Folytatódik a mentés – Kihozhatják a még bent lévő gyerekeket a thai barlangból

Publikálás dátuma
2018.07.10 08:18

Fotó: AFP/ ROYAL THAI NAVY
Bonyolult művelet következik. A focicsapat nyolc, már kijutott tagja jó mentális és fizikai állapotban van.
Folytatódnak a mentési munkálatok a Thang Luang barlangnál: a még bennlévő négy gyereket és edzőjüket próbálják meg kihozni a búvárok. A BBC beszámolója szerint a művelet vezetője mindenkit arra kért, hogy legyen türelemmel, mivel a mostani akció sokkal bonyolultabb lesz az előzőeknél. Azt tervezik, hogy a gyerekeket és az edzőt együtt hozzák ki, és a thaiföldi haditengerészet tagjai, valamint az orvos szintén elhagyják a barlangot.

Jól vannak a kimentett gyerekek

A BBC azt írja, hogy a focicsapat nyolc, már kimentett tagja jó mentális és fizikai állapotban van, de még legalább hét napig megfigyelés alatt kell maradniuk a kórházban. Két fiút tüdőgyulladás miatt kezelnek. A gyerekek eddig főleg élelmiszer-és energiagéleket kaptak, de már adnak nekik könnyebb, hagyományos ételeket is. 

Még nem érintkezhetnek családtagjaikkal

A búvárok hétfőn hozták ki a vízzel elárasztott barlangból az ott rekedt focicsapat négy tagját. Vasárnap ugyancsak négy gyereket mentettek ki a június 23-án eltűnt, majd kilenc nappal később egy elzárt üregben megtalált csapat tagjai közül. A kijutott gyerekek nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, tekintettel a továbbra is a barlangban rekedt fiúk családjára. Fertőzésveszély miatt a kijutottak sem érintkezhetnek még családtagjaikkal a szó fizikai értelmében, csak majd ha az orvosok megbizonyosodtak róla, hogy immunrendszerük kellően megerősödött (igaz, egy ideig akkor is csak védőruhában). Ez persze nem jelenti, hogy például üvegfallal elválasztva ne láthatnák egymást. 
2018.07.10 08:18
Frissítve: 2018.07.10 09:56

Meghalt a világ legidősebb férfija

Publikálás dátuma
2019.01.20 13:16

Fotó: AFP/ JIJI PRESS
Masazo Nonaka 113 éves korában hunyt el.
Vasárnap, 113 éves korában, hokkaidói otthonában elhunyt Masazo Nonaka, a világ legidősebb férfija – írja a Guardian. Masazo Nonaka 1905. júlis 25-én született, és családjával egy fogadót működtettek, melyet most unokája vezet. Hat fiútestvére és egy lánytestvére volt, 1931-ben kötött házasságot, öt gyermeke született. Tavaly nyilvánították a világ legidősebb férfijának. Családja szerint a férfi vasárnap a kora reggeli órákban, békésen halt meg. Unokája a Kyodo japán hírügynökségnek elmondta: a családot sokkolta Masazo Nonaka halála.
Témák
japán
2019.01.20 13:16

Már 73 halálos áldozata van a mexikói vezetékrobbanásnak

Publikálás dátuma
2019.01.20 11:42

Fotó: AFP/ FRANCISCO VILLEDA
A legfrissebb információk szerint 74 ember megsérült. Egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben.
73-ra emelkedett a megcsapolt üzemanyag-vezetéknél pénteken történt robbanás halálos áldozatainak száma. Az eset során a legfrissebb információk szerint 74 ember megsérült, köztük heten 18 évnél fiatalabbak, egyikük pedig csupán 12 éves – írja a CNN. A robbanás Mexikó központi részén történt, a Mexikóvárostól száz kilométerre északra fekvő Tlahuelilpan településen. A keletkezett tüzet csak órákkal később sikerült eloltani. A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közölte, a vezeték néhány órával azt követően robbant fel, hogy tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta és helybéliek vödrökben gyűjteni kezdték a szétfolyó üzemanyagot. Alejandro Gertz Manero főügyész szerint egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben, de vasárnap kihallgatások lesznek. A helyszínen jelenleg is dolgoznak a mentőcsapatok.
A helyszínről készült korábbi felvételeken a vezetékből a levegőbe sugárban feltörő üzemanyagot lehetett látni, és embereket, akik vödrökkel próbálták a folyadékot begyűjteni. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák láthatók.
2019.01.20 11:42