Ne aggódjatok! – levelet írtak a barlangban rekedt fiúk

Publikálás dátuma
2018.07.07 10:37

Fotó: AFP/ LILLIAN SUWANRUMPHA
Érzelmektől túlcsorduló levelezést tett közzé Faccebook-oldalán a thai haditengerészet különleges osztaga: a barlangban csapdába esett gyerekek írtak a szüleiknek. Azért egy kis viccelődésre is volt erejük.
„Ne aggódjatok, erősek vagyunk – írta a 12, barlangban rekedt thaiföldi fiú egyike a szüleinek abban a levélben, amelyet a haditengerészet különleges egysége mutatott meg a Facebook-oldalán (az angol fordításokat a BBC közölte). A focicsapat és edzőjük június 23-án tűnt el, amikor a nagy esőzés miatt megáradó víz miatt csapdába estek egy elzárt üregben. Kilenc nap után találták meg őket a búvárok, megmentésükön azóta is nagy erőkkel dolgoznak.  „Nick szereti apát, anyát és a testvéreit. Ha kijutok, anya és apa, kérlek hozzatok nekem mookathát [egyfajta thai sült hús - a szerk.]” – írta egy másik fiú a levélben, amelyet egy brit búvár hozott ki a barlangból. A gyerekek a körülményekhez képest jól vannak, egyiküknek még viccelni is volt ereje, mert azt kérte a tanáraiktól: ne adjanak nekik túl sok házi feladatot!  A gyerekek edzője, a 25 éves Ekkapol Chantawong szintén írt, ő bocsánatot kért a gyerekek szüleitől, és azt ígérte, mindent megtesz értük, amit csak tud. Azokban a levelekben, amelyeket szintén nyilvánosságra hoztak, egyes szülők azt írták: nem haragszanak a fiatal edzőre, és hálásak neki, amiért vigyáz a bajba jutott fiúkra.  
A barlangban, ahol a fiúk rekedtek, csökken az oxigénszint, de a menőalakulatok szerint képesek lesznek stabilizálni a levegőellátás. Azt ugyanakkor még nem tudták meghatározni, pontosan hol van az elzárt üreg (a föld alatt nem működnek a műholdas helymeghatározók, hagyományos geodéziai módszerekkel pedig nem lehet kimérni a helyzetüket), ezért próbafúrásokat végeznek. A vízzel elárasztott barlangban a fiúk nem tudnának kiúszni, ezért vagy el kell érni őket fentről, vagy meg kell várni, míg az esőzések végével csökken a vízszint. 
2018.07.07 10:37

Villámárvíz mosott el egy tunéziai várost

Heves esőzés előidézte áradás tarolta le az ország északkeleti részén fekvő Nábil várost, ahol a zivatarok miatt legalább négy ember életét vesztette.

Szerző

Megosztás
2018.09.24 11:41

Letelepedési kötvényes oroszok cége ellen indulhatott eljárás Finnországban

Publikálás dátuma
2018.09.24 10:29
Illusztráció
Fotó: AFP/ RONI LEHTI
Hatalmas razziát tartottak egy finn-orosz cég ingatlanjaiban a hatóságok. A vállalkozást olyan orosz üzletemberek vezethetik, akik Magyarországon vásároltak letelepedési kötvényt.
Kiszuperált hadihajókat és szigeteket is felvásárolt az a finn-orosz vállalkozás, ahol a hétvégén óriási rajtaütést tartott a finn Nemzeti Nyomozó Iroda, vagyis a Keskusrikospoliisi – írja a 444.hu.
A több mint száz rendőr és katona részvételével tartott akcióban három embert vettek őrizetbe, akiket egy több millió eurós adócsalási ügy miatt indult nyomozásban gyanúsítottak meg. 
A portál a Helsingi Sangomat értesülését idézve arról ír, hogy az Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás volt az akció célpontja: a céget, évek óta figyeli a finn hadsereg és a Supo, a finn elhárítás, vélhetően azért, mert 2007 óta vásárolnak fel szigeteket és ingatlanokat Finnország délnyugati részén, közel a Balti-tenger stratégiai fontosságú hajózási útvonalaihoz, amik az finn-orosz határtól távol kötik össze Finnországot Svédországgal és Európa többi részével. Az oroszok által felvásárolt területek egy része nincs messze a Naantali-ban található finn olajfinomítótól sem, egyébként az egész országban összesen két ilyen létesítmény működik.
A lap kikérte az Airiston Helmi finn cégbírósági papírjait, amiben valóban Magyarország szerepel a céges tisztviselő, Pavel Melnikov tartózkodási helyeként. Legalább ilyen érdekes, hogy Pavel Eduardovich Melnikov neve szerepel a 444 és a Direkt36 részére januárban érkezett feladó nélküli borítékban, ami ismeretlen szerzője szerint a magyar letelepedési kötvényprogramban résztvevő egyes külföldi állampolgárok neveit tartalmazza. A finn cégadatbázis szerint a vállalkozás egy másik tisztviselőjét Shamugiya Shota-nak hívják, és Melnikovhoz hasonlóan az ő neve is szerepel a 444 és a Direkt36-hoz év elején eljutott „kötvényes” borítékban. A portál hétfő hajnalban levelet küldött a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak (BMH), arra voltak kíváncsiak, hogy a finn hatósági akció célkeresztjében lévő Airiston Helmi nevű cégben résztvevő két személy, Pavel Eduardovich Melnikov illetve Shamugiya Shota részt vettek-e a magyar letelepedési kötvényprogramban, és ha igen, milyen eredménnyel zárult a biztonsági átvilágításuk. Ha a BMH válaszol a kérdéseikre, közölni fogják, de korábban konkrét személyek letelepedési illetve tartózkodási engedélyével kapcsolatban sosem adtak felvilágosítást a nyilvánosságnak. 
2018.09.24 10:29