Előfizetés

Penészt és rovarlárvákat találtak egy tejterméket gyártó üzemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.10. 09:46

Fotó: Nébih
Azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét a Nébih.
Azonnali hatállyal felfüggesztette egy Hajdú-Bihar megyei, tejtermékek előállításával foglakozó létesítmény tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih közleményében azt írja, az ellenőrök megállapították, hogy az üzem élelmiszer előállítására alkalmatlan. Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat találtak: mint írják,
  • a fal burkolata sok helyen levált, az előállító helyiségben a mosogató erősen szennyezett, rozsdás, illetve a padozat erősen szennyezett és sérült volt.
  • az üzemeltető nem gondoskodott megfelelően a hűtőbattéria kondenzvíz zárt elvezetéséről.
  • a klímaberendezés penészes és erősen szennyezett volt.
  • a kézmosóban oda nem illő tárgyakat tároltak, emiatt annak rendeltetésszerű használata sem volt biztosított.
  • és az ellenőrök az üzem érlelő helyiségében nagy mennyiségű rovarlárvára bukkantak, továbbá rovarokkal erősen szennyezett élelmiszert is találtak.
A hatóság az első ellenőrzés során mintegy 960 kilogramm jelöletlen és lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű terméket vont ki a forgalomból, valamint elrendelte a kifogásolt termékek megsemmisítését és zár alá helyezte a még meg nem vizsgált termékeket. Az ellenőrzés július elején, a zár alá vett termékek elbírálásával folytatódott, és a Nébih az újabb vizsgálat alkalmával csaknem 2,6 tonna terméket vont ki a forgalomból nyomon követési hiányosságok miatt. Bár a korábbi ellenőrzésen feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok egy részét pótolták és kijavították, a fennmaradó hiányosságok miatt a tevékenység felfüggesztését továbbra is fenntartották. A Nébih az üzem – harmadik időpontban tartott – utóellenőrzése során megállapította, hogy a korábbi ellenőrzés során feltárt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat maradéktalanul kijavították és pótolták, így feloldották az egység tevékenységének felfüggesztését.

„Elveszett ország” – lemondott Ács polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.10. 08:40
Lakatos Béla a Mi vagyunk a többség 3.0 elnevezésű kormányellenes tüntetés szónokaként
Fotó: Szigetváry Zsolt
A volt fideszes Lakatos Bélának annyira elmérgesedett a viszonya a Fidesszel, hogy úgy érezte, ez már árt a városnak, nincs értelme folytatni.
Lemondott tisztségéről Lakatos Béla, Ács polgármestere. A döntést maga Lakatos jelentette be a Facebook-oldalán, és azzal indokolta: a kisvárost hátrányok érik, amiért ő „határozottan kiáll a demokratikus értékek mellett”, a hivatali rendszer döntéseit pedig „a félelem légköre irányítja, nem a szakmaiság”. „Ma Magyarországon a fortélyos félelem igazgat” – jelentette ki a volt polgármester, aki szerint az ország elveszett.
Az eredetileg fideszes színekben megválasztott, de 2015-ben a pártból kilépett, később a Momentumhoz csatlakozott Lakatos (aki a kevés roma származású polgármester egyike) azzal vált ismertté, hogy nyíltan felszólalt a kormány politikája ellen, nem csak a médiában, de például egy májusi tüntetésen is. A 444-nek azzal indokolta döntését, hogy a kilenc fős képviselő-testületben többen is a Fidesz nyomása alatt vannak és ez olyan konfliktusokat szül, amelyek a város kárára vannak.   A 2011 óta előkészített vízelvezetőrendszer és a kerékpárút-fejlesztés együttes 300 milliós terve is veszélybe van csak azért, mert a polgármester nem fideszes, de családját is folyamatosan érik támadások a kormánypárti sajtóban – mondta Lakatos, akiről néhány hete olyan videó- és hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken szidalmazza és fenyegeti városházi kollégáit.  Ezzel kapcsolatban az Indexnek azt mondta: nagyon megviselte, hogy nemrég meghalt egy 19 fiú, akit a saját fiaként szeretett, ezért is viselkedhetett így. Akkor a képviselőtestület még bizalmat szavazott neki azzal, hogy pszichiáter segítségét kéri. Most viszont úgy érzi, „annyira elmérgesedett a viszony, hogy nem volt értelme folytatni”

Túladagolt lázcsillapító: vért hányt és meghalt a baba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.10. 08:40

Fotó: Science Photo Library/WLADIMIR BULGAR / AFP
A kisfiú a megengedett mennyiség háromszorosát kapta a szerből.
Meghalt egy öt hónapos kisfiú, miután a megengedett mennyiség háromszorosát kapta lázcsillapítóból – írja a Blikk.  A lapnak az édesapa azt mondta, hogy a gyermek nagyon köhögött és fulladt, ezért elvitték a háziorvoshoz, majd tanácsára bementek a kórházba, ahol hörgőgyulladást állapítottak meg. A gyermek másnap belázasodott. Egy kúp lehúzta a lázat, de este megint rosszabbul lett. A szülők segítséget kértek. „Azt mondták, túl késő van, hogy átszállítsák másik kórházba, de adnak neki fájdalom- és lázcsillapítót. Vénásan adagolták, és mint kiderült, háromszor annyit, mint szabadott volna” – erről beszélt a lapnak az édesanya. A gyermek éjjel fél három körül már vért hányt. A csecsemőt végül átszállították egy másik kórházba, ám a család szerint a zárójelentés hiányos volt: sem a véres köpetet, sem a gyógyszer mennyiségét és adagolását nem jelezték még a mentőknek sem. A babát a másik intézményben már nem tudták megmenteni. A lap szerint az illetékes klinika – ahol először kezelték a kicsit – az ügy kapcsán indult vizsgálat végén a családnak azt írta: az injekció adása az alkalmazott dózisban, valamint intravénásan nem felelt meg a szakma szabályainak, ám ezen szakmai szabályszegés és a gyerek sajnálatos halála között nincs ok-okozati összefüggés. A szülők most pert indítanak. A család ügyvédje, Ábrahám László közölte: ez az eset iskolapéldája annak a vizsgálati eredménynek, amely azt állapította meg, hogy a halálesetek 40 százaléka megelőzhető lett volna, ha nincs orvosi mulasztás.