Józsefváros;időközi választás;

Megpróbálták lejáratni, de ő már tudja, mit csinál az első munkanapján

Vasárnap polgármestert választ Józsefváros, és az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt szerint a szavazás után is megmarad az együttműködés.

Túlmutat a VIII. kerületi időközi polgármester-választás Józsefvároson, ahol a győzelemre készülő független jelöltet hat ellenzéki párt, a Szolidaritás Mozgalom és számos civil szervezet is támogatja.  – Nem bántam meg az indulásomat, sőt ma jobbnak tartom a döntésemet, mint amikor a pártokkal és a civilekkel együtt azt meghoztam – fogalmazott a Népszavának Győri Péter. A VIII. kerületi független polgármesterjelölt szerint szokatlan és egyedülálló volt  ez a fajta összefogás.

– Kiderült, hogy működik, ahogy az is: tudunk együtt dolgozni – mondta Győri, hozzátéve: a legfontosabb céljának azt tartotta, hogy az ellenzéki pártok húzzák ki egymást és a támogatóikat a csüggedésből. Szerinte az együttműködés a vasárnapi választás után is megmarad, a saját vélemények megtartása mellett.

Az esélyeket firtató kérdésünkre a jelölt nem akart találgatni, mondván, hogy nincs közvélemény-kutatásuk a háttérben. – Rengeteg emberrel találkoztunk, sok helyen voltunk és azt látjuk, ha mindenki eljön vasárnap voksolni, aki változást akar Józsefvárosban, többségben leszünk. Van tehát remény arra, hogy új, nem kormánypárti polgármestere lesz a kerületnek – szögezte le a hosszú ideig a fővárosi hajléktalanellátás szakmai munkáját szervező Győri Péter. – Tudom mit fogok csinálni az első napjaimban, mint ahogy azt is, hogyan fogom megvalósítani azokat a dolgokat, amelyeket a kampányban vállaltam – mondta a független polgármester-jelölt. 

Győri fontos eredménynek tartja, hogy az őt támogató csapatnak sikerült korrekt, tisztességes program-ismertető kampányt szervezni. – Nem szájkaratéval akartunk nyerni, és úgy látom, ezt honorálják is a választók. A versenytársam viszont máshoz szokott – utalt arra, hogy a kampányban a fideszesek karaktergyilkossági eszközökhöz nyúltak. – Telefonos hadjáratokkal, félelemkeltéssel, torz információkkal próbáltak lejáratni – sorolta az ellene használt eszközöket. Ugyanakkor kijelentette, megválasztása után biztosan együtt dolgoznak majd ellenfelével és vitázva is megpróbálják Józsefváros fejlődését szolgálni. 

Arra a kérdésünkre, hogy egyeztettek-e a kampányban a fideszes ellenfelével, Sára Botond alpolgármesterrel, Győri nemmel felelt. – Rengeteg próbálkozás után azt is felvetettük, hogy közösen lépjünk a nyilvánosság elé. Szerintem erre kíváncsiak lettek volna az emberek.  

Sára Botonddal nem csak Győri Péternek nem sikerült beszélnie, lapunk megkeresésére sem reagált. Még hétfőn fordultunk a kerület sajtóreferenséhez, hogy a közelgő polgármester-választás kapcsán rövid interjút készítsünk a kormánypárti aspiránssal. A hét második felében telefonon is beszéltünk a sajtóreferenssel, aki meglepődött, hogy nem jelzett vissza a Fidesz helyi szervezete – a sajtóreferens állítása szerint, ők járnak el ilyen ügyekben. Sára Botond nem mindenkivel ennyire elutasító, a kormánylap Magyar Időknek hosszú interjút adott pénteken. Szerinte a választás tétje többek között az is, hogy „meg tudjuk-e védeni kerületünk közösségét a drogosoktól, meg tudjuk-e akadályozni, hogy a kerület hajléktalantanya legyen, és távolabbra fókuszálva az is fontos kérdés, hogy a mostani nemzetközi helyzetben meg tudjuk-e védeni ezt a városrészt a migránsoktól.” 

A civil- jelölt szerint egyébként a választók nincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogy az időközi voksolás túlmutat Józsefvároson, hiszen az új polgármester a Fővárosi Közgyűlésnek is tagja lesz. Én nem egy pártnak az akaratát fogom képviselni, hanem megvédem Józsefvárost és egyben a fővárost is a további fosztogatástól – indokolt Győri Péter.

Választanak a Belvárosban isA józsefvárosi szavazólapon négy név szerepel: sorrendben Győri Péter és Pintér Attila független jelölt, Fehérvári Zsolt István a Magyar Munkáspárt, Sára Botond pedig a Fidesz-KDNP színeiben indul.  Pintér a Jobbik színeiben nyert listás önkormányzati mandátumot, de májusban kilépett a pártból. A Jobbik saját jelöltet pénzhiányra hivatkozva nem indít.  Látványosan kevesebb erőt fordítottak a pártok a vasárnapi másik időközi választásra, amelyet a Belvárosban tartanak. Az V. kerületben hárman indulnak a 4-es számú egyéni választókerületi képviselői mandátumért; Balla Valéria Emese a Fidesz és a KDNP színeiben, ketten függetlenként: a teljes ellenzék által támogatott Nagy Béla nyugdíjas pedagógus és Schmuck Andor. Itt a kampány is visszafogottabb volt, mint a nagyobb téttel bíró Józsefvárosban.
Tárgyal a XV. kerületi független jelölt az LMP-velNémeth Angéla, a XV. kerület alpolgármestere,  független polgármester-jelöltje az időközi választás előtt, július 17-én, kedden vagy 18-án, szerdán délután szeretné bemutatni programját a helyi LMP vezetőinek, akik eddig még nem döntöttek a támogatásáról . A Rákospalotát, Újpalotát és Pestújhelyt magában foglaló körzetben azért volt szükség a voksolás kiírására, mert a kerületet eddig irányító DK-s Hajdu László a parlamentben folytatja munkáját. A Fidesz László Tamást indítja, aki április 8-án még képviselő-jelöltként próbált bejutni a T. Házba, és kapott ki Hajdutól. A leköszönő polgármester Németh Angélát ajánlotta az ellenzéki pártok figyelmébe. Az eddigi alpolgármestert, aki a RÁTE civil szervezet elnökeként került be a testületbe, támogatja a Szolidaritás, az MSZP, a DK és a Liberálisok is. A Jobbik még nem döntött az indulásról, a voksolást szeptember 30-án tartják.