Már olvasható, mit tenne a kormány a kórházi fertőzések ellen

Publikálás dátuma
2018.07.06. 15:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Már rövid idő alatt a kórházi fertőzések 20-30 százalékos csökkenését várja az egészségügyi kormányzat a kabinet honlapjára pénteken kikerült jogszabály-tervezettől – tudta meg a Népszava.
Kásler Miklós miniszter a hét elején jelentette be, hogy munkatársaival elkészítették a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos rendeletet. Ezt a dokumentumot pénteken közzé is tették a kormány honlapján, a szakmai szervezeteknek viszont mindössze három napjuk van arra, hogy véleményezzék a leírtakat. A nyilvánosságra került kormányrendelet-tervezetben külön-külön is meghatározták a kórházak és a tisztiorvosi hivatal feladatait. A tervek szerint a jövőben az egészségügyi intézmények több olyan szakembert alkalmazhatnak, akiknek a fertőzések kockázatinak csökkentése lesz a feladatuk. A rendelet pontosan előírja, hogyan lehet a kórházi fertőzéseket tartalmazó regisztereket elkészíteni és a kórházi fertőzések megelőzését kontrollálni. Így például, ha valaki bekerül egy kórházba, nem csak betegségével kapcsolatban kérdezik majd ki, hanem fölmérik a fertőzési kockázatait is. Például van-e valamilyen immunbetegsége, van-e a testében katéter, kellő ütemben gyógyulnak-e a sebei. A kezelése alatt folyamatosan követik, és dokumentálják majd a változásokat, nőtt vagy csökkent esetében a fertőzés kockázata. Megjelenik a miniszter mellett egy tanácsadó testület is, amely a friss adatok alapján folyamatosan ajánlásokat ad a miniszternek a rendszer javítására. Most az a legnagyobb probléma, hiányzik a kórházakban az a munkakultúra, amely fokozottan éberré teszi a dolgozókat a fertőzések elkerülésére. Az új rendszerben viszont egyértelmű hangsúlyos szerepet kap, az a tény, hogy mindenkinek egyéni kockázata van, amire figyelniük kell az őt ellátóknak. A rendelettervezetben erről nincs szó, de a Népszava információi szerint a tervek közt az is szerepel, hogy az egészségbiztosító külön címkézett összeget biztosít az intézményeknek a fertőzések megelőzésével kapcsolatos feladatokra, eszközökre, köztük fertőtlenítőszerekre. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.06. 16:06

Meghalt Újszász polgármestere

Publikálás dátuma
2018.07.06. 15:47
Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Elhunyt Újszász polgármestere, Molnár Péter (MSZP) pénteken - olvasható a város honlapján.
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei település 67 éves vezetőjét az újszászi önkormányzat saját halottjának tekinti. Molnár Péter 2002 óta töltötte be a tisztséget.
Szerző

Cikkünk nyomán

"Csak részben fedi a valóságot állításunk, miszerint "a nyertes cég ügyvezetője, Éliás Tibor, aki egyben komolyabb pozíciót tölt be az Óbudai Parkolási Kft.-nél is, ő a parkolásüzemeltetési vezető az önkormányzati tulajdonú cégnél." A valóság az, hogy Éliás Tibor nem alkalmazottja az Óbudai Parkolási Kft.-nek, a parkolásüzemeltetést vállalkozási szerződés keretében látja el az Operatív Team Kft. Valótlanul állítottuk, hogy "A mostani tendert azonban jóval drágábban vállalták az előző megbízatásnál, amikor 8 napos időtartamban, 16 millió forint+áfáért nyomoztak a parkolóőrök után." A valóság ezzel szemben az, hogy az Óbudai Parkolási Kft. a korábbinál hosszabb időtartamra, 48 hónapra kötötte meg a szerződést, valamint az eddig ellátandó feladatokon túl a 2019. év elején a parkolási övezetbe bevonásra kerülő kaszásdűlői területre is ki fog terjedni az ellenőrzési kötelezettség. A jelenlegi 12706 db belső-óbudai parkolóhelyen felül, további legfeljebb 3812 db külső-óbudai parkolóhely ellenőrzésére is kiterjedt a közbeszerzési szerződés alapján ellátandó feladat.  A nyertes ajánlattevő ajánlati ára 157 Ft/parkolóhely, azaz az Operatív Team Kft. változatlan összegű ellenszolgáltatás fejében vállalta a feladatok ellátását.  Itt szeretném megjegyezni, hogy Éliás Tibor sem az eljárás előkészítésében, sem az eljárás lefolytatásában nem vett részt, tehát nem áll fenn a közbeszerzési  törvény szerinti összeférhetetlenség, az Óbudai Parkolási Kft.-nél betöltött pozíciója semmilyen formában nem okozta a verseny tisztaságának sérelmét.  A közbeszerzési eljárás befejezését követően az Önkormányzat felkérte az Óbudai Parkolási Kft. ügyvezetőjét, hogy intézkedjen a parkolás üzemeltetési feladatok ellátása kapcsán az etikailag vitatható helyzet megszüntetés iránt."
Szerző
Témák
Óbuda
Frissítve: 2018.07.06. 15:55