A nyolcadik fiút is kimentették a thaiföldi barlangból

Publikálás dátuma
2018.07.09 12:43

Fotó: AFP/ LILLIAN SUWANRUMPHA
Már csak négyen maradtak bent, és az edzőjük. A korábbinál is több résztvevő bevonásával folytatódott a vasárnap félbemaradt mentőakció, amit végül kedden terveznek befejezni.
Újabb sikeres mentőakciót hajtottak végre a búvárok hétfőn, és kihozták a vízzel elárasztott barlangból az ott rekedt focicsapat nyolcadik tagját is – erősítették meg hivatalosan a Reuters szemtanúktól származó információit. Sajtóhírek szerint mindannyian jól vannak, bár eléggé áthűltek.
A mentési munkálatokat kedden fogják folytatni, írja a BBC: négy fiú és az edzőjük továbbra is a Thang Luang barlangban vár.
Vasárnap szintén négy gyereket mentettek ki a június 23-án eltűnt, majd kilenc nappal később egy elzárt üregben megtalált csapat tagjai közül.

Mindenki segíteni akar

Szükség esetére felajánlotta segítségét a magyar barlangi mentőszolgálat nemzetközileg is elismert stábja Thaiföldnek - írja az MTI. A thaiföldi kormány megköszönte a gesztust, hozzátéve: a világ szinte valamennyi országából érkezett valamilyen felajánlás. Amennyiben igényt tartanak a magyar segítségre, időben jelzik.

Az újabb küldetés helyi idő szerint reggel 9-kor kezdődött, mondta a BBC értesülései szerint a mentést koordináló Narongsak Osottanakorn. Várhatóan este 9-ig fog tartani. A vasárnapinál most több ember vesz részt az akcióban.
Az elmúlt napon esett eső miatti, a vízszint emelkedésével kapcsolatos aggodalmakra válaszul Narongsak úgy nyilatkozott: a körülmények vannak olyan jók, mint vasárnap voltak.
A kijutott gyerekek nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, tekintettel a továbbra is a barlangban rekedt fiúk családjára. Fertőzésveszély miatt a kijutottak sem érintkezhetnek még családtagjaikkal a szó fizikai értelmében, csak majd ha az orvosok megbizonyosodtak róla, hogy immunrendszerük kellően megerősödött. Ez persze nem jelenti, hogy például üvegfallal elválasztva ne láthatnák egymást.

Az edző: hős vagy vádlott?

Ekapol Chanthawong (Ek) volt az, aki a monszun miatt lezárt barlangba besétált a gyerekekkel. Ennek ellenére még a fiúk szüleitől is hallani olyan nyilatkozatokat, amiben hősként beszélnek róla - írja az Index. A 25 éves férfi fiatalon elárvult, majd egy buddhista kolostorhoz csatlakozott, 22 éves koráig élt szerzetesként. Amikor rátaláltak a barlangban rekedt csapatra, Ek volt a legrosszabb állapotban: alig evett és ivott, hogy a szűkös készletekből több jusson a gyerekeknek. Ezen túl meditációs gyakorlatokra tanította a csapatot, hogy minél kevesebb energiát emésszenek fel. Bár a közvélemény mellette áll, ismerősei szerint magát fogja vádolni a történtekért, és a büntetőjogi felelősségre vonást is aligha kerülheti el.

2018.07.09 12:43
Frissítve: 2018.07.09 17:18

Káoszt okoz a havazás az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.01.20 18:55

Fotó: AFP/ JOSEPH PREZIOSO
Hótakaró borítja az amerikai Középnyugatot és a keleti partvidéket. A közlekedésben fennakadások vannak, repülőjáratokat töröltek és tízezrek áram nélkül maradtak.
A széles téli viharzóna a hétvégére elérte az Egyesült Államok keleti partvidékét, és az országos meteorológiai szolgálat a középnyugati Missouritól az északkeleti Maine államig húzódó térségben 15 tagállamra adott ki viharriadót. A Középnyugaton és az Ohio völgyében, a Nagy Tavak vidékén szombaton este 25-30 centiméteresre nőtt a hótakaró, több államban balesetekről számoltak be. Missouriban például az egyik országúton 15 autó csúszott össze, Kansasben egy hókotró csúszott az útpadkára és gázolt el egy férfit, a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtéren pedig a kifutópályáról csúszott ki az arizonai Phoenixből leszálló gép 129 utassal a fedélzetén. Sérülés nem történt. A hóvihartól szenvedő térségben több repülőjáratot töröltek. Bostonban vasárnap 250 járatot függesztettek fel, tucatnyi járat nem indul a New York-i Kennedy repülőtérről és a szomszédos newarki légikikötőből sem. A Washington melletti Reagan repülőtéren az esőzés és a sűrű köd akadályozta a forgalmat. Vasárnap az Amtrak vasúttársaság nem indított vonatokat Chicagóból Bostonba, New Yorkba, Pennsylvaniába és Washingtonba.
Míg New York városában alig havazott, New York állam fővárosában, Albanyban 30 centiméternyi hó hullott vasárnapra virradóra, a Nagy Tavak egyike, az Erie-tó partján fekvő Buffalóban is 30 centiméternyinél vastagabb a hótakaró. Connecticut államban mintegy 14 ezren maradtak áram nélkül, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ennél jóval többeket fenyeget áramkimaradás. A térségben ugyanis sokfelé nem hó, hanem ónos eső esik, vasárnap éjjelre fagyot jósolnak, ez pedig azzal fenyeget, hogy leszakadnak a vezetékek. A keleti parton árvízriadót is kiadtak. Vasárnapi Twitter-bejegyzéseinek egyikében Donald Trump elnök óvatosságra intette az amerikaiakat.
Szerző
2019.01.20 18:55

Könnygázt vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen Athénban

Publikálás dátuma
2019.01.20 18:17

Fotó: AFP/ LOUISA GOULIAMAKI
Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja miatt tiltakoztak a görög fővárosban.
Könnygázzal oszlatta fel a tüntetőket a rendőrség Athén központjában vasárnap, a több tízezer tiltakozó Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja miatt vonultak utcára – írja a Reuters. A helyiek szerint évtizedek óta ez volt a legnagyobb tüntetés a görög fővárosban. A New York Times arról számol be, hogy a tiltakozók be akartak jutni a Parlament épületébe, és többen kövekkel dobálták a rendőröket. A hatóságok közlése szerint tíz rendőr és egy fotós megsérült.
A macedón törvényhozásban már összejött a kétharmados többség az ország nevének megváltoztatásához szükséges alkotmánymódosításhoz, a megegyezést ezután a görög parlamentnek kell jóváhagynia. Görögországban a társadalom több mint hatvan százaléka ellenzi a görög–macedón megállapodást. Ennek elsősorban történelmi okai vannak. A vita még 1991-ben kezdődött, amikor Macedónia kivált Jugoszláviából. Akkoriban az egyedüli tagköztársaság volt, melynek az elszakadását nem kívánta megakadályozni a Jugoszláv Néphadsereg. Görögország haragját azonban kivívta az új államalakulat, mert „Macedón Köztársaságnak” nevezték el. Athén ezt súlyos támadásként fogta fel, a görögök ugyanis úgy vélték, Szkopje a hellén kulturális bölcsőnek tartott észak-görög tartományra, Makedóniára tart igényt. Sokáig esély sem volt a névvita lezárására, mígnem Macedóniában 2017 májusában, a szociáldemokrata Zoran Zaev került kormányra, akinek egyik eltökélt szándéka volt az ügy megoldása. Enélkül ugyanis országának nem lenne esélye az uniós, illetve a NATO-integrációra. Az áttörés tavaly júniusban történt meg. Akkor a görög–macedón–albán határon található Preszpa-tó görög oldalán a két ország miniszterelnöke jelenlétében a két külügyminiszter látta el kézjegyével a dokumentumot, melynek értelmében Macedóniát Észak-Macedón Köztársaságra nevezik át. Cserébe Görögország vállalta, hogy nem gördít több akadályt Macedónia uniós, illetve NATO-integrációja elé. Ezután következett a ratifikáció folyamata, amely macedón részről péntek este zárult le. Összesen 81 képviselő voksolt az alkotmánymódosításra, biztosítva ezzel a kétharmados többséget. A tavaly Magyarországra menekült volt miniszterelnök, a Nikola Gruevszki által fémjelzett jobboldali VMRO-DPMNE párt képviselői bojkottálták a szavazást.
A nemzetközi közösségek fellélegeztek a szkopjei parlament szavazása után. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn szomszédságpolitikai és bővítési biztos gratulált a szkopjei parlamentnek a döntéshez. Közös közleményükben kifejtették, Macedónia jelentős lépést tett az európai integráció felé vezető úton. Szintén gratulált Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A megegyezés révén stabilabbá válik a régió – hangoztatta.  
2019.01.20 18:17