Méterenként egymillióért épül a pünkösdfürdői védvonal

Publikálás dátuma
2018.07.12 17:13
Árvízvédelmi töltés a Római-parton. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Közel 1,7 milliárdért épülhet új árvízvédelmi rendszer Pünkösdfürdőn, a beruházás jóval drágább lesz a tervezettnél.
Eldőlt, hogy ki építheti, illetve újíthatja fel a püspökfürdői árvízvédelmi vonalat: az európai közbeszerzési értesítőből, a TED-ből derül ki, hogy egyetlen ajánlatkérőként a Swietelsky Építő Kft. nyerte el a főváros pályázatát (a tendert először a Magyar Építők vette észre).
A 1776 méteres védelmi vonal tervezését és kivitelezését eredetileg 1,29 milliárd forintra becsülte a Fővárosi Önkormányzat, a Swietelsky azonban 1,679 milliárdért vállalta el a munkát. Ez azt jelenti, hogy kilométerenként 945 ezer forintért épülhet a védelmi vonal.
A kivitelező alvállalkozókat is bevethet majd: a beruházás során elbontják a 280 méteres meglévő vonalat, majd 1776 méteren építenek új vasbeton alaptestet és árvízvédelmi falat, ami 1,3 méterrel magasabb lesz a mértékadó árvízvédelmi szintnél (MÁSZ). A védvonalon 14200 négyzetméteren szádfal is épül, és 13 árvízkaput építenek rá. 
A Fővárosi Közgyűlés még tavaly december közepén döntött róla, hogy a csillaghegyi árvízi védekezés keretében összesen négymilliárd forintot fordítanak a pünkösdfürdői szakasz és az Aranyhegyi-patak menti vonal kiépítésére – utóbbi 2 kilométeres hosszúságú – és ez a beruházás független lesz a sokat vitatott római-parti mobilgát ügyétől. A két védvonal nettó árát akkor 2,9 milliárd forintra becsülték, a Swietelsky drágább ajánlata viszont jelzi, hogy a költségek tovább is emelkedhetnek.
2018.07.12 17:13
Frissítve: 2018.07.12 20:33

Az egész országot hó boríthatja szerda reggelre

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Csütörtökön is havazni fog, de még jövő héten is folytatódni fog a "télies" időjárás.
Országos havazás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden. Eleinte csak délen és keleten havazhat, ám szerdára virradóra dél, délnyugat felől kiterjedt havazás kezdődik, amely reggelre eléri az északi országrészt is. Egy mediterrán ciklon melegfrontja az éjszaka érkezik meg az ország fölé országos havazást hozva. A hóesés fokozatosan terjed észak felé, legkésőbb az Északi-középhegység térségét érheti el.
Szerda délelőttre várhatóan az egész országot hó borítja be.
A legtöbb friss hó a déli megyékben valószínű. Napközben a legtovább az ország északi, északnyugati felén havazhat. A déli határvidéken összességében 15 centiméter hó is hullhat. Délelőtt dél felől fokozatosan megszűnik a csapadék.
A havazás miatt szerdára Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között valószínű. A csúcshőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, ezért délen olvadni fog.
Csütörtökön napközben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. A déli óráktól egyre többfelé várható csapadék: elsősorban nyugaton valószínű hó, másutt havas eső, eső, néhol ónos eső is hullhat. Helyenként megerősödhet a szél is. A hőmérséklet napközben 0 és plusz 5 fok között alakul. A hétvégén és a jövő héten is hasonlóan "télies" idő várható. Többnyire az ilyenkor szokásosnál is hidegebb lesz, és több alkalommal fordul elő csapadék, a Dunántúlon nagyrészt hó.
2019.01.22 18:40

Újabb köztévés felvétel szivároghatott ki: így vonszolták Hadházyt az MTVA-s biztonságiak

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:09
Hadházy Ákos az MTVA Kunigunda utcai székházánál
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Ez a harmadik szivárogtatás lehet az utóbbi időben: előbb Varju László bántalmazásáról, majd a nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán utasítgatásáról jelentek meg belsős képsorok.
Egy nappal azután, hogy a Főügyészség megállapította, az ellenzéki országgyűlési képviselőket az MTVA székházában bántalmazó biztonságiak jogszerűen jártak el, egy eddig nem látott felvétel került nyilvánosságra arról, ahogy Hadházy Ákost kivonszolják az épületből. A felvételt a hvg.hu tette közzé, és mint írják,
az új felvételen látszik, amint hat őr rángatja és cipeli Hadházyt, többüknél lőfegyver és gumibot van.
A képek alapján a felvételt az MTVA-hoz tartozó operatőr készíthette, mivel bárki is tartja a kamerát, a biztonságiak egyáltalán nem foglalkoznak vele, jelenlétét természetesnek veszik. Árulkodó továbbá a minőség is, az pedig tény, hogy két köztévés kamera is vette az eseményeket (látszik ez például Szél Bernadett felvételén, 49:30 körül). Ha valóban köztévés a forrás, akkor
az utóbbi időben ez lehet a harmadik kiszivárgott MTVA-s felvétel.
Előbb arról jelent meg a köztévé saját felvétele, amint fél tucatnyi biztonsági őr vonszolja a földön Varju Lászlót, miközben végtagjait facsarja. Majd olyan képsorok látták meg a napvilágot, melyek alapján ifj. Lomnici Zoltánnak felsőbb utasítás nyomán adták szájába a válaszokat az M1 Híradóba szánt interjúban.
2019.01.22 18:09
Frissítve: 2019.01.22 18:20