Harmincmillióból kozmetikázza magát az LMP

Publikálás dátuma
2018.07.06 17:05
Szél Bernadett, az LMP társelnöke. A párt parlamenti frakciója felturbózná a kommunikációs tevékenységet
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Egy sor szakértőt bízott meg az LMP parlamenti frakciója, hogy megtervezzék a párt külső kommunikációját és arculatát: a szépítkezés mellett a jogi tanácsadásra is gondoltak.
Összesen 33 millió forintot  költ kommunikációs feladatokra, sajtómegjelenések tervezésére, valamint jogi-szakértői tanácsadásra  a Lehet Más a Politika parlamenti frakciója: a parlament üvegzseb oldalán olvasható elszámolás szerint a szerződések mindegyike közbeszerzési értékhatár alatt marad, és féléves időtartamra, 2018. december végéig érvényes.
A megbízások java része komunikációs jellegű: a frakció külső kommunikációjának tervezését például közel 4,7 millióért vállalta a Kasivana Bt, amelynek ügyvezetője nem mellesleg az LMP kommunikációs igazgatója.
A frakciótagok „közösségi média felületeinek tartalomfejlesztéséért” és „kommunikációs megjelenéseik online támogatásáért” pedig Weszely Zsuzsa, a párt külső munkatársa felel, közel 3,5 millió forintért; ő akkor került a hírekbe, amikor nyílt levélben számolt be róla, hogy zongoraművész édesapját idős kormányhű aktivisták támadták meg. A frakciótagok fotózása, a képek kezelése további  3,8 millió  forintba fog kerülni a közzétett szerződés szerint.
Ismertebb név a tanácsadók közül Janan Mirwais is, ő szintén 3,8 millióért vállalt hírmonitoringot, külügyi politikai és kommunikációs tanácsadást a parlamenti frakciónak: Mirwais egyébként Szél Bernadett tanácsadója. Az afgán származású, de gyerekkora óta Magyarországon élő férfiről a kormánypárti sajtó azt állította, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent – ezt később a tanácsadó maga cáfolta. Mirwais a 444.hu cikke szerint az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett jogászként minősítéssel, és egy időben a Terror Háza Múzeumot működtető Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány  jogásza is volt, így közvetve Schmidt Máriának dolgozott.
Az LMP a fentiek mellett politikai és jogi tanácsadókat is megbízott a következő fél éves időszakra, de fenntarthatósági és környezetvédelmi tanácsadást is megrendelt, mintegy 3,2 millió forintért. 
A párt egyébként több mint tízmillió forinttal tartozhat korábbi kampánygurujuknak, Ron Werbernek,  az izraeli kampánytanácsadó ügyvédje legalábbis ennyit követel az LMP-től egy, a Magyar Narancs által közzétett levél szerint.
A Narancs megkeresésére Szél Bernadett pártelnök annyit mondott, hogy nem ismeri az ügy részleteit, mert nem ő tartotta a kapcsolatot Werberrel. Azt is elmondta, hogy rendezni fogják a vitás kérdéseket a tanácsadóval, és bízik abban, hogy sikerül minden kérdésre megoldást találni.  
Témák
LMP
2018.07.06 17:05

Tóth Bertalan: A tavaszi ülésszak más lesz, mint a tavalyi

Publikálás dátuma
2019.01.20 13:09

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy fenntartsuk a tiltakozó magatartást – hangsúlyozta az MSZP elnöke. Február 16-ára és 17-ére összehívták a párt kongresszusát.
Számtalan olyan vidéki település és város van Magyarországon, ahol az elmúlt 8-10 évben semmilyen megmozdulás nem volt, a mostani tüntetéssorozat során pedig útlezáráson, demonstráción vettek részt – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnap, az MSZP Választmányáról tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezt hatalmas előrelépésnek tartják a vidék felélesztésében.
„Nagyon sok ellenzéki érzelmű emberben jön vissza, jött vissza újra a remény, hogy bizony meg lehet dönteni Orbán rendszerét, ha nem is egyszerű, mert ilyen torz, antidemokratikus, a jogállamnak most már messze nem megfelelő, folyamatosan sokszor jogszabály-ellenesen, alkotmányellenesen működő kormány nagyon-nagyon régen volt Magyarországon”
– mondta Kunhalmi.
Kiemelte: örül annak, hogy egyre jobban épül az ellenzéki együttműködés, ami kulcskérdés lesz idén az önkormányzati választásokon. Mint mondta, az ellenállás folyamatosan növekszik, és csak együttműködve tudnak civilek, szakszervezetek és pártok eredményeket elérni, akkor viszont nem is keveset. További eseményekre, akciókra lehet számítani, de a főüzenet, hogy az igazi tét mindig a választásokon van.
„Minden lájk, minden erőfeszítés, minden útlezárás, minden sztrájk, minden egyes tiltakozás szertefoszlik és hamvába hal, hogyha nem tudjuk a választásokon azt az új politikai minőséget és új konstrukciót megalapítani”
– tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

„Minden eszközt meg fogunk ragadni”

Ezt követően Tóth Bertalan, az párt elnöke, frakcióvezetője arról beszélt: az MSZP több mint 60 rendezvényen, 53 helyszínen vett részt a pénteki és a szombati demonstrációkon. Hangsúlyozta, hogy a rabszolgatörvénnyel szemben kialakult tiltakozást, amely köré az ellenzéki erők együttműködése létrejött, fenn kell tartani. Közölte, hogy az MSZP nem hajlandó megfelelni a Fidesz által állított látszatdemokratikus szabályoknak, és bár a párt tiszteletben tartja egy jogállami parlament intézményét, nem tarják tiszteletben „a fideszes nemzeti együttműködés parlamentjét”.
„Erőszakmentesen, de minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy fenntartsuk azt a tiltakozó, azt az obstrukciós magatartást, amelyet decemberben elkezdtünk, és a többi ellenzéki párt is partner ebben. Tehát a tavaszi ülésszak nem lesz olyan, mint a tavalyi”
– jelentette ki.
Tóth Bertalan azt mondta: egységre van szükség az EP-választásokon és az önkormányzati választásokon. Előbbivel kapcsolatban fenntartja azt az álláspontját, hogy a szavazatveszteség elkerülése érdekében jó lenne közös listát létrehozni, de az MSZP nem fogja ezt erőltetni.
Az önkormányzati választásokról szólva azonban hangsúlyozta, hogy itt
„az egy az egy ellen felállás elengedhetetlen, hiszen az önkormányzati választás még aránytalanabb, mint az országgyűlési választás”.
Azt is közölte, hogy az MSZP elnöksége február 16-ára és 17-ére összehívta a párt kongresszusát, itt fogják elfogadni az MSZP és a Párbeszéd közös európai parlamenti programját. A javaslatára – bízik benne – egy olyan döntést hoz a kongresszus, amely a végső határidőig nyitva tartja annak a lehetőségét, hogy bárki csatlakozzon ehhez az együttműködéshez. Végül Tóth Bertalan megismételte, hogy nem csitult a felháborodásuk Nagy Blanka személyében történő megtámadása miatt, ami úgy látják, folytatódik a kormányzati politikusok és a kormány propagandagépezetek által. Abban a küzdelemben, amit a lány vív, az MSZP jogi segítséget ajánlott fel, amit Nagy Blanka elfogadott – idézte fel az MSZP elnöke.
2019.01.20 13:09
Frissítve: 2019.01.20 13:57

Orbán Viktor így búcsúzik Andy Vajnától

Publikálás dátuma
2019.01.20 12:38

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/
A miniszterelnök közösségi oldalán emlékezett meg a filmproducerről.
Témák
Andy Vajna
2019.01.20 12:38
Frissítve: 2019.01.20 13:26

Kapcsolódó

Elhunyt Andy Vajna