A nyolcadik fiút is kimentették a thaiföldi barlangból

Publikálás dátuma
2018.07.09 12:43

Fotó: AFP/ LILLIAN SUWANRUMPHA
Már csak négyen maradtak bent, és az edzőjük. A korábbinál is több résztvevő bevonásával folytatódott a vasárnap félbemaradt mentőakció, amit végül kedden terveznek befejezni.
Újabb sikeres mentőakciót hajtottak végre a búvárok hétfőn, és kihozták a vízzel elárasztott barlangból az ott rekedt focicsapat nyolcadik tagját is – erősítették meg hivatalosan a Reuters szemtanúktól származó információit. Sajtóhírek szerint mindannyian jól vannak, bár eléggé áthűltek.
A mentési munkálatokat kedden fogják folytatni, írja a BBC: négy fiú és az edzőjük továbbra is a Thang Luang barlangban vár.
Vasárnap szintén négy gyereket mentettek ki a június 23-án eltűnt, majd kilenc nappal később egy elzárt üregben megtalált csapat tagjai közül.

Mindenki segíteni akar

Szükség esetére felajánlotta segítségét a magyar barlangi mentőszolgálat nemzetközileg is elismert stábja Thaiföldnek - írja az MTI. A thaiföldi kormány megköszönte a gesztust, hozzátéve: a világ szinte valamennyi országából érkezett valamilyen felajánlás. Amennyiben igényt tartanak a magyar segítségre, időben jelzik.

Az újabb küldetés helyi idő szerint reggel 9-kor kezdődött, mondta a BBC értesülései szerint a mentést koordináló Narongsak Osottanakorn. Várhatóan este 9-ig fog tartani. A vasárnapinál most több ember vesz részt az akcióban.
Az elmúlt napon esett eső miatti, a vízszint emelkedésével kapcsolatos aggodalmakra válaszul Narongsak úgy nyilatkozott: a körülmények vannak olyan jók, mint vasárnap voltak.
A kijutott gyerekek nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, tekintettel a továbbra is a barlangban rekedt fiúk családjára. Fertőzésveszély miatt a kijutottak sem érintkezhetnek még családtagjaikkal a szó fizikai értelmében, csak majd ha az orvosok megbizonyosodtak róla, hogy immunrendszerük kellően megerősödött. Ez persze nem jelenti, hogy például üvegfallal elválasztva ne láthatnák egymást.

Az edző: hős vagy vádlott?

Ekapol Chanthawong (Ek) volt az, aki a monszun miatt lezárt barlangba besétált a gyerekekkel. Ennek ellenére még a fiúk szüleitől is hallani olyan nyilatkozatokat, amiben hősként beszélnek róla - írja az Index. A 25 éves férfi fiatalon elárvult, majd egy buddhista kolostorhoz csatlakozott, 22 éves koráig élt szerzetesként. Amikor rátaláltak a barlangban rekedt csapatra, Ek volt a legrosszabb állapotban: alig evett és ivott, hogy a szűkös készletekből több jusson a gyerekeknek. Ezen túl meditációs gyakorlatokra tanította a csapatot, hogy minél kevesebb energiát emésszenek fel. Bár a közvélemény mellette áll, ismerősei szerint magát fogja vádolni a történtekért, és a büntetőjogi felelősségre vonást is aligha kerülheti el.

2018.07.09 12:43
Frissítve: 2018.07.09 17:18

Villámárvíz mosott el egy tunéziai várost

Heves esőzés előidézte áradás tarolta le az ország északkeleti részén fekvő Nábil várost, ahol a zivatarok miatt legalább négy ember életét vesztette.

Szerző

Megosztás
2018.09.24 11:41

Letelepedési kötvényes oroszok cége ellen indulhatott eljárás Finnországban

Publikálás dátuma
2018.09.24 10:29
Illusztráció
Fotó: AFP/ RONI LEHTI
Hatalmas razziát tartottak egy finn-orosz cég ingatlanjaiban a hatóságok. A vállalkozást olyan orosz üzletemberek vezethetik, akik Magyarországon vásároltak letelepedési kötvényt.
Kiszuperált hadihajókat és szigeteket is felvásárolt az a finn-orosz vállalkozás, ahol a hétvégén óriási rajtaütést tartott a finn Nemzeti Nyomozó Iroda, vagyis a Keskusrikospoliisi – írja a 444.hu.
A több mint száz rendőr és katona részvételével tartott akcióban három embert vettek őrizetbe, akiket egy több millió eurós adócsalási ügy miatt indult nyomozásban gyanúsítottak meg. 
A portál a Helsingi Sangomat értesülését idézve arról ír, hogy az Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás volt az akció célpontja: a céget, évek óta figyeli a finn hadsereg és a Supo, a finn elhárítás, vélhetően azért, mert 2007 óta vásárolnak fel szigeteket és ingatlanokat Finnország délnyugati részén, közel a Balti-tenger stratégiai fontosságú hajózási útvonalaihoz, amik az finn-orosz határtól távol kötik össze Finnországot Svédországgal és Európa többi részével. Az oroszok által felvásárolt területek egy része nincs messze a Naantali-ban található finn olajfinomítótól sem, egyébként az egész országban összesen két ilyen létesítmény működik.
A lap kikérte az Airiston Helmi finn cégbírósági papírjait, amiben valóban Magyarország szerepel a céges tisztviselő, Pavel Melnikov tartózkodási helyeként. Legalább ilyen érdekes, hogy Pavel Eduardovich Melnikov neve szerepel a 444 és a Direkt36 részére januárban érkezett feladó nélküli borítékban, ami ismeretlen szerzője szerint a magyar letelepedési kötvényprogramban résztvevő egyes külföldi állampolgárok neveit tartalmazza. A finn cégadatbázis szerint a vállalkozás egy másik tisztviselőjét Shamugiya Shota-nak hívják, és Melnikovhoz hasonlóan az ő neve is szerepel a 444 és a Direkt36-hoz év elején eljutott „kötvényes” borítékban. A portál hétfő hajnalban levelet küldött a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak (BMH), arra voltak kíváncsiak, hogy a finn hatósági akció célkeresztjében lévő Airiston Helmi nevű cégben résztvevő két személy, Pavel Eduardovich Melnikov illetve Shamugiya Shota részt vettek-e a magyar letelepedési kötvényprogramban, és ha igen, milyen eredménnyel zárult a biztonsági átvilágításuk. Ha a BMH válaszol a kérdéseikre, közölni fogják, de korábban konkrét személyek letelepedési illetve tartózkodási engedélyével kapcsolatban sosem adtak felvilágosítást a nyilvánosságnak. 
2018.09.24 10:29