Rengeteg nyúl van egy kigyulladt épületben

Publikálás dátuma
2018.07.08. 15:34
Illusztráció
Fotó: Népszava
Folyamatosan mentik őket a tűzoltók a lángoló mucsfai melléképületből.
Tűz keletkezett egy lakóház melléképületében Mucsfán, a Kossuth Lajos utcában - írja a Katasztrófavédelem. A szekszárdi, a dombóvári és a bonyhádi hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, ahova a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is megérkezett.
Az egységek oltani kezdtek és folyamatosan mentették ki az égő épületből az ott tartott nyulakat. Este fél 7 előtt sikerült megfékezniük a tüzet.
A lakóházra nem terjedtek át a lángok.
Szerző
Témák
nyulak tűzeset
Frissítve: 2018.07.08. 19:19

Az MTA rendes tagja vagyok - Közellenség

Publikálás dátuma
2018.07.08. 12:05
MTA - illusztráció
Fotó: Népszava
A Figyelő újabb, az akadémikusokat támadó cikkjére reagálva írta meg az Akadémia egy tagja, mi is a magyar tudósok valósága: aprópénzért dolgoznak, elhivatottságból. Írása alatt elszabadult a pokol.
"Az MTA rendes tagja. Felemelő cím, benne van a szakma és a társadalom megbecsülése. Évszázadok, Széchenyi, Eötvös Loránd, Arany János. Aztán olvasom ezt a cikket és a kívülálló szemével nézve a közvagyont károsító ingyenélő vagyok, aki vastag tiszteletdíjat húz nulla munkáért"

- írja Demény Attila akadémikus és intézetigazgató az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Facebook-oldalán.
Mint írja, fiatal akadémikusként és intézetigazgatóként pontosan látja, hogy az Akadémia által megpályáztatott pénzeket valóban az arra érdemesek kapják meg, akik kiváló kutatómunkát végeznek. "Az intézetben a nemzetközi szintű munkát és publikálást helyezzük előtérbe és erre motiváljuk a kollégákat. Az eredmények magukért beszélnek, egy évtizede folyamatosan növekszik a teljesítmény, élvonalbeli folyóiratokban jelennek meg a munkáink" - fogalmaz.
Demény azt is igyekszik megmagyarázni, hogy az a 450 ezer, amit MTA-tagként keres, komoly és kitartó munka eredménye: éjszakánként írta doktoriját, külföldi ösztöndíjasként hónapokig mindössze konzerv ételekre futotta pénzéből, kutatóeszközeit pedig - forráshiány miatt - maga készítette el. Megtanult esztergálni és üveget fújni, hogy dolgozhasson.
Láthatóan ugyanakkor kevesen értik, mit szeretne mondani. A poszt alatt hamar elszabadult a pokol, miután azonnal megjelentek az ilyen és ehhez hasonló kommentek:
"végig se olvasom!...az akadémikus úr a semmiért kap havi 450 ezret."

Egy pontig Demény is részt vesz az írása alatti ütközetben. Távozása előtt elégikusan megjegyzi: "majd persze 50 év múlva kiderül, hogy mitől csúsztunk le".
Szerző
Frissítve: 2018.07.08. 12:08

Visszalépett az egyik jelölt Józsefvárosban

Publikálás dátuma
2018.07.08. 11:36

Fotó: Vajda József / Népszava
Visszalépett a vasárnapi józsefvárosi időközi polgármester-választáson induló egyik független jelölt, Pintér Attila - olvasható a Nemzeti Választási Iroda honlapján.
Pintér Attila jelenleg is kerületi önkormányzati képviselő, korábban a Jobbik színeiben nyert listás önkormányzati mandátumot, de májusban kilépett a pártból. A visszalépett jelölt nevét lehúzták a szavazólapokról. A választáson így hárman indulnak: egy jelölt a Fidesz-KDNP színeiben, egy a Magyar Munkáspárt képviseletében, egy pedig függetlenként. A választáson 57 597-en szavazhatnak.  A VIII. kerületben, Józsefvárosban azért tartanak időközi választást, mert a kerületet korábban vezető Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselői helyet szerzett áprilisban, az önkormányzati és a parlamenti mandátum pedig összeférhetetlen, ezért lemondott. 

Megpróbálták lejáratni, de ő már tudja, mit csinál az első munkanapján

Túlmutat a VIII. kerületi időközi polgármester-választás Józsefvároson, ahol a győzelemre készülő független jelöltet hat ellenzéki párt, a Szolidaritás Mozgalom és számos civil szervezet is támogatja. – Nem bántam meg az indulásomat, sőt ma jobbnak tartom a döntésemet, mint amikor a pártokkal és a civilekkel együtt azt meghoztam – fogalmazott korábban a Népszavának Győri Péter. A VIII. kerületi független polgármesterjelölt szerint szokatlan és egyedülálló volt ez a fajta összefogás.  – Kiderült, hogy működik, ahogy az is: tudunk együtt dolgozni – mondta Győri, hozzátéve: a legfontosabb céljának azt tartotta, hogy az ellenzéki pártok húzzák ki egymást és a támogatóikat a csüggedésből. Szerinte az együttműködés a vasárnapi választás után is megmarad, a saját vélemények megtartása mellett. Az esélyeket firtató kérdésünkre a jelölt nem akart találgatni, mondván, hogy nincs közvélemény-kutatásuk a háttérben. – Rengeteg emberrel találkoztunk, sok helyen voltunk és azt látjuk, ha mindenki eljön vasárnap voksolni, aki változást akar Józsefvárosban, többségben leszünk. Van tehát remény arra, hogy új, nem kormánypárti polgármestere lesz a kerületnek – szögezte le a hosszú ideig a fővárosi hajléktalanellátás szakmai munkáját szervező Győri Péter. – Tudom mit fogok csinálni az első napjaimban, mint ahogy azt is, hogyan fogom megvalósítani azokat a dolgokat, amelyeket a kampányban vállaltam – mondta a független polgármester-jelölt. 
Frissítve: 2018.07.08. 13:03