Előfizetés

"Emléktárgy" - mondta az ágyúlövedékre, de így sem engedték fel a repülőre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.11. 14:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hiába mosta a turista tisztára a 40 centis, világháborús szuvenírt, az így sem felelt meg a bécsi repülőtér előírásainak. Másrészt viszont, még késést sem okozott az incidens.
Egy 40 cm-es világháborús ágyúlövedékkel a bőröndjében próbált repülőre szállni egy amerikai turista a bécsi repülőtéren - írja az Euronews. a gépre csempészni bőröndjében. A reptéri átvilágításon azonban a tárgy érthető okokból nagy riadalmat okozott.
"Emléktárgyként akarta hazavinni"

– magyarázta Walter Schwarzenecker, rendőrségi szóvivő.

A 24 éves nő csomagolás előtt gondosan megmosta a kiránduláson talált lövedéket, nehogy bepiszkítsa poggyászát. A robbanószert egy kiránduláson találta Dachstein térségében.
"Az incidens 15 percig tartott, de nem okozott késést"

– közölte Peter Kleemann, a bécsi reptér szóvivője.

Az ágyúlövedéket lefoglalták és hatástalanították az ausztriai hatóságok. A turista végül néhány száz eurós büntetéssel megúszta a kalandot. Miután kifizette büntetését, a következő járattal hazarepült.

Kérjük, vigyázzanak, Európa kapui zárulnak!

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2018.07.11. 13:00

Fotó: PAU BARRENA / AFP
A Willkommenskultur már a múlté, és már a kvótarendszerről sem szívesen beszélnek az EU vezetői. Menekültügyben a szigor képviselői lettek a hangadók: Matteo Salvini már egy menedékkérőt sem akar Olaszországban látni, Sebastian Kurz pedig megoldást is javasol: Európán kívüli táborokat.
Csütörtökön az ausztriai Innsbruckban ismét a menekültkérdés lesz napirenden. Elképzelhető, hogy az uniós belügyminiszterek informális találkozója után még radikálisabb döntések születnek, hiszen két igazi keményvonalas európai politikus lesz jelen Matteo Salvini olasz és Horst Seehofer német belügyminiszter személyében. Az olasz tárcavezető tudatosan törekszik arra, hogy konfrontálódjék az EU-val. Ennek elsődlegesen belpolitikai okai vannak, és a stratégia sikeresnek látszik. Már a márciusi választáson is meglepetést keltett, hogy pártja, a Liga 17,4 százalékos eredményt ért el. Ennek köszönhetően vált a jobboldal vezéralakjává – a nála jóval mérsékeltebb Silvio Berlusconi helyett. Mára viszont ennél is jóval népszerűbb lett: már 30 százalék körül mérik a pártját.
A belügyminiszter állandó provokációi egy időre az olasz kabinetet is megrázták, hiszen a koalíciós partner Öt Csillag Mozgalomnál (M5S) is megdöbbenést keltett, hogy Salvini nemcsak a segélyszervezetek, hanem a nemzetközi missziók hajóit is kitiltaná az olasz kikötőkből. Az M5S azonban nem akarja veszélybe sodorni a kormányt, ezért a párt elnöke, Luigi Di Maio, illetve Giuseppe Conte olasz kormányfő is igyekezett jó arcot vágni Salvini kirohanásaihoz. Conte azt állította a La Stampában, hogy a belügyminiszter minden lépését koordinálta a kabinet többi tagjával. Mindinkább úgy tűnik, Salvini vált az olasz kormány erős emberévé, ő határozza meg annak irányvonalát. Ami azonban ennél is nagyobb baj, hogy az európai menekültügyi vitában is meghatározó szerepre törekszik. Közölte, az uniós belügyminiszterek innsbrucki ülésén „megint a rosszfiút kell játszanom”. Ez a szerep azonban nem áll tőle távol, mint mondta, „csak ez hoz eredményt”. Salvini szavaiból is kitűnik, hogy szétesett a hetekig fennálló, a menekültkérdés szigorítása miatt megalakult München-Bécs-Róma tengely. Közölte ugyanis, nem veszik vissza azokat a menekülteket, akiket visszafordíthatnak az olasz-osztrák határról.
Az innsbrucki tanácskozás témája lesz a német kormánynak az a dokumentuma, amely szerint visszafordíthatják Ausztriába a menekültek egy részét. Salvini azonban elsősorban az EU külső határainak védelméről, a bajba jutott menekültek megvédéséről óhajt beszélni. Azt akarja elérni, hogy Itália területére egyetlen menekült se juthasson el. „Minden más országnál többet tettünk. Ennek vége, most mások vannak soron” – mondta. A belügyminiszterek ülésén szó esik arról az osztrák javaslatról (Ausztria tölti be az EU soros elnökségét), amely szerint ha egy menedékkérőt kitoloncolnak az Unióból, akkor szülőhazájába vagy egy az EU-n kívüli harmadik országba küldhetik. A Politico által látott dokumentumban szó esik arról is, hogy migrációs központokat hozzanak létre az EU-n kívül azon menedékkérők számára, akik kérelmét elutasították. Az érvelés szerint ezekben biztosítanák az emberi jogok európai szintjét, az országokat pedig közelebbről meg nem nevezett ösztönzőkkel vennék rá, hogy adjanak helyt ezeknek a központoknak.

Tíz éven át egy percet sem dolgozott a hivatalnok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.11. 10:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Becsekkolt a munkahelyére és lelépett. Végül a kollégái buktatták le.
Tíz éven keresztül megúszta munka nélkül egy spanyol hivatalnok: Carles Recio évi 50 ezer eurós fizetést kapott Valencia tartomány egyik irattárában, de csak reggelenként, valamint munkaideje végezetével jelent meg, hogy be-, illetve kicsekkoljon – írja a Telegraph. A férfi kollégái tavaly nyáron kezdtek gyanakodni. Recio végül lebukott, és kirúgták munkahelyéről. Egy valenciai bíróság végül kimondta, hogy  a férfi nyilvánvalóan elhanyagolta kötelességét, és kilenc évre eltiltotta a férfit közhivatal viselésétől. Recio azzal védekezett, hogy ő az íróasztalától távol is „úgy dolgozott, mint egy rabszolga”, és az irodán kívül készített dokumentációt. A bíróságot azonban nem hatották meg a szavai: hangsúlyozták, hogy egy olyan iratot sem láttak, ami bizonyítaná mindezt.