Amerika utálja az anyatej-párti országokat - Dübörög a tápszer-lobbi

Publikálás dátuma
2018.07.09 09:51

Fotó: Fotó: AFP/
Erélyesen kiállt az Egyesült Államok delegációja egy WHO határozat elfogadása ellen, és tucatnyi országot vettek rá fenyegetéssel az együttműködésre. Mégsem jártak sikerrel.
Több évtizednyi kutatás alapján fogadta el az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a szoptatás fontosságát hangsúlyozó határozatot idén tavasszal - ám, mint a New York Times írja, a döntés meghozása nem ment zökkenőmentesen. Az Egyesült Államok delegációja határozottan szót emelt a megfogalmazás felvizezése mellett - a gyermektápszer gyártók érdekében. Kivetették volna a szövegből többek közt a kormányokat arra felhívó passzust, hogy támogassák a szoptatás lehetőségét, továbbá a szakértők szerint káros mellékhatásokat előidéző tápszerek hirdetéseinek korlátozására felszólító szövegrészt sem hagyták jóvá.
Mikor a meggyőzés nem jött össze, fenyegetéssel próbálkozott az amerikai delegáció.
Ecuadorral szemben kereskedelmi korlátozások bevezetését és a katonai támogatás megszüntetését helyezték kilátásba, ha nem állnak melléjük - illetve a tápszer-lobbi mellé -, és az eredmény nem is maradt el. A New York Times értesülései szerint még vagy egy tucatnyi, főleg afrikai és latin-amerikai országot kényszerítettek együttműködésre ilyen módon.
Végül mégsem járt sikerrel az Egyesült Államok: Oroszország közbelépett és felkarolta az ügyet. Az orosz delegáció benyújthatta a javaslatot anélkül, hogy fenyegetést kapott volna.
A tápszeripar jelenleg egy 70 milliárd dolláros üzletág világszinten, melyet néhány amerikai és európai vállalat dominál. Az utóbbi időben ugyan lassult az iparág bővülése, de így is 4 százalékos növekedésre lehet számítani 2018-ban.
Az amerikai külügyminisztérium arra hivatkozva utasította el a történtek kommentálását, hogy bizalmas diplomáciai beszélgetéseket érintene.
Az egészségügyi minisztérium elismerte, hogy változtattak volna a szövegezésen, de tagadta, hogy részt vett volna Ecuador fenyegetésében. "Nem minden nőnek van lehetősége gyermeke szoptatására" - hangsúlyozták nyilatkozatukban, hozzátéve: nem akarnak fölöslegesen újabb terheket róni ezekre a nőkre.
Az Egyesült Államok ugyanezen a genfi tárgyaláson többek közt szót emelt a szegényebb országoknak életmentő gyógyszerek beszerzésében nyújtandó támogatás ellen is.
 Ebben szintén nem jártak sikerrel.
2018.07.09 09:51
Frissítve: 2018.07.09 10:18

Hegyimentők segítettek a hó fogságába került turistáknak Romániában

Publikálás dátuma
2018.09.25 12:58
Menedékház a Caltun tónál
Fotó: Shutterstock/
Keddre is figyelmeztetést adtak ki a Déli- és Keleti-Kárpátok térségére.
Fagypont alá esett a hőmérséklet és helyenként tíz centimétert is meghaladó hó hullott keddre virradó éjszaka Románia hegyvidékein, a 2000 méter feletti utakon és ösvényeken rekedt turisták többfelé hegyimentők segítségére szorultak. Románia legmagasabban haladó országútján, a Déli-Kárpátok gerincét 2145 méter magasságban átszelő 67C jelzésű Transalpina országúton három személygépkocsi és egy kisbusz került az úttestre fagyott jég fogságába. A gépkocsik egyike már üzemanyag nélkül maradt, mire a hegyimentő és utászok elérték őket, de egészségkárosodás nélkül megúszták a kalandot. A hatóságok úgy döntöttek, hogy a hó letakarításáig lezárják az országutat.  
Ugyancsak téli útviszonyokra kell számítaniuk a Fogarasi-havasokon több mint kétezer méteres magasságban átvezető DN7C országúton is, ahol a burkolatot helyenként 10 centiméteres hóréteg borítja. A „Transzfogarasi” országutat egyelőre nem zárják le, de a hó eltakarításán dolgozó utászok azt tanácsolják az autósoknak, hogy téligumi nélkül ne próbáljanak átkelni a hegyen. A hegyimentők kedd reggel két bajbajutott külföldi – feltételezésük szerint német – turista mentésére indultak a Fogarasban. A Fogarasban túrázó hegymászókat hétfőn a gerincen érte a rossz idő és a Caltun-tónál felállított – állandó személyzet nélküli – menedékhelyen vészelték át az éjszakát. Előző este is hegyimentők hoztak le a hegyről két kimerült és a kihűlés miatt életveszélyes állapotba került fiatalt. A meteorológiai szolgálat keddre is sárga (elsőfokú) figyelmeztetést adott ki a Déli- és Keleti-Kárpátok térségére, ahol 1800 méter feletti magasságban óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökésekre és gyenge havazásra kell számítani. Az előrejelzés szerint a szokatlanul hideg idő a hét végig tart a romániai hegyvidéken.
Szerző
2018.09.25 12:58
Frissítve: 2018.09.25 12:58

Nem szavaztak bizalmat a svéd miniszterelnöknek

Publikálás dátuma
2018.09.25 11:16
Stefan Löfven
Fotó: AFP/ ANDERS WIKLUND / TT NEWS AGENCY
A kormányfőt 142-en támogatták és 204 ellenszavazatot kapott.
Nem szavaztak bizalmat Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek a parlamentben, így távoznia kell posztjáról – írja a Reuters. A kormányfőt 142-en támogatták és 204 ellenszavazatot kapott. Svédországban a parlamenti választások után kötelező bizalmi szavazást tartani a kormányfő személyéről. Jelenleg – a szeptember 9-i választás eredményeként – egy politikai erőnek sincs abszolút többsége.  
2018.09.25 11:16
Frissítve: 2018.09.25 11:22