Botrány a NATO-csúcson

Publikálás dátuma
2018.07.09 08:30

Fotó: AFP/ Olivier Gouallec
Németország nem sok jóra számít.
Donald Trump amerikai elnök az észak-atlanti szövetség felrobbantására készül – elsősorban a német kormány tart ettől az igen aggasztó forgatókönyvtől. Bár a német kabinet azt tervezi, hogy 2023-ig a védelmi kiadásait 1,24-ről 1,5 százalékra emeli a GDP-hez viszonyítva, aligha éri be ennyivel az amerikai elnök. Trump még júniusban fenyegető levelet küldött összesen nyolc NATO-tagállamnak, ami egyértelmű jelzés arra, hogy fogytán a türelme az európai szövetségesekkel. Az amerikai elnököt már jól ismerhetjük annyira, hogy tudjuk róla: ha valami nem tetszik neki, azt azonnal felmondja, legyen szó akár egy régi, fontos, tradicionális szövetségről. A NATO tagországok a 2014-es walesi csúcstalálkozón ígéretet tettek arra, hogy tíz év alatt a GDP két százalékára emelik védelmi kiadásaikat. Ezt azonban nehezen fogják megvalósítani. Jelenleg csak Észtország, Görögország és Nagy-Britannia éri el a két százalékos „álomhatárt”. Ezt a kötelezettségvállalást még Barack Obama elnöksége idején dolgozták ki. Az előző amerikai elnök is arra kérte szövetségeseit, hogy emeljék katonai kiadásaikat. Jelenleg ugyanis az észak-atlanti szövetség költségeinek 72 százalékát az Egyesült Államok állja. Az amerikaiak 35 ezer katonát állomásoztatnak Németország területén. Ez a legnagyobb amerikai katonai kontingens az Egyesült Államok határain kívül – jegyi meg a Focus című német hetilap. Ezért – mint a Washington Post pénteki kiadásában jelezte – az amerikai kormányzatban olyan tervek is születtek, amelyek szerint kivonják a Németországban szolgáló haderőt. Bár az amerikai védelmi minisztériumban, a Pentagonban hevesen tagadták ezeket az állításokat, a jelentés – kiindulva az amerikaiak jelenlegi külpolitikájából – távolról sem tűnik lehetetlennek. Ursula von der Leyen német hadügyminiszter sem tartaná elképzelhetetlennek ezt a megoldást. Eric Pashon, a Pentagon szóvivője egyébként azt is hozzátette, folyamatosan figyelik a külföldön szolgáló amerikai haderő költségeit. Milyen következményei lennének annak, ha az amerikaiak kivonnák csapataikat Németországból?
„Amennyiben ez megtörténne, az a NATO halálával lenne egyenértékű”
– vélekedett Thomas Jäger német Amerika-szakértő a Focusban.
Papíron ugyan tovább létezhet az észak-atlanti szövetség, de az értelmét elvesztené, hiszen amennyiben támadás érné az európai államokat, akkor nem tudnának kellőképpen védekezni ez ellen – figyelmeztetett a szakértő. Ezen a helyzeten az sem változtat, hogy Franciaország és Nagy-Britannia is rendelkezik nukleáris fegyverekkel. Ez önmagában nem jelent komolyan vehető fenyegetést egy potenciális agresszor számára – vélekedik Jäger. A német szakértő meg van győződve arról, hogy a küszöbön álló brüsszeli NATO-csúcson hatalmas nyomás nehezedik majd a német kormányra arra vonatkozóan, hogy a tervezettnél jelentősebb mértékben emelje katonai kiadásait. Hogy Trump nem riad vissza a nemzetközi szerződések felmondásától, azt elnöksége során többször is bizonyította. Felmondta a transztatlanti szabadkereskedelmi megállapodást, a TPP-t, illetve a párizsi klímamegállapodást, majd a 2015-ben tető alá hozott iráni nukleáris megállapodást is. Nem is szólva arról, hogy a G7 csúcstalálkozón utólag jelentette be, mégsem támogatja a zárónyilatkozatot. Trump habitusából kiindulva a német szakértőt nem lepné meg, ha a NATO-csúcson is történne valami meglepetés. Rossz jelnek nevezte, hogy Trump közvetlenül a NATO csúcs utáni időpontban, július 16-án találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
2018.07.09 08:30
Frissítve: 2018.07.09 08:30

Kalózok raboltak el 12 embert egy svájci teherhajóról

Publikálás dátuma
2018.09.23 18:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Búzát szállítottak Lagosból Port Harcourtba, amikor támadás érte őket Nigéria partjainál.
Kalózok hurcolták el egy svájci teherszállító hajó 19 fős legénységnek 12 tagját Nigéria partjainál szombaton – írja a BBC. A Massoel Shipping vállalat MV Glarus nevű hajója Lagosból Port Harcourtba szállított búzát, amikor megtámadták, és a kommunikációs berendezések nagy részét tönkretették. A cég egyelőre nem hozta nyilvánosságra az elraboltak nemzetiségét, csak annyit mondtak, hogy értesítették hozzátartozóikat a történtekről. A vállalat szakértői már elindultak a térségbe, hogy kiszabadítsák a túszokat. A Reuters azt írja, a svájci külügyi tárca közlése alapján az elraboltak közül egy ember sem svájci.
2018.09.23 18:49
Frissítve: 2018.09.23 18:49

Rakétakilövési gyakorlat miatt már harmadik hete ég a német lápvidék

Publikálás dátuma
2018.09.23 17:37

Fotó: AFP / Mohssen Assanimoghaddam / DPA/
A füstszag a csaknem 80 kilométeres távolságban fekő Brémában is érezhető. Péntek óta katasztrófahelyzet van érvényben.
Harmadik hete pusztít tűz Németországban egy lápvidéken, amelyet gyakorlótérnek használ a hadsereg (Bundeswehr), a rakétakilövési gyakorlat miatt keletkezett tűz elfojtásán vasárnap már több mint 1200 tűzoltó, katasztrófavédelmi szakember és katona dolgozott – írja az MTI. Az Alsó-Szászország tartományi Meppen közelében fekvő gyakorlótéren „a helyzet stabil, a tűz ellenőrzés alatt van” – áll a Bundeswehr közleményében, amely szerint 1252 ember küzd a felszín alatt terjedő láptűzzel. Sajtójelentések szerint 1200 hektáron ég a nyári aszályban kiszáradt láp, a füstfelhő műholdak felvételein is kivehető, a füstszag a csaknem 80 kilométeres távolságban fekő Brémában is érezhető. Nyílt lánggal egyelőre nem kell küzdeni, és a terület mentén fekvő községek lakosságát nem kell kitelepíteni, de továbbra is érvényben van a pénteken kihirdetett katasztrófahelyzet.
A felszín alatt keletkezett tűzfészkek feltárására Tornado harci felderítő repülőgépeket vetettek be, a hőkamerával készített felvételek elemzését vasárnap kezdték el. Az oltást nemcsak az nehezíti, hogy a tűzfészkek esetenként nyolc méter mélyen húzódnak, hanem az is, hogy a gyakorlótér talaja sok lőszert rejt. A tűz szeptember 3-án keletkezett, amikor egy Tiger típusú harci helikopterről rakétákat indítottak. Ursula von der Leyen védelmi miniszter szombaton a helyszínen tájékozódott a katasztrófa-elhárítási munkálatokról. A gyakorlótér szomszédságában fekvő Stavern községben tett látogatásán a Bundeswehr nevében bocsánatot kért az ügyben elkövetett hibákért. Mint megírtuk, pénteken a hatóságok azt közölték, hogy a környék két településének evakuálására is sor kerülhet. A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.23 17:37
Frissítve: 2018.09.23 17:39