„Sanyikám, az ilyesmi választási időszakban természetes”

Publikálás dátuma
2018.07.10. 10:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Miskolcon nem lesz Józsefváros – mondta Erdei Sándor, ismertebb nevén „Rokker Zsolti” humorista arra utalva, hogy a múlt hétvégi ellenzéki kudarcok után most vasárnap győzhet a miskolci 12-es választókörzetben kiírt időközi képviselő-választáson. Annak ellenére is bizakodó az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt, hogy erős ellenszélben küzd: „ráindítottak” például egy szintén Erdei Sándor nevű férfit.
- Józsefvárosban vasárnap, 23 százalékos részvétel mellett nagy fölénnyel nyert a fideszes polgármesterjelölt, az V. kerületben hasonló arányú győzelmet könyvelhetett el a kormánypárti induló. Vajon Miskolcon is megismétlődhet ugyanez?
- Abban bízom, hogy nem. Józsefvárosban a részvételi arány döntött, de ha az én körzetemben nagy arányban jönnek el a változást akarók, akkor nem lesz probléma. Persze azok, akik a fideszes vagy munkáspárti indulóra, netán a kamujelöltekre voksolnának, nyugodtan maradjanak otthon meccset nézni, vagy menjenek el a Balatonra. Én nem turista vagy átutazó vagyok, huszonkét éve ebben a városrészben élek, szeretem az itt élőket, és ők is szeretnek engem.
- A szeretet nem feltétlenül elég, ha az ellenfél oldalán az erőt és a hatalmat látják. - Tény, hogy az eszközökben nem válogatnak a túloldalon. Nem bíztak a saját fideszes jelöltjükben, rám indítottak még két álfüggetlent - az egyiknek a polgári neve egyezik meg az enyémmel, a másiknak a keresztneve hasonló az én művésznevemmel. Az egyik Nyékládházán, a másik Ongán lakik, érdekes lenne, ha megnyernék a miskolci körzetet. De láthatóan nem is ez a céljuk, csak a választók megzavarása, ami miatt egyébként feljelentést is tettem. Az egyik kamujelölt ügybuzgóságáról csak annyit, hogy információink szerint külföldön nyaral, nem is lesz itthon most vasárnap. - A választók voksolhatnak puszta érdekből is: jobboldali kormány kevéssé csorgat ellenzéki körzetbe... - A győri-kapui városrészbe eddig se igen csorgattak, a korábbi fideszes képviselőt, aki az ellenzéki megosztottság miatt nevető harmadikként futott be az országgyűlési választásokon, errefelé nemigen látták. Vélhetően így lesz majd az utódjával is, a választók nekik csak addig érdekesek, amíg leadják a szavazatukat. Most, a kampány idején elkezdtek kátyúzgatni, de az emberek vannak annyira okosak, hogy néhány aszfaltdarab nem szédíti meg őket. Sok helyen járda sincs, az egyik játszótéren pedig bugyog fel a szennylé, lenne min javítani.      - Egy sajtóközleményben azt írta, hogy olyan információk jutottak a birtokába, amelyek alapvetően kérdőjelezik meg az időközi törvényességét. A névdublőrökön túl vesztegetési kísérleteket is említett. - Jómagam egy közvetítőn keresztül kaptam ajánlatot, egy szabad szemmel is jól látható összegről szólt, ha visszalépnék, mondjuk arra hivatkozva, hogy az anyukám nem pártolja a politikai szereplésemet. - Tett feljelentést? - Ez ügyben nem. A dolog természeténél fogva az ilyen ügyek nemigen bizonyíthatók. Mint ahogy az sem, hogy névdublőr ellenfeleim politikai vagy anyagi előnyt kapnának szánalmas szereplésükért. Felszólítottam Nagy Ákos fideszes képviselőjelöltet, hogy ne vállaljon közösséget ezekkel a módszerekkel, lépjen vissza a jelöltségtől, vagy valljon színt jogászként, keresztény emberként arról, hogy mi a véleménye a választók megtévesztéséről. - A politikai színtér nem az első bálozók parkettája, nem tudta? - Sokszor megkapom, hogy naiv vagyok és idealista, amikor a tiszta küzdelemről beszélek. Ezt vállalom, még ha teljes döbbenettel állok is fideszes barátaim – mert vannak ilyenek – érvelése előtt, miszerint: „Sanyikám, választási időszakban az ilyesmi természetes”. Hát, én nem fogadom el, hogy ez természetes, nem akarom, hogy a gyerekeink diktatúrában nőjenek fel, s egyszer talán még Orbán Viktor születésnapját is ünnepeljék. Az én elkötelezettségem nem eladó, egy igazi lokálpatriótát nem lehet megvesztegetni.

NÉVJEGY

Erdei Sándor (alias Rokker Zsolti) 1976-ban született Miskolcon. A sátoraljaújhelyi kertészeti technikum után a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának kulturális antropológia szakos hallgatója lett. Huszonévesen tűnt fel a Mennyi?30! című kabaréműsorban, ahol különböző karaktereket elevenített meg: Cudar Józsit, Agresszív Lali sógort, Büdösszájú Gyöngyit, Törköly Pista bát, Dzsekszont, majd a Nagymuttert és magát Rokker Zsoltit. A Boros Lajos-Bochkor Gábor műsorvezető páros hívta meg a Danubius Rádió gegcsapatába, később pedig állandó szereplője lett a Bumerángnak.

Szerző

Penészt és rovarlárvákat találtak egy tejterméket gyártó üzemben

Publikálás dátuma
2018.07.10. 09:46

Fotó: Nébih
Azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét a Nébih.
Azonnali hatállyal felfüggesztette egy Hajdú-Bihar megyei, tejtermékek előállításával foglakozó létesítmény tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih közleményében azt írja, az ellenőrök megállapították, hogy az üzem élelmiszer előállítására alkalmatlan. Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat találtak: mint írják,
  • a fal burkolata sok helyen levált, az előállító helyiségben a mosogató erősen szennyezett, rozsdás, illetve a padozat erősen szennyezett és sérült volt.
  • az üzemeltető nem gondoskodott megfelelően a hűtőbattéria kondenzvíz zárt elvezetéséről.
  • a klímaberendezés penészes és erősen szennyezett volt.
  • a kézmosóban oda nem illő tárgyakat tároltak, emiatt annak rendeltetésszerű használata sem volt biztosított.
  • és az ellenőrök az üzem érlelő helyiségében nagy mennyiségű rovarlárvára bukkantak, továbbá rovarokkal erősen szennyezett élelmiszert is találtak.
A hatóság az első ellenőrzés során mintegy 960 kilogramm jelöletlen és lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű terméket vont ki a forgalomból, valamint elrendelte a kifogásolt termékek megsemmisítését és zár alá helyezte a még meg nem vizsgált termékeket. Az ellenőrzés július elején, a zár alá vett termékek elbírálásával folytatódott, és a Nébih az újabb vizsgálat alkalmával csaknem 2,6 tonna terméket vont ki a forgalomból nyomon követési hiányosságok miatt. Bár a korábbi ellenőrzésen feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok egy részét pótolták és kijavították, a fennmaradó hiányosságok miatt a tevékenység felfüggesztését továbbra is fenntartották. A Nébih az üzem – harmadik időpontban tartott – utóellenőrzése során megállapította, hogy a korábbi ellenőrzés során feltárt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat maradéktalanul kijavították és pótolták, így feloldották az egység tevékenységének felfüggesztését.
Szerző

„Elveszett ország” – lemondott Ács polgármestere

Publikálás dátuma
2018.07.10. 08:40
Lakatos Béla a Mi vagyunk a többség 3.0 elnevezésű kormányellenes tüntetés szónokaként
Fotó: Szigetváry Zsolt
A volt fideszes Lakatos Bélának annyira elmérgesedett a viszonya a Fidesszel, hogy úgy érezte, ez már árt a városnak, nincs értelme folytatni.
Lemondott tisztségéről Lakatos Béla, Ács polgármestere. A döntést maga Lakatos jelentette be a Facebook-oldalán, és azzal indokolta: a kisvárost hátrányok érik, amiért ő „határozottan kiáll a demokratikus értékek mellett”, a hivatali rendszer döntéseit pedig „a félelem légköre irányítja, nem a szakmaiság”. „Ma Magyarországon a fortélyos félelem igazgat” – jelentette ki a volt polgármester, aki szerint az ország elveszett.
Az eredetileg fideszes színekben megválasztott, de 2015-ben a pártból kilépett, később a Momentumhoz csatlakozott Lakatos (aki a kevés roma származású polgármester egyike) azzal vált ismertté, hogy nyíltan felszólalt a kormány politikája ellen, nem csak a médiában, de például egy májusi tüntetésen is. A 444-nek azzal indokolta döntését, hogy a kilenc fős képviselő-testületben többen is a Fidesz nyomása alatt vannak és ez olyan konfliktusokat szül, amelyek a város kárára vannak.   A 2011 óta előkészített vízelvezetőrendszer és a kerékpárút-fejlesztés együttes 300 milliós terve is veszélybe van csak azért, mert a polgármester nem fideszes, de családját is folyamatosan érik támadások a kormánypárti sajtóban – mondta Lakatos, akiről néhány hete olyan videó- és hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken szidalmazza és fenyegeti városházi kollégáit.  Ezzel kapcsolatban az Indexnek azt mondta: nagyon megviselte, hogy nemrég meghalt egy 19 fiú, akit a saját fiaként szeretett, ezért is viselkedhetett így. Akkor a képviselőtestület még bizalmat szavazott neki azzal, hogy pszichiáter segítségét kéri. Most viszont úgy érzi, „annyira elmérgesedett a viszony, hogy nem volt értelme folytatni”
Szerző
Frissítve: 2018.07.10. 09:37