Irán beárnyékolja Putyin és Netanjahu barátságát

Publikálás dátuma
2018.07.11 20:01

Fotó: Sputnik/ Sergey Guneev
Oroszországban tárgyalt szerdán Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szíriai helyzetről valamint az izraeli-palesztin viszonyról. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Netanjahu kapcsolata annak ellenére szoros, hogy a két ország a szíriai konfliktusban ellenkező oldalon áll: a két vezető rendszerint egyeztet, a katonai vezetés úgyszintén.
Izrael hivatalosan nem részese a szíriai háborúnak, de évek óta gyakran hajt végre légicsapásokat a libanoni Hezbollahnak címzett fegyverszállítmányok, és iráni támaszpontok ellen, s nyíltan hangsúlyozza, hogy nem tűri meg Irán és megbízottja, azaz a Hezbollah katonai jelenlétét szíriai területen. Oroszország és Putyin mindeddig nem tiltakozott az izraeli légicsapások ellen, noha azok szövetségeseit érik. Az események kronológiája szerint ennél több is lehet a háttérben, hiszen például a legutóbbi, június 15-i moszkvai Putyin-Netanjahu találkozó után közvetlenül izraeli gépek légicsapást mértek egy iráni katonai bázisra Szíriában, Moszkva pedig semmit sem szólt nyilvánosan. 
Most viszont a találkozó előtt, vasárnap történt izraeli légicsapás, ugyancsak iráni támaszpont ellen. Az izraeli médiában megfogalmazódott az a feltevés is, hogy a vasárnapi katonai akció Putyinnak szóló üzenet volt, amellyel Izrael nyomatékosította Iránnal kapcsolatos álláspontját: azt, hogy semmilyen körülmények között nem tűri el az iráni jelenlétet a szomszédos Szíriában, és mindaddig élni fog a katonai beavatkozás lehetőségével, míg az iráni erők teljes mértékben ki nem vonulnak Szíriából. 
Az oroszországi vizit előtt Netanjahu Putyin különmegbízottjával, Alexander Lavrentievvel és Szergej Versinin külügyminiszter-helyettessel egyeztetett Jeruzsálemben Irán szíriai katonai szerepvállalása kapcsán, és minden bizonnyal a hivatalos közlések ellenére is ez a kérdés állt a mostani oroszországi találkozó középpontjában is.

Politikusdömping a foci vb-n

Magasrangú politikusok sora látogatott Oroszországba az utóbbi hetekben. Többek között a szaúdi koronaherceg, Mohammad bin-Szalmán, Kolinda-Grabar Kitarovic horvát államfő és Emmanuel Macron francia államfő. Benjamin Netanjahu sem hagyta ki a foci vb nyújtotta lehetőséget, és részt vett a Horvátország-Anglia elődöntőn. Orbán Viktor is a helyszínen nézi meg a vb zárómeccseit, fia, Gáspár társaságában. 

2018.07.11 20:01
Frissítve: 2018.07.11 20:15

Menekültek csak a populista politikusok képzeletében özönlenek Európába

Publikálás dátuma
2018.09.20 13:43

Fotó: / KÁLLAI MÁRTON
Bár mindent megtesznek az unió populistái, hogy más legyen a látszat, de nincs semmi szükség a szabadságharcos határvédelemre.
Egy ábrán magyarázza el a salzburgi EU-csúcs alkalmából az Európai Tanács, vagyis az állam- és kormányfők testülete, mekkora gondot is jelent ma a migráció, mint ahogy azt a hvg.hu észrevette. Az ábrán jól látszik:
az elmúlt évekhez képest jelentősen visszaesett a bevándorlók száma.
Hiába a gerjesztett konfliktusok a Földközi-tengeren veszteglő hajókkal, vagy épp a magyar rendőrség honlapját újabban elárasztó "illegális migráns" kezdetű hírek: a problémát lassan csak az európai politikusok tartják életben.
2018.09.20 13:43
Frissítve: 2018.09.20 13:53

Életveszélyes - Lezárták Olaszország legmagasabb völgyhídját (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.20 12:14

Fotó: Euronews/
A genovai hídomlás nyomán végzett ellenőrzések feltárták, hogy a viadukt 185 méter magas középső pillére az évek során gyakorlatilag elfordult a talapzatán, és csak egy keskeny rész tartja.
Lezárta a közútkezelő Olaszország legmagasabb völgyhídját, amely az Abruzzi és a Molise régiókat köti össze. Az Euronews tudósítása szerint a genovai hídomlás nyomán végzett ellenőrzések feltárták, hogy a viadukt 185 méter magas középső pillére az évek során gyakorlatilag elfordult a talapzatán, és csak egy keskeny rész tartja, ezen kívül belső problémákat is észleltek a tartószerkezetben. Augusztus 16-án a Richter-skála szerint 5,1 magnitúdójú földrengés volt a térségben, ez is hozzájárult a híd állapotának romlásához. A hidat meghatározatlan időre zárták le.
2018.09.20 12:14
Frissítve: 2018.09.20 12:17