakar F, aki ellen csoportosan elkövetett lopás miatt elfogatóparancs volt érvényben, a belügyminisztérium tájékoztatása szerint nem volt hajlandó magát igazolni, miközben a rendőrök a gépkocsi rendszáma alapján megállapították, hogy a járművet egy kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos nyomozás miatt keresi a nantes-i bűnügyi rendőrség. A sofőr először úgy tett, mintha ki akarna szállni, de közben megpróbált elmenekülni, ezért az egyik rendőr rálőtt és halálosan megsebesítette a nyaki ütőerén. Az ügyben a rendőrség felügyeleti szerve, az IPGN vizsgálatot indított, miután szemtanúk azt állítják: rendőri túlkapás történt, a rendőr azután lőtt a mozdulatlan járműre, hogy a sofőr azzal nekitolatott egy házfalnak. Nyomozati források szerint az IPGN csütörtök este a halálos lövést leadó rendőr öt kollégáját is meghallgatta, akik azt állították: a sofőr tolatás közben majdnem elgázolt két gyereket, amit egy rendőr akadályozott meg azzal, hogy az egyiket félrelökte, a másikat pedig felkapta a karjaiba és az egyik rendőri furgon mögé vitte. A rendőrök állításait az ügyészség nem erősítette meg, s a szemtanúk határozottan állítják, hogy senki nem volt a tolató jármű közelében. Egy a jelenetet lefilmező nő a francia hírügynökségnek elmondta: rendőr sem volt a tolató autó közelében, amely nem gázolt el senkit. Nicole Klein prefektus csütörtök este a zavargások helyszínein járt és támogatásáról biztosította a rendőri erőket. „Értem a fájdalmat, de nem értem a köztulajdon elleni rombolást” – jelentette ki.
Szerző

Lezuhant egy repülőgép Lengyelországban, a pilóta meghalt

Gyakorlórepülés közben lezuhant a lengyel légierő egy MiG-29 típusú harci repülőgépe péntekre virradó éjjel, bár a pilóta katapultált, életét vesztette az északkelet-lengyelországi Paslek község közelében történt balesetben.
 A Paslektől mintegy 50 kilométerre fekvő Malbork légibázis állományába tartozó, orosz gyártmányú repülőgép balesetében más nem sérült meg - írta az MTI Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter sajtótájékoztatója alapján.
A védelmi tárca korábbi közleménye szerint a gép a lakóépületektől mintegy félkilométernyi távolságban egy gabonamezőre zuhant, és kigyulladt. Blaszczak tájékoztatása szerint a gépet tapasztalt pilóta irányította. A baleset körülményeinek tisztázásáig a lengyel hadsereg felfüggesztette a MiG-29-es orosz vadászgépek üzemeltetését - mondta el a lengyel védelmi tárca vezetője.
Egy azonos típusú gép tavaly decemberben Varsó közelében is lezuhant, de a pilóta akkor sikeresen katapultált, és túlélte a balesetet.
Szerző
Frissítve: 2018.07.06. 12:53