Zárt ajtók mögött kezdődött Kovács Béla kémpere

Publikálás dátuma
2018.07.10 10:19

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az egykori jobbikos EP-képviselő az ügyészség szerint az EU-t bomlasztotta, Oroszország érdekeinek megfelelően. A vád részben titkosszolgálati információkra épül, ezért nem lehetett nyilvános a tárgyalás.
A bíró zárt tárgyalást rendelt el az Európai Unió elleni kémkedéssel megvádolt volt jobbikos Európai Parlamenti (EP) képviselő, Kovács Béla perének első napján. A Budapest Környéki Törvényszéken az úgynevezett előkészítő tárgyaláson a vádlottak első körben reagálhatnak az ügyészség vádiratára. A Kovács Bélával szembeni vádak részben titkosszolgálati információkra, lehallgatásokra épülnek, így államtitoknak minősülnek. Emiatt rendelt el a bíró a személyes adatok egyeztetése után zárt tárgyalást. A szabadlábon védekező Kovács Béla a tárgyalás előtt röviden nyilatkozott a sajtónak, ártatlanságát hangoztatta. A tárgyalás első néhány, még nyilvános percében Kovács nyugodtnak, magabiztosnak látszott. Mint arról többször írtunk, a polgári elhárítást végző Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) még 2014-ben jelentette fel Kovács Béla jobbikos EP-képviselőt kémkedés gyanújával. Az ügyészség szerint Kovács 2009-es képviselővé választása után orosz kérésre folyamatosan informálta az orosz katonai hírszerzést több ügyről is, például a Déli Áramlattal gázvezetékkel kapcsolatos uniós politikáról vagy az EU és Ukrajna viszonyáról.
A bíróság weboldalán kivonatban ismertetett vádiratból kiderül: az ügyészség szerint az orosz hírszerzés egy Budapestre delegált hírszerzőtiszten keresztül tartotta a kapcsolatot a képviselővel. A hírszerzőtisztet ugyan 2013-ban elvezényelték Magyarországról, ám ekkor az bemutatta az utódját Kovács Bélának és a képviselő későbbiekben már vele tartotta a kapcsolatot. A vádirat azt is valószínűsíti: Kovács operatív feladata volt, hogy az EU-n belül olyan politikai csoportosulást hozzon létre, amelynek valódi célja az unió politikájának gyengítése Oroszország hatalmi érdekeinek megfelelően. A vádirat nem nevesíti, de a leírás ráillik a Kovács bábáskodásával 2009-ben Budapesten létrejött Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségére, amely az EU szélsőjobboldali és nem ritkán erős orosz kapcsolatrendszerrel rendelkező pártjait tömörítette. Ha megáll az ügyészség vádja Kováccsal szemben, akkor az a legvalószínűbb, hogy a politikus úgynevezett „befolyásoló ügynöki” tevékenységet végzett, azaz elsősorban nem titkosított iratok, információk megszerzése vagy mások beszervezése volt a feladata, hanem lobbitevékenység. A „befolyásoló ügynök” vádat rendkívül nehéz bizonyítani. Az ügynök ugyanis bármikor mondhatja, hogy munkásságát elvi meggyőződése és szimpátiája miatt, önként végezte, nem pedig „egy idegen hatalom által rárótt operatív tevékenységet látott el.” Másfelől az Európai Unió intézményei elleni kémkedés mint büntetőjogi kategória csak 2014-ben került be a magyar büntető törvénykönyvbe, Kovács kétes ügyeinek többsége pedig 2012 és 2014 közötti. Kováccsal szemben költségvetési csalás miatt is vádat emeltek, de ez kevésbé kacifántos ügy. Kovács EP-képviselőként fiktív parlamenti gyakornoki szerződéseket kötött több magánszeméllyel. Az érintettek a gyakorlati időszak alatt bizonyíthatóan nem tartózkodtak sem Strasbourgban sem Brüsszelben. Ezzel több mint hatmillió forintnyi kárt okozott.
2018.07.10 10:19
Frissítve: 2018.07.10 18:01

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42