Stuttgartban jövőre betiltják a dízelautókat

Publikálás dátuma
2018.07.11 14:47

Fotó: AFP/ dpa/Bodo Marks
A dízelbotrány tovagyűrűző hatása: a tartományi kormány a lehető legszigorúbb döntést hozta, és az euro-5 normának megfelelő autók kivételével kitiltja a több mint félmilliós városból a dízelmotorokat.
2019 elejétől behajtási tilalmat vezetnek be Stuttgart városában az euro4-es vagy annál régebbi szabványnak megfelelő, dízelmotoros autókra – döntött a baden-württembergi tartományi kormány. A modernebb, euro5-ös járművek a légszennyezési adataiktól függően kaphatnak egy matricát a rendszámukra, amivel mentesülnek a tilalom alól, de ennek részletei egyelőre nem ismertek. A német szövetségi közigazgatási bíróság februárban döntött úgy, hogy levegő tisztasága érdekében korlátozható vagy meg is tiltható a dízelüzemű járművek behajtása. A Zöldek által vezetett stuttgarti kormány azóta nagyon komoly nyomás alatt volt, hogy tegye meg a radikális lépést, és így csökkentse a káros nitrogén-oxidok koncentrációját a több mint félmilliós város levegőjében.  A Hamburgban már részlegesen bevezetett, most pedig Stuttgartban is bejelentett behajtási tilalom a 2015-ben kirobban dízelbotrány következménye. Mint kiderült, a német autógyártók szisztematikusan meghamisították a károsanyag-kibocsátási adatokat hogy megfeleljenek a környezetvédelmi előírásoknak. A botrány után nem volt többé tartható a tiszta dízel legendája, és egyre nagyobb a nyomás, hogy hagyjanak fel a dízelmotorok használatával.
2018.07.11 14:47
Frissítve: 2018.07.11 15:18

Menekültek csak a populista politikusok képzeletében özönlenek Európába

Publikálás dátuma
2018.09.20 13:43

Fotó: / KÁLLAI MÁRTON
Bár mindent megtesznek az unió populistái, hogy más legyen a látszat, de nincs semmi szükség a szabadságharcos határvédelemre.
Egy ábrán magyarázza el a salzburgi EU-csúcs alkalmából az Európai Tanács, vagyis az állam- és kormányfők testülete, mekkora gondot is jelent ma a migráció, mint ahogy azt a hvg.hu észrevette. Az ábrán jól látszik:
az elmúlt évekhez képest jelentősen visszaesett a bevándorlók száma.
Hiába a gerjesztett konfliktusok a Földközi-tengeren veszteglő hajókkal, vagy épp a magyar rendőrség honlapját újabban elárasztó "illegális migráns" kezdetű hírek: a problémát lassan csak az európai politikusok tartják életben.
2018.09.20 13:43
Frissítve: 2018.09.20 13:53

Életveszélyes - Lezárták Olaszország legmagasabb völgyhídját (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.20 12:14

Fotó: Euronews/
A genovai hídomlás nyomán végzett ellenőrzések feltárták, hogy a viadukt 185 méter magas középső pillére az évek során gyakorlatilag elfordult a talapzatán, és csak egy keskeny rész tartja.
Lezárta a közútkezelő Olaszország legmagasabb völgyhídját, amely az Abruzzi és a Molise régiókat köti össze. Az Euronews tudósítása szerint a genovai hídomlás nyomán végzett ellenőrzések feltárták, hogy a viadukt 185 méter magas középső pillére az évek során gyakorlatilag elfordult a talapzatán, és csak egy keskeny rész tartja, ezen kívül belső problémákat is észleltek a tartószerkezetben. Augusztus 16-án a Richter-skála szerint 5,1 magnitúdójú földrengés volt a térségben, ez is hozzájárult a híd állapotának romlásához. A hidat meghatározatlan időre zárták le.
2018.09.20 12:14
Frissítve: 2018.09.20 12:17