Botrány a NATO-csúcson

Publikálás dátuma
2018.07.09 08:30

Fotó: AFP/ Olivier Gouallec
Németország nem sok jóra számít.
Donald Trump amerikai elnök az észak-atlanti szövetség felrobbantására készül – elsősorban a német kormány tart ettől az igen aggasztó forgatókönyvtől. Bár a német kabinet azt tervezi, hogy 2023-ig a védelmi kiadásait 1,24-ről 1,5 százalékra emeli a GDP-hez viszonyítva, aligha éri be ennyivel az amerikai elnök. Trump még júniusban fenyegető levelet küldött összesen nyolc NATO-tagállamnak, ami egyértelmű jelzés arra, hogy fogytán a türelme az európai szövetségesekkel. Az amerikai elnököt már jól ismerhetjük annyira, hogy tudjuk róla: ha valami nem tetszik neki, azt azonnal felmondja, legyen szó akár egy régi, fontos, tradicionális szövetségről. A NATO tagországok a 2014-es walesi csúcstalálkozón ígéretet tettek arra, hogy tíz év alatt a GDP két százalékára emelik védelmi kiadásaikat. Ezt azonban nehezen fogják megvalósítani. Jelenleg csak Észtország, Görögország és Nagy-Britannia éri el a két százalékos „álomhatárt”. Ezt a kötelezettségvállalást még Barack Obama elnöksége idején dolgozták ki. Az előző amerikai elnök is arra kérte szövetségeseit, hogy emeljék katonai kiadásaikat. Jelenleg ugyanis az észak-atlanti szövetség költségeinek 72 százalékát az Egyesült Államok állja. Az amerikaiak 35 ezer katonát állomásoztatnak Németország területén. Ez a legnagyobb amerikai katonai kontingens az Egyesült Államok határain kívül – jegyi meg a Focus című német hetilap. Ezért – mint a Washington Post pénteki kiadásában jelezte – az amerikai kormányzatban olyan tervek is születtek, amelyek szerint kivonják a Németországban szolgáló haderőt. Bár az amerikai védelmi minisztériumban, a Pentagonban hevesen tagadták ezeket az állításokat, a jelentés – kiindulva az amerikaiak jelenlegi külpolitikájából – távolról sem tűnik lehetetlennek. Ursula von der Leyen német hadügyminiszter sem tartaná elképzelhetetlennek ezt a megoldást. Eric Pashon, a Pentagon szóvivője egyébként azt is hozzátette, folyamatosan figyelik a külföldön szolgáló amerikai haderő költségeit. Milyen következményei lennének annak, ha az amerikaiak kivonnák csapataikat Németországból?
„Amennyiben ez megtörténne, az a NATO halálával lenne egyenértékű”
– vélekedett Thomas Jäger német Amerika-szakértő a Focusban.
Papíron ugyan tovább létezhet az észak-atlanti szövetség, de az értelmét elvesztené, hiszen amennyiben támadás érné az európai államokat, akkor nem tudnának kellőképpen védekezni ez ellen – figyelmeztetett a szakértő. Ezen a helyzeten az sem változtat, hogy Franciaország és Nagy-Britannia is rendelkezik nukleáris fegyverekkel. Ez önmagában nem jelent komolyan vehető fenyegetést egy potenciális agresszor számára – vélekedik Jäger. A német szakértő meg van győződve arról, hogy a küszöbön álló brüsszeli NATO-csúcson hatalmas nyomás nehezedik majd a német kormányra arra vonatkozóan, hogy a tervezettnél jelentősebb mértékben emelje katonai kiadásait. Hogy Trump nem riad vissza a nemzetközi szerződések felmondásától, azt elnöksége során többször is bizonyította. Felmondta a transztatlanti szabadkereskedelmi megállapodást, a TPP-t, illetve a párizsi klímamegállapodást, majd a 2015-ben tető alá hozott iráni nukleáris megállapodást is. Nem is szólva arról, hogy a G7 csúcstalálkozón utólag jelentette be, mégsem támogatja a zárónyilatkozatot. Trump habitusából kiindulva a német szakértőt nem lepné meg, ha a NATO-csúcson is történne valami meglepetés. Rossz jelnek nevezte, hogy Trump közvetlenül a NATO csúcs utáni időpontban, július 16-án találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
2018.07.09 08:30
Frissítve: 2018.07.09 08:30

Káoszt okoz a havazás az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.01.20 18:55

Fotó: AFP/ JOSEPH PREZIOSO
Hótakaró borítja az amerikai Középnyugatot és a keleti partvidéket. A közlekedésben fennakadások vannak, repülőjáratokat töröltek és tízezrek áram nélkül maradtak.
A széles téli viharzóna a hétvégére elérte az Egyesült Államok keleti partvidékét, és az országos meteorológiai szolgálat a középnyugati Missouritól az északkeleti Maine államig húzódó térségben 15 tagállamra adott ki viharriadót. A Középnyugaton és az Ohio völgyében, a Nagy Tavak vidékén szombaton este 25-30 centiméteresre nőtt a hótakaró, több államban balesetekről számoltak be. Missouriban például az egyik országúton 15 autó csúszott össze, Kansasben egy hókotró csúszott az útpadkára és gázolt el egy férfit, a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtéren pedig a kifutópályáról csúszott ki az arizonai Phoenixből leszálló gép 129 utassal a fedélzetén. Sérülés nem történt. A hóvihartól szenvedő térségben több repülőjáratot töröltek. Bostonban vasárnap 250 járatot függesztettek fel, tucatnyi járat nem indul a New York-i Kennedy repülőtérről és a szomszédos newarki légikikötőből sem. A Washington melletti Reagan repülőtéren az esőzés és a sűrű köd akadályozta a forgalmat. Vasárnap az Amtrak vasúttársaság nem indított vonatokat Chicagóból Bostonba, New Yorkba, Pennsylvaniába és Washingtonba.
Míg New York városában alig havazott, New York állam fővárosában, Albanyban 30 centiméternyi hó hullott vasárnapra virradóra, a Nagy Tavak egyike, az Erie-tó partján fekvő Buffalóban is 30 centiméternyinél vastagabb a hótakaró. Connecticut államban mintegy 14 ezren maradtak áram nélkül, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ennél jóval többeket fenyeget áramkimaradás. A térségben ugyanis sokfelé nem hó, hanem ónos eső esik, vasárnap éjjelre fagyot jósolnak, ez pedig azzal fenyeget, hogy leszakadnak a vezetékek. A keleti parton árvízriadót is kiadtak. Vasárnapi Twitter-bejegyzéseinek egyikében Donald Trump elnök óvatosságra intette az amerikaiakat.
Szerző
2019.01.20 18:55

Könnygázt vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen Athénban

Publikálás dátuma
2019.01.20 18:17

Fotó: AFP/ LOUISA GOULIAMAKI
Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja miatt tiltakoztak a görög fővárosban.
Könnygázzal oszlatta fel a tüntetőket a rendőrség Athén központjában vasárnap, a több tízezer tiltakozó Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja miatt vonultak utcára – írja a Reuters. A helyiek szerint évtizedek óta ez volt a legnagyobb tüntetés a görög fővárosban. A New York Times arról számol be, hogy a tiltakozók be akartak jutni a Parlament épületébe, és többen kövekkel dobálták a rendőröket. A hatóságok közlése szerint tíz rendőr és egy fotós megsérült.
A macedón törvényhozásban már összejött a kétharmados többség az ország nevének megváltoztatásához szükséges alkotmánymódosításhoz, a megegyezést ezután a görög parlamentnek kell jóváhagynia. Görögországban a társadalom több mint hatvan százaléka ellenzi a görög–macedón megállapodást. Ennek elsősorban történelmi okai vannak. A vita még 1991-ben kezdődött, amikor Macedónia kivált Jugoszláviából. Akkoriban az egyedüli tagköztársaság volt, melynek az elszakadását nem kívánta megakadályozni a Jugoszláv Néphadsereg. Görögország haragját azonban kivívta az új államalakulat, mert „Macedón Köztársaságnak” nevezték el. Athén ezt súlyos támadásként fogta fel, a görögök ugyanis úgy vélték, Szkopje a hellén kulturális bölcsőnek tartott észak-görög tartományra, Makedóniára tart igényt. Sokáig esély sem volt a névvita lezárására, mígnem Macedóniában 2017 májusában, a szociáldemokrata Zoran Zaev került kormányra, akinek egyik eltökélt szándéka volt az ügy megoldása. Enélkül ugyanis országának nem lenne esélye az uniós, illetve a NATO-integrációra. Az áttörés tavaly júniusban történt meg. Akkor a görög–macedón–albán határon található Preszpa-tó görög oldalán a két ország miniszterelnöke jelenlétében a két külügyminiszter látta el kézjegyével a dokumentumot, melynek értelmében Macedóniát Észak-Macedón Köztársaságra nevezik át. Cserébe Görögország vállalta, hogy nem gördít több akadályt Macedónia uniós, illetve NATO-integrációja elé. Ezután következett a ratifikáció folyamata, amely macedón részről péntek este zárult le. Összesen 81 képviselő voksolt az alkotmánymódosításra, biztosítva ezzel a kétharmados többséget. A tavaly Magyarországra menekült volt miniszterelnök, a Nikola Gruevszki által fémjelzett jobboldali VMRO-DPMNE párt képviselői bojkottálták a szavazást.
A nemzetközi közösségek fellélegeztek a szkopjei parlament szavazása után. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn szomszédságpolitikai és bővítési biztos gratulált a szkopjei parlamentnek a döntéshez. Közös közleményükben kifejtették, Macedónia jelentős lépést tett az európai integráció felé vezető úton. Szintén gratulált Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A megegyezés révén stabilabbá válik a régió – hangoztatta.  
2019.01.20 18:17