Szerencs: Csak a Fidesz!

Publikálás dátuma
2018.07.12 09:00

Fotó: / Kállai Márton
Egyetlen kormánypárti jelölt indul a városban július 29-én az időközi polgármester-választáson.
Nem indul ellenzéki és független jelölt sem a bő két hét múlva esedékes szerencsi időközi polgármester-választáson. A helybeliek választása nem lesz nehéz: vagy Nyíri Tiborra, a Fidesz-KDNP jelöltjére, az eddigi alpolgármesterre szavaznak, vagy nem voksolnak.
Azért nem indultak ellenzéki jelöltek, mert nem látták esélyét a győzelemnek, és ez a Fidesz-KDNP-csapat eddigi munkájának köszönhető – legalábbis Koncz Ferenc, Szerencs korábbi kormánypárti polgármestere szerint. Ő két cikluson át vezette a várost, mielőtt idén tavasszal országgyűlési képviselővé választották. Szerinte egy ilyen kisvárosban, mint az övék, ahol szinte mindenki ismeri a másikat, nem lehet csupán párt-alapon politizálni, fontos a személyes elköteleződés. – Én sem költözöm el a városból – utalt arra, hogy sokan erőszövetséget látnak közte és a korábbi alpolgármester, a mostani jelölt között. Úgy fogalmazott: egy Szerencs méretű településen még inkább igaz a mondás, hogy "egy ember egy ember, a kettő pedig kettő."
A városban akadt olyan kormánypárti szereplő, aki név nélkül annyit mondott lapunknak: 
„elég ciki”, hogy nincs ellenfél, de hát saját maguknak mégsem kreálhattak ellenjelöltet.
– Úgy látom, az ellenzéki oldal valamennyi szereplője már a 2019-es önkormányzati választásra készül, ezért nem indítanak Szerencsen polgármesterjelöltet – mondta a Népszavának Varga László, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, országgyűlési képviselő. 
Szavai szerint jól jellemzi az országban uralkodó közállapotokat és közhangulatot, hogy most még senki nem kíván "kijönni a fényre".
Mivel Szerencs lakossága már 10 ezer alá csökkent, így nincsenek választókörzetek, listás szavazással dőlnek el a képviselői helyek is: legutóbb mind a nyolc ilyen posztot a Fidesz-KDNP nyerte el. Ha győzne is ellenzéki polgármester, csak gúzsba kötve tudna táncolni, ezt a terhet pedig senki nem akarja – vélekednek helyben az ellenzékiek. Ők a gyökeres változásban érdekeltek, erre pedig jövőre, az önkormányzati választásokon nyílik esély. A Jobbik számára jóval racionálisabb indokai vannak annak, hogy távol maradnak a szerencsi időközi polgármester választástól: ez pedig a pénz – mondta lapunknak Jakab Péter, a párt szóvivője. Az ÁSZ-büntetés miatt nagyon meg kell gondolni, mire költenek, ezért csak olyan helyen szállnak bele a kampányba, ahol esélyt látnak a győzelemre. Tiszavasvári – ahonnét az eddigi jobbikos polgármester, Fülöp Erik került be a parlamentbe tavasszal – például ilyen hely, itt augusztusban lesz időközi polgármester választás, így inkább ide koncentrálják az erőiket – tette hozzá.
2018.07.12 09:00
Frissítve: 2018.07.12 09:00

Demeter Márta az LMP társelnöke

Publikálás dátuma
2018.10.20 14:20

Fotó: MTI/ Mohai Balázs
Megválasztották Demeter Mártát az LMP társelnökévé – jelentette be Keresztes László Lóránt, a párt másik társelnöke.
Demeter meggyőző, kétharmados többséget kapott – mondta a Népszava kérdésére Keresztes László Lóránt.   Kanász-Nagy Máté, a párt titkára korábban lapunkat arról tájékoztatta, hogy csak Demeter Márta szeretne Keresztes László Lóránt vezetőtársa lenni, más nő ugyanis nem jelöltette magát erre a posztra az október 10-i határidőig. Demeter Márta az előző parlamenti ciklust az MSZP képviselőjeként kezdte az Országgyűlésben, majd kilépett a frakcióból és később az LMP-frakcióhoz csatlakozott. A párt nyáron vette fel tagjai közé. A jelölést és a részleges tisztújító kongresszus összehívását is Szél Bernadett korábbi társelnök-frakcióvezető lemondása tette szükségessé, valamint kilépése az LMP-ből.
2018.10.20 14:20
Frissítve: 2018.10.20 14:30

Próbaterhelés – Lezárták éjszaka a Lánchidat

Publikálás dátuma
2018.10.20 14:04
Terheléspróba a Lánchídon 2018. október 20-án
Fotó: MTI/ Mónus Márton
A hídszerkezet erőbírását mérték a szakemberek.
Az október 19-ről 20-ra, péntekről szombatra virradó éjszaka éjfél és hajnali 4 óra 30 perc között lezárták a Lánchidat a gépjármű- és a gyalogos forgalom elől, mert a dunai átkelő tervezetten jövő ősszel kezdődő felújításához kapcsolódóan terheléspróbát végeztek – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatásából. Mint írják, az úgynevezett terheléspróba során jelentős súlyokkal megpakolt teherautók különböző alakzatokban állnak, illetve vonultak fel a hídon, miközben a szakemberek a hídszerkezet erőbírását mérik, hogy azt összevethessék a korábbi vizsgálatokon alapuló, számított mérésekkel. A próbaterhelés célja megállapítani, hogy vannak-e erőtartalékok a hídszerkezetben, ezáltal válnak ugyanis pontosíthatóvá a híd gyalogos járdájának kiszélesítésével kapcsolatos tervezési feladatok. 
2018.10.20 14:04
Frissítve: 2018.10.20 14:04