Méterenként egymillióért épül a pünkösdfürdői védvonal

Publikálás dátuma
2018.07.12 17:13
Árvízvédelmi töltés a Római-parton. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Közel 1,7 milliárdért épülhet új árvízvédelmi rendszer Pünkösdfürdőn, a beruházás jóval drágább lesz a tervezettnél.
Eldőlt, hogy ki építheti, illetve újíthatja fel a püspökfürdői árvízvédelmi vonalat: az európai közbeszerzési értesítőből, a TED-ből derül ki, hogy egyetlen ajánlatkérőként a Swietelsky Építő Kft. nyerte el a főváros pályázatát (a tendert először a Magyar Építők vette észre).
A 1776 méteres védelmi vonal tervezését és kivitelezését eredetileg 1,29 milliárd forintra becsülte a Fővárosi Önkormányzat, a Swietelsky azonban 1,679 milliárdért vállalta el a munkát. Ez azt jelenti, hogy kilométerenként 945 ezer forintért épülhet a védelmi vonal.
A kivitelező alvállalkozókat is bevethet majd: a beruházás során elbontják a 280 méteres meglévő vonalat, majd 1776 méteren építenek új vasbeton alaptestet és árvízvédelmi falat, ami 1,3 méterrel magasabb lesz a mértékadó árvízvédelmi szintnél (MÁSZ). A védvonalon 14200 négyzetméteren szádfal is épül, és 13 árvízkaput építenek rá. 
A Fővárosi Közgyűlés még tavaly december közepén döntött róla, hogy a csillaghegyi árvízi védekezés keretében összesen négymilliárd forintot fordítanak a pünkösdfürdői szakasz és az Aranyhegyi-patak menti vonal kiépítésére – utóbbi 2 kilométeres hosszúságú – és ez a beruházás független lesz a sokat vitatott római-parti mobilgát ügyétől. A két védvonal nettó árát akkor 2,9 milliárd forintra becsülték, a Swietelsky drágább ajánlata viszont jelzi, hogy a költségek tovább is emelkedhetnek.
2018.07.12 17:13
Frissítve: 2018.07.12 20:33

Leszámolás a Századvég folyóiratnál

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:17
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
A kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt eltávolították az internetről a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget.
A lap „új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”
Ezután lemondott a Századvég élén álló grémium, a szerkesztőbizottság fele – írta az Index. Az online és nyomtatott formában is megjelenő lap főszerkesztőjével, Demeter Tamással a múlt héten közölte a lapot kiadó Századvég Alapítvány vezetője, Barthel-Rúzsa Zsolt, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és a folyóiratnak új profilt adnak. A „járadék” problematikáját körüljáró utolsó számot is visszavonják: néhány napja még szabadon olvasható volt az interneten, azóta azonban a benne szereplő tanulmányok már elérhetetlenek.
Az Index információi szerint Bod Péter Ákos volt jegybankelnök egyik tanulmánya vágta ki a biztosítékot. A szerző a hvg.hu-nak elmondta, hogy gyakorlatilag visszadobták az írását:
„Ilyen az elmúlt 25-30 évben nem nagyon történt”.
Szerző
2018.09.24 20:17

Lassan melegszik az idő, aztán hétvégén újabb hidegfront jöhet

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Élénk széllel indul a hét, hajnali fagyokra és sok napsütésre is számítani lehet. A következő hidegfront szombaton érheti el az országot.
Kedden kevés felhőre és sok napsütésre lehet számítani - írja a előrejelzésében az Időkép. Futó zápor csak északkeleten valószínű, és továbbra is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hideg idővel, helyenként gyenge faggyal indul a nap, és a legmelegebb órákban is mindössze 12-16 fokos maximumokkal számolhatunk. Nem lesz front térségünkben.
Szerdán túlnyomóan napos, időnként felhős időben lehet részünk. Csapadék nem valószínű. Hideg, többfelé fagypont közeli lesz ismét a hajnal, napközben 14-18 fokig emelkedik a hőmérséklet. A légmozgás déliesre fordul és mérséklődik, legfeljebb északnyugaton lehetnek élénk lökések.
Csütörtökön is többnyire napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A szél már csak északkeleten lehet élénk. Csípős marad a hajnal, délután 20 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet.
Pénteken szinte zavartalan napsütésben lehet részünk, a szél is országszerte mérsékelt marad. Hűvös hajnal után 20-25 fokig melegszik a levegő. 
Szombaton előreláthatólag ismét hidegfront érkezik, esővel, viharos északnyugatira forduló széllel, lehűléssel.
2018.09.24 20:08