Zárt ajtók mögött kezdődött Kovács Béla kémpere

Publikálás dátuma
2018.07.10. 10:19

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az egykori jobbikos EP-képviselő az ügyészség szerint az EU-t bomlasztotta, Oroszország érdekeinek megfelelően. A vád részben titkosszolgálati információkra épül, ezért nem lehetett nyilvános a tárgyalás.
A bíró zárt tárgyalást rendelt el az Európai Unió elleni kémkedéssel megvádolt volt jobbikos Európai Parlamenti (EP) képviselő, Kovács Béla perének első napján. A Budapest Környéki Törvényszéken az úgynevezett előkészítő tárgyaláson a vádlottak első körben reagálhatnak az ügyészség vádiratára. A Kovács Bélával szembeni vádak részben titkosszolgálati információkra, lehallgatásokra épülnek, így államtitoknak minősülnek. Emiatt rendelt el a bíró a személyes adatok egyeztetése után zárt tárgyalást. A szabadlábon védekező Kovács Béla a tárgyalás előtt röviden nyilatkozott a sajtónak, ártatlanságát hangoztatta. A tárgyalás első néhány, még nyilvános percében Kovács nyugodtnak, magabiztosnak látszott. Mint arról többször írtunk, a polgári elhárítást végző Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) még 2014-ben jelentette fel Kovács Béla jobbikos EP-képviselőt kémkedés gyanújával. Az ügyészség szerint Kovács 2009-es képviselővé választása után orosz kérésre folyamatosan informálta az orosz katonai hírszerzést több ügyről is, például a Déli Áramlattal gázvezetékkel kapcsolatos uniós politikáról vagy az EU és Ukrajna viszonyáról.
A bíróság weboldalán kivonatban ismertetett vádiratból kiderül: az ügyészség szerint az orosz hírszerzés egy Budapestre delegált hírszerzőtiszten keresztül tartotta a kapcsolatot a képviselővel. A hírszerzőtisztet ugyan 2013-ban elvezényelték Magyarországról, ám ekkor az bemutatta az utódját Kovács Bélának és a képviselő későbbiekben már vele tartotta a kapcsolatot. A vádirat azt is valószínűsíti: Kovács operatív feladata volt, hogy az EU-n belül olyan politikai csoportosulást hozzon létre, amelynek valódi célja az unió politikájának gyengítése Oroszország hatalmi érdekeinek megfelelően. A vádirat nem nevesíti, de a leírás ráillik a Kovács bábáskodásával 2009-ben Budapesten létrejött Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségére, amely az EU szélsőjobboldali és nem ritkán erős orosz kapcsolatrendszerrel rendelkező pártjait tömörítette. Ha megáll az ügyészség vádja Kováccsal szemben, akkor az a legvalószínűbb, hogy a politikus úgynevezett „befolyásoló ügynöki” tevékenységet végzett, azaz elsősorban nem titkosított iratok, információk megszerzése vagy mások beszervezése volt a feladata, hanem lobbitevékenység. A „befolyásoló ügynök” vádat rendkívül nehéz bizonyítani. Az ügynök ugyanis bármikor mondhatja, hogy munkásságát elvi meggyőződése és szimpátiája miatt, önként végezte, nem pedig „egy idegen hatalom által rárótt operatív tevékenységet látott el.” Másfelől az Európai Unió intézményei elleni kémkedés mint büntetőjogi kategória csak 2014-ben került be a magyar büntető törvénykönyvbe, Kovács kétes ügyeinek többsége pedig 2012 és 2014 közötti. Kováccsal szemben költségvetési csalás miatt is vádat emeltek, de ez kevésbé kacifántos ügy. Kovács EP-képviselőként fiktív parlamenti gyakornoki szerződéseket kötött több magánszeméllyel. Az érintettek a gyakorlati időszak alatt bizonyíthatóan nem tartózkodtak sem Strasbourgban sem Brüsszelben. Ezzel több mint hatmillió forintnyi kárt okozott.
Frissítve: 2018.07.10. 18:01

„Sanyikám, az ilyesmi választási időszakban természetes”

Publikálás dátuma
2018.07.10. 10:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Miskolcon nem lesz Józsefváros – mondta Erdei Sándor, ismertebb nevén „Rokker Zsolti” humorista arra utalva, hogy a múlt hétvégi ellenzéki kudarcok után most vasárnap győzhet a miskolci 12-es választókörzetben kiírt időközi képviselő-választáson. Annak ellenére is bizakodó az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt, hogy erős ellenszélben küzd: „ráindítottak” például egy szintén Erdei Sándor nevű férfit.
- Józsefvárosban vasárnap, 23 százalékos részvétel mellett nagy fölénnyel nyert a fideszes polgármesterjelölt, az V. kerületben hasonló arányú győzelmet könyvelhetett el a kormánypárti induló. Vajon Miskolcon is megismétlődhet ugyanez?
- Abban bízom, hogy nem. Józsefvárosban a részvételi arány döntött, de ha az én körzetemben nagy arányban jönnek el a változást akarók, akkor nem lesz probléma. Persze azok, akik a fideszes vagy munkáspárti indulóra, netán a kamujelöltekre voksolnának, nyugodtan maradjanak otthon meccset nézni, vagy menjenek el a Balatonra. Én nem turista vagy átutazó vagyok, huszonkét éve ebben a városrészben élek, szeretem az itt élőket, és ők is szeretnek engem.
- A szeretet nem feltétlenül elég, ha az ellenfél oldalán az erőt és a hatalmat látják. - Tény, hogy az eszközökben nem válogatnak a túloldalon. Nem bíztak a saját fideszes jelöltjükben, rám indítottak még két álfüggetlent - az egyiknek a polgári neve egyezik meg az enyémmel, a másiknak a keresztneve hasonló az én művésznevemmel. Az egyik Nyékládházán, a másik Ongán lakik, érdekes lenne, ha megnyernék a miskolci körzetet. De láthatóan nem is ez a céljuk, csak a választók megzavarása, ami miatt egyébként feljelentést is tettem. Az egyik kamujelölt ügybuzgóságáról csak annyit, hogy információink szerint külföldön nyaral, nem is lesz itthon most vasárnap. - A választók voksolhatnak puszta érdekből is: jobboldali kormány kevéssé csorgat ellenzéki körzetbe... - A győri-kapui városrészbe eddig se igen csorgattak, a korábbi fideszes képviselőt, aki az ellenzéki megosztottság miatt nevető harmadikként futott be az országgyűlési választásokon, errefelé nemigen látták. Vélhetően így lesz majd az utódjával is, a választók nekik csak addig érdekesek, amíg leadják a szavazatukat. Most, a kampány idején elkezdtek kátyúzgatni, de az emberek vannak annyira okosak, hogy néhány aszfaltdarab nem szédíti meg őket. Sok helyen járda sincs, az egyik játszótéren pedig bugyog fel a szennylé, lenne min javítani.      - Egy sajtóközleményben azt írta, hogy olyan információk jutottak a birtokába, amelyek alapvetően kérdőjelezik meg az időközi törvényességét. A névdublőrökön túl vesztegetési kísérleteket is említett. - Jómagam egy közvetítőn keresztül kaptam ajánlatot, egy szabad szemmel is jól látható összegről szólt, ha visszalépnék, mondjuk arra hivatkozva, hogy az anyukám nem pártolja a politikai szereplésemet. - Tett feljelentést? - Ez ügyben nem. A dolog természeténél fogva az ilyen ügyek nemigen bizonyíthatók. Mint ahogy az sem, hogy névdublőr ellenfeleim politikai vagy anyagi előnyt kapnának szánalmas szereplésükért. Felszólítottam Nagy Ákos fideszes képviselőjelöltet, hogy ne vállaljon közösséget ezekkel a módszerekkel, lépjen vissza a jelöltségtől, vagy valljon színt jogászként, keresztény emberként arról, hogy mi a véleménye a választók megtévesztéséről. - A politikai színtér nem az első bálozók parkettája, nem tudta? - Sokszor megkapom, hogy naiv vagyok és idealista, amikor a tiszta küzdelemről beszélek. Ezt vállalom, még ha teljes döbbenettel állok is fideszes barátaim – mert vannak ilyenek – érvelése előtt, miszerint: „Sanyikám, választási időszakban az ilyesmi természetes”. Hát, én nem fogadom el, hogy ez természetes, nem akarom, hogy a gyerekeink diktatúrában nőjenek fel, s egyszer talán még Orbán Viktor születésnapját is ünnepeljék. Az én elkötelezettségem nem eladó, egy igazi lokálpatriótát nem lehet megvesztegetni.

NÉVJEGY

Erdei Sándor (alias Rokker Zsolti) 1976-ban született Miskolcon. A sátoraljaújhelyi kertészeti technikum után a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának kulturális antropológia szakos hallgatója lett. Huszonévesen tűnt fel a Mennyi?30! című kabaréműsorban, ahol különböző karaktereket elevenített meg: Cudar Józsit, Agresszív Lali sógort, Büdösszájú Gyöngyit, Törköly Pista bát, Dzsekszont, majd a Nagymuttert és magát Rokker Zsoltit. A Boros Lajos-Bochkor Gábor műsorvezető páros hívta meg a Danubius Rádió gegcsapatába, később pedig állandó szereplője lett a Bumerángnak.

Szerző

Penészt és rovarlárvákat találtak egy tejterméket gyártó üzemben

Publikálás dátuma
2018.07.10. 09:46

Fotó: Nébih
Azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét a Nébih.
Azonnali hatállyal felfüggesztette egy Hajdú-Bihar megyei, tejtermékek előállításával foglakozó létesítmény tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih közleményében azt írja, az ellenőrök megállapították, hogy az üzem élelmiszer előállítására alkalmatlan. Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat találtak: mint írják,
  • a fal burkolata sok helyen levált, az előállító helyiségben a mosogató erősen szennyezett, rozsdás, illetve a padozat erősen szennyezett és sérült volt.
  • az üzemeltető nem gondoskodott megfelelően a hűtőbattéria kondenzvíz zárt elvezetéséről.
  • a klímaberendezés penészes és erősen szennyezett volt.
  • a kézmosóban oda nem illő tárgyakat tároltak, emiatt annak rendeltetésszerű használata sem volt biztosított.
  • és az ellenőrök az üzem érlelő helyiségében nagy mennyiségű rovarlárvára bukkantak, továbbá rovarokkal erősen szennyezett élelmiszert is találtak.
A hatóság az első ellenőrzés során mintegy 960 kilogramm jelöletlen és lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű terméket vont ki a forgalomból, valamint elrendelte a kifogásolt termékek megsemmisítését és zár alá helyezte a még meg nem vizsgált termékeket. Az ellenőrzés július elején, a zár alá vett termékek elbírálásával folytatódott, és a Nébih az újabb vizsgálat alkalmával csaknem 2,6 tonna terméket vont ki a forgalomból nyomon követési hiányosságok miatt. Bár a korábbi ellenőrzésen feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok egy részét pótolták és kijavították, a fennmaradó hiányosságok miatt a tevékenység felfüggesztését továbbra is fenntartották. A Nébih az üzem – harmadik időpontban tartott – utóellenőrzése során megállapította, hogy a korábbi ellenőrzés során feltárt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat maradéktalanul kijavították és pótolták, így feloldották az egység tevékenységének felfüggesztését.
Szerző