Harmincmillióból kozmetikázza magát az LMP

Publikálás dátuma
2018.07.06 17:05
Szél Bernadett, az LMP társelnöke. A párt parlamenti frakciója felturbózná a kommunikációs tevékenységet
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Egy sor szakértőt bízott meg az LMP parlamenti frakciója, hogy megtervezzék a párt külső kommunikációját és arculatát: a szépítkezés mellett a jogi tanácsadásra is gondoltak.
Összesen 33 millió forintot  költ kommunikációs feladatokra, sajtómegjelenések tervezésére, valamint jogi-szakértői tanácsadásra  a Lehet Más a Politika parlamenti frakciója: a parlament üvegzseb oldalán olvasható elszámolás szerint a szerződések mindegyike közbeszerzési értékhatár alatt marad, és féléves időtartamra, 2018. december végéig érvényes.
A megbízások java része komunikációs jellegű: a frakció külső kommunikációjának tervezését például közel 4,7 millióért vállalta a Kasivana Bt, amelynek ügyvezetője nem mellesleg az LMP kommunikációs igazgatója.
A frakciótagok „közösségi média felületeinek tartalomfejlesztéséért” és „kommunikációs megjelenéseik online támogatásáért” pedig Weszely Zsuzsa, a párt külső munkatársa felel, közel 3,5 millió forintért; ő akkor került a hírekbe, amikor nyílt levélben számolt be róla, hogy zongoraművész édesapját idős kormányhű aktivisták támadták meg. A frakciótagok fotózása, a képek kezelése további  3,8 millió  forintba fog kerülni a közzétett szerződés szerint.
Ismertebb név a tanácsadók közül Janan Mirwais is, ő szintén 3,8 millióért vállalt hírmonitoringot, külügyi politikai és kommunikációs tanácsadást a parlamenti frakciónak: Mirwais egyébként Szél Bernadett tanácsadója. Az afgán származású, de gyerekkora óta Magyarországon élő férfiről a kormánypárti sajtó azt állította, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent – ezt később a tanácsadó maga cáfolta. Mirwais a 444.hu cikke szerint az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett jogászként minősítéssel, és egy időben a Terror Háza Múzeumot működtető Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány  jogásza is volt, így közvetve Schmidt Máriának dolgozott.
Az LMP a fentiek mellett politikai és jogi tanácsadókat is megbízott a következő fél éves időszakra, de fenntarthatósági és környezetvédelmi tanácsadást is megrendelt, mintegy 3,2 millió forintért. 
A párt egyébként több mint tízmillió forinttal tartozhat korábbi kampánygurujuknak, Ron Werbernek,  az izraeli kampánytanácsadó ügyvédje legalábbis ennyit követel az LMP-től egy, a Magyar Narancs által közzétett levél szerint.
A Narancs megkeresésére Szél Bernadett pártelnök annyit mondott, hogy nem ismeri az ügy részleteit, mert nem ő tartotta a kapcsolatot Werberrel. Azt is elmondta, hogy rendezni fogják a vitás kérdéseket a tanácsadóval, és bízik abban, hogy sikerül minden kérdésre megoldást találni.  
Témák
LMP
2018.07.06 17:05

Jogász doktorok kezében a kardiológiai műtétek sorsa

Publikálás dátuma
2018.09.25 12:49

Fotó: kardio.hu/
Egyelőre nem jött létre megállapodás arról, hogy a főorvos a felmondási ideje alatt elvégezhesse a betervezett műtéteket. Az egyeztetést az ügyvédek folytatják.
Székely László főorvos nem térhetett vissza a kardológiai intézet műtőjébe, mert az intézmény vezetőjével mára tervezett egyeztetése kudarcba fulladt. Erről lapunkat a főorvos tájékoztatta. A korábban azonnali hatállyal elbocsátott sebész esetében az egészségügyi kormányzat közbenjárására arról kellett volna megállapodni, hogy Székely László a felmondási ideje alatt folytathassa a betegei kezelését, illetve elvégezhesse azokat a minimálinvazív beavatkozásokat, amelyek technikáját csak ő gyakorolja az intézetben. Mint azt Székely László lapunknak elmondta, ő a találkozóra az ügyvédjével érkezett, ám a főigazgató ezt észlelve úgy nyilatkozott, mivel neki nincs ott az ügyvédje nem tud vele érdemben beszélni. Végül abban maradtak, hogy az ügyvédek találnak egy megfelelő időpontot. Székely László a múlt héten szerdán kapta meg azonnali hatályú felmondását egy korábbi esetre hivatkozva, amikor műtétjéhez idegen szakorvos segítségét kérte. Ellátatlanul maradt betegei és orvoskollégáinak nagy többsége azonnal tiltakozott elmozdítása ellen. Pénteken az egészségügyi kormányzat is közbelépett, közvetítettek a két vezető között, annak érdekében, hogy Székely László főorvos a felmondási idejét töltve már hétfőtől műthessen, ennek részleteit nem sikerült tisztázni, a mai keddi találkozón sem. A betegeknek pedig továbbra is várniuk kell.
Szerző
2018.09.25 12:49
Frissítve: 2018.09.25 12:59

Demszky azon gondolkodik, hogy ismét beszáll a politikába

Publikálás dátuma
2018.09.25 12:02

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
„Függetlenként hajlandó lennék indulni” – mondta az egykori főpolgármester.
„Elárulhatom, gondolkodom, hogy ismét beszállok a politikába. A pártok nem érdekelnek, de függetlenként hajlandó lennék indulni”
– mondta Demszky Gábor a 24.hu-nak adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy főpolgármester-jelöltként indulna-e, azt mondta: még nincs döntés.
„Ha lesz mögöttem intellektuális és tárgyi erő, indulok. És jönne velem a régi csapatom. Olyan stratégiai tervezőm volt nekem, mint Atkári János, őt biztos visszahoznám”
– fogalmazott az egykori főpolgármester.
Azt mondta, már csak azért sem demokrácia, amiben élünk, mert „az ellenzék idomult a rendszerhez, partner ahhoz, hogy demokráciát játsszunk ott, ahol nincs demokrácia”. Úgy véli, ki kellene vonulni a parlamentből és visszahozni a nyomtatott szamizdatos módszereket. Arra a felvetésre, hogy aki akar, írjon blogot, közölte:
„Az semmit nem ér. A papír, az ér el mindenkihez. Csomóan nem olvasnak netet, én hozzájuk is szólni akarok.”
Hozzátette, hogy lehetne még lakáson szabadegyetemet szervezni, „ma is működik pár, nálam Heller Ági tartott három előadást, egyet Kantról, egyet Shakespeare-ről, egyet pedig Lukács Budapesti Iskolájáról, mind nagyszerű volt”.  
2018.09.25 12:02
Frissítve: 2018.09.25 12:40