Megpróbálták lejáratni, de ő már tudja, mit csinál az első munkanapján

Publikálás dátuma
2018.07.07 12:49
Győri Péter polgármesterjelölt
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Vasárnap polgármestert választ Józsefváros, és az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt szerint a szavazás után is megmarad az együttműködés.
Túlmutat a VIII. kerületi időközi polgármester-választás Józsefvároson, ahol a győzelemre készülő független jelöltet hat ellenzéki párt, a Szolidaritás Mozgalom és számos civil szervezet is támogatja.  – Nem bántam meg az indulásomat, sőt ma jobbnak tartom a döntésemet, mint amikor a pártokkal és a civilekkel együtt azt meghoztam – fogalmazott a Népszavának Győri Péter. A VIII. kerületi független polgármesterjelölt szerint szokatlan és egyedülálló volt  ez a fajta összefogás. – Kiderült, hogy működik, ahogy az is: tudunk együtt dolgozni – mondta Győri, hozzátéve: a legfontosabb céljának azt tartotta, hogy az ellenzéki pártok húzzák ki egymást és a támogatóikat a csüggedésből. Szerinte az együttműködés a vasárnapi választás után is megmarad, a saját vélemények megtartása mellett.
Az esélyeket firtató kérdésünkre a jelölt nem akart találgatni, mondván, hogy nincs közvélemény-kutatásuk a háttérben. – Rengeteg emberrel találkoztunk, sok helyen voltunk és azt látjuk, ha mindenki eljön vasárnap voksolni, aki változást akar Józsefvárosban, többségben leszünk. Van tehát remény arra, hogy új, nem kormánypárti polgármestere lesz a kerületnek – szögezte le a hosszú ideig a fővárosi hajléktalanellátás szakmai munkáját szervező Győri Péter. – Tudom mit fogok csinálni az első napjaimban, mint ahogy azt is, hogyan fogom megvalósítani azokat a dolgokat, amelyeket a kampányban vállaltam – mondta a független polgármester-jelölt.  Győri fontos eredménynek tartja, hogy az őt támogató csapatnak sikerült korrekt, tisztességes program-ismertető kampányt szervezni. – Nem szájkaratéval akartunk nyerni, és úgy látom, ezt honorálják is a választók. A versenytársam viszont máshoz szokott – utalt arra, hogy a kampányban a fideszesek karaktergyilkossági eszközökhöz nyúltak. – Telefonos hadjáratokkal, félelemkeltéssel, torz információkkal próbáltak lejáratni – sorolta az ellene használt eszközöket. Ugyanakkor kijelentette, megválasztása után biztosan együtt dolgoznak majd ellenfelével és vitázva is megpróbálják Józsefváros fejlődését szolgálni.  Arra a kérdésünkre, hogy egyeztettek-e a kampányban a fideszes ellenfelével, Sára Botond alpolgármesterrel, Győri nemmel felelt. – Rengeteg próbálkozás után azt is felvetettük, hogy közösen lépjünk a nyilvánosság elé. Szerintem erre kíváncsiak lettek volna az emberek.  
Sára Botonddal nem csak Győri Péternek nem sikerült beszélnie, lapunk megkeresésére sem reagált. Még hétfőn fordultunk a kerület sajtóreferenséhez, hogy a közelgő polgármester-választás kapcsán rövid interjút készítsünk a kormánypárti aspiránssal. A hét második felében telefonon is beszéltünk a sajtóreferenssel, aki meglepődött, hogy nem jelzett vissza a Fidesz helyi szervezete – a sajtóreferens állítása szerint, ők járnak el ilyen ügyekben. Sára Botond nem mindenkivel ennyire elutasító, a kormánylap Magyar Időknek hosszú interjút adott pénteken. Szerinte a választás tétje többek között az is, hogy „meg tudjuk-e védeni kerületünk közösségét a drogosoktól, meg tudjuk-e akadályozni, hogy a kerület hajléktalantanya legyen, és távolabbra fókuszálva az is fontos kérdés, hogy a mostani nemzetközi helyzetben meg tudjuk-e védeni ezt a városrészt a migránsoktól.”  A civil- jelölt szerint egyébként a választók nincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogy az időközi voksolás túlmutat Józsefvároson, hiszen az új polgármester a Fővárosi Közgyűlésnek is tagja lesz. Én nem egy pártnak az akaratát fogom képviselni, hanem megvédem Józsefvárost és egyben a fővárost is a további fosztogatástól – indokolt Győri Péter.

Választanak a Belvárosban is

A józsefvárosi szavazólapon négy név szerepel: sorrendben Győri Péter és Pintér Attila független jelölt, Fehérvári Zsolt István a Magyar Munkáspárt, Sára Botond pedig a Fidesz-KDNP színeiben indul.  Pintér a Jobbik színeiben nyert listás önkormányzati mandátumot, de májusban kilépett a pártból. A Jobbik saját jelöltet pénzhiányra hivatkozva nem indít.  Látványosan kevesebb erőt fordítottak a pártok a vasárnapi másik időközi választásra, amelyet a Belvárosban tartanak. Az V. kerületben hárman indulnak a 4-es számú egyéni választókerületi képviselői mandátumért; Balla Valéria Emese a Fidesz és a KDNP színeiben, ketten függetlenként: a teljes ellenzék által támogatott Nagy Béla nyugdíjas pedagógus és Schmuck Andor. Itt a kampány is visszafogottabb volt, mint a nagyobb téttel bíró Józsefvárosban.

Tárgyal a XV. kerületi független jelölt az LMP-vel

Németh Angéla, a XV. kerület alpolgármestere,  független polgármester-jelöltje az időközi választás előtt, július 17-én, kedden vagy 18-án, szerdán délután szeretné bemutatni programját a helyi LMP vezetőinek, akik eddig még nem döntöttek a támogatásáról . A Rákospalotát, Újpalotát és Pestújhelyt magában foglaló körzetben azért volt szükség a voksolás kiírására, mert a kerületet eddig irányító DK-s Hajdu László a parlamentben folytatja munkáját. A Fidesz László Tamást indítja, aki április 8-án még képviselő-jelöltként próbált bejutni a T. Házba, és kapott ki Hajdutól. A leköszönő polgármester Németh Angélát ajánlotta az ellenzéki pártok figyelmébe. Az eddigi alpolgármestert, aki a RÁTE civil szervezet elnökeként került be a testületbe, támogatja a Szolidaritás, az MSZP, a DK és a Liberálisok is. A Jobbik még nem döntött az indulásról, a voksolást szeptember 30-án tartják.

2018.07.07 12:49

Világháborús robbanóeszközöket találtak Ráckeresztúron

Publikálás dátuma
2018.12.19 12:16
Képünk illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
150 méter sugarú körben minden házat kiürítettek, tizenhat embernek kellett átmenetileg elhagynia az otthonát.
Második világháborús szovjet gyártmányú repeszlőszereket és páncéltörő gránátokat találtak Ráckeresztúron egy építkezésen, ezért tizenhat embernek átmenetileg el kellett hagynia az otthonát – mondta a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje szerdán az MTI-nek. Gajdos Milán hadnagy közölte: a robbanóeszközöket a Kossuth Lajos utca és a Korniss István utca kereszteződésében találták, ezért 150 méter sugarú körben minden házat kiürítettek, illetve az út érintett szakaszát is lezárták. A tűzszerészek eddig öt 85 milliméter átmérőjű repeszlőszert és tizenöt, szintén 85 milliméter átmérőjű páncéltörő gránátot találtak, de tovább folytatják a keresést.
Szerző
2018.12.19 12:16

Tarlós is beszállt a tüntetők gyalázásába, de a rabszolgatörvénynek is odaszúrt

Publikálás dátuma
2018.12.19 11:43

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Nem érti a főpolgármester, miért kellett elfogadni a túlórákról szóló módosítást karácsony előtt. A tüntetők szerinte randalíroznak, a kórházak pedig rendőrökkel vannak tele.
"A legnagyobb baj az - már túl azon, hogy én se értem miért kellett ezt a törvényt karácsony előtt elfogadni, és erről lehet vitatkozni, ezt belátom -, hogy szinte nem megy át a köztudatba, hogy ebbe a törvénybe nem az van, amiről a tüntetők percenként rikácsolnak" - fogalmazott a főpolgármester az állami televízió műsorában. A vele készült beszélgetést a távirati iroda szemlézte. Tarlós szerint senkit nem lehet túlórára kötelezni, és az sem valós, hogy három év múlva fizetik ki a túlórát, hiszen azt minden hónapban megteszik.
A főpolgármester a Fidesz több politikusához hasonlóan randalírozóknak és az ellenzéki politikusok által felheccelt embereknek nevezte a rabszolgatörvény ellen tüntetőket. Azt mondta, nem érti, hogyan lehet a demonstrációkat békésnek nevezni, hiszen feltehetően politikusok által felheccelt emberek randalíroztak az utcán, és "brutális, durva, keresztényellenes" megmozdulásaik, beszólásaik voltak. Dobálták a rendőröket, randalíroztak, kukákat borogattak, illetve minősíthetetlen hangnemben és módon léptek fel, valamint zavarták meg a rendet - közölte Tarlós István. A főpolgármester szerint az ellenzéki képviselők parlamenti viselkedése alig volt szolidabb. "Én azt hiszem, hogy ez a paródiához elég, a buktatáshoz nevetségesen kevés" - mondta. A fideszes politikus szerint egy-két ezer ember - köztük külföldiek - vettek részt a demonstrációkon, ami azt jelenti, hogy körülbelül 1800 budapesti ember közül egyet tudtak megnyerni. Mint mondta, lehet a hatalom viselkedésében is hibákat találni, de amit az ellenzéki képviselők például az MTVA székházában előadtak, az hiteltelen volt, és bohócot csináltak magukból.
A műsorban Tarlós - Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusra utalva - úgy fogalmazott:
"Nem tudom, hogy kit kitől kellene megvédeni, de én úgy látom, hogy a kórházak rendőrökkel vannak tele, úgyhogy legfeljebb Horváth úrtól és barátaitól lehetne megvédeni a budapestieket, meg az újságírókat, a rendőröket és a karácsonyi szimbólumokat"
A beszélgetés többi részében Tarlós István tovább üti Horváth Csabát, illetve Karácsony Gergelynek is nekimegy, amiért szerinte nem vesz részt a Fővárosi Közgyűlés munkájában. 
2018.12.19 11:43