A kínai építőipar állította meg az ózonlyuk csökkenését

Publikálás dátuma
2018.07.09 11:35
Illusztráció
Fotó: Biosphoto/ Michel Gunther
Évekig találgattak a szakértők, honnan jön a nagy mennyiségű, az ózonréteget károsító gáz. Titkos nukleáris fejlesztéseket sejtettek a háttérben, de a megoldás prózaibb - olcsó kínai nyílászárók veszélyeztetik a bolygót. A héten Bécsben ülésezik egy nemzetközi bizottság, hogy megoldást találjon a helyzetre.
A tudósok hosszú ideig álltak értetlenül a tény előtt: egy a Föld ózonrétegét súlyosan károsító, a globális felmelegedést is gyorsító gáz jelenléte a légkörben - annak 2010-es nemzetközi tiltása ellenére - alig-alig csökken - írja a BBC. Úgy sejtették, valahol Ázsiában, feltehetően nukleáris fegyverek fejlesztéséhez használják titokban a CFC-11 nevű anyagot. Ázsiával igazuk volt, ám kiderült:
Urándúsítás helyett poliuretán-habosítás áll a CFC-11 kibocsátás hátterében. Vagyis, a kínai nyílászáró és szigetelés-gyártó ipar felelős az ózonréteg pusztulásáért.
Egy brit környezetvédő szervezet, az EIA járt utána a kérdésnek, és azt találták, a kínai belső piacra termelő cégek nagyjából 70 százaléka használja a tiltott anyagot. Ennek oka, hogy a CFC-11 egész egyszerűen a legolcsóbb és legjobb minőségű elérhető habosító anyag. Döbbenetes, hogy ezek a cégek nyíltan vállalják egy illegális szer használatát - nyilatkozta a civilek egy szóvivője.
Kína aláírója az ózonréteget károsító anyagok használatát szabályozó montreali egyezménynek, így elméletileg gazdasági szankciókkal kényszeríteni lehetne a CFC-11 tiltásának betartatására. Ám az egyezmény 1987-es aláírása óta nem volt példa szankciók kivetésére, így ez most sem valószínű. Az egyezmény kapcsán minden esetre a héten Bécsben találkoznak a delegáltak, hogy megoldást keressenek a problémára.
2018.07.09 11:35

Ukrajna a magyar iskolákon bosszulná meg a kettős állampolgárságot

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:06

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A külügyminiszter arról beszélt, hogy véget vetnek az állampolgárság „osztogatásának”, és az oktatási törvényt hozta fel példának, mint ami fontos lehet a magyaroknak.
Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban.  Az 1+1 országos ukrán tévécsatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője – Szijjártó Péter előző napi nyilatkozatára reagálva, amelyben a magyar miniszter „kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételek felhaszálását - elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni. „Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés a számukra” – mondta Klimkin. Kifejtette azt is, hogy meg fogják beszélni a kárpátaljai „magyar tevékenység finanszírozását.” Adatai szerint tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást – tette hozzá. „Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk” – közölte. Az Európai Unióban nincs egységes gyakorlat az állampolgárságot illetően, és az ukrán jogrend a kettős állampolgárságért nem ír elő semmilyen büntetést – emlékeztetett Pavlo Klimkin, felvetve új állampolgársági törvény szükségességét.
A külügyminiszter kitért arra is, hogy az állampolgárság „osztogatását” tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény. Szerinte nem csak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem az is, hogy a beregszászi videófelvételen a konzuli munkatárs a magyar állampolgárság eltitkolását javasolja az ukrán hatóságok elől. Ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen – mondta Klimkin. Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán tett közzé egy olyan videófelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum - közlése szerint - saját forrásból jutott hoza felvételhez .
Témák
Ukrajna
2018.09.21 21:06

Medve támadt egy férfira Csíkszentkirályon

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn jelent meg, a férfi súlyosan megsérült.
Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon – közölte Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a Facebook-oldalán. Mint írta, az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn tűnt fel péntek délután. A medve egy mezőn dolgozó 54 éves férfira támadt, aki súlyosan megsebesült. A férfi a műtét előtti percekben, kórházi ágyon fekve mesélt a támadás körülményeiről:
2018.09.21 21:02
Frissítve: 2018.09.21 21:02