Megoldották: nem közügy Semjén vadászata, különadó vár a menekültek segítőre

Publikálás dátuma
2018.07.12 18:14
Ez a mosoly még sajtónyilvános. Semjén Zsolt, Erdő Péter bíboros társaságában
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Jogszabály-módosítások sorát fogadta el csütörtökön a parlament törvényalkotási bizottsága, a döntések korlátozzák a sajtó munkáját és a gyülekezési jogot is.
Egyebek között az adótörvényről, a magánélet védelméről, valamint a gyülekezési jogról szóló törvények, a választási törvény és a Bethlen Gábor Alapról szóló jogszabály módosításán is változtatásokat fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága csütörtöki ülésén.  Egy, az adótörvény-változásokhoz elfogadott módosítás némileg növeli a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adóját – az indoklás szerint az európai uniós adóminimum elérése érdekében. Az áremelések két lépcsőben jöhetnek, első lépésben idén szeptembertől, második lépésben jövő januártól - írja az MTI.
Egy elfogadott módosítás érinti a bevándorlási különadót is. Az adókötelezettség kiterjedne a Magyarországon székhellyel rendelkező, bevándorlást segítő tevékenységet végző szervezet működésének anyagi támogatására is. Bevándorlást segítő tevékenységnek minősülne az annak előmozdítására irányuló oktatásszervezés is, és mindaz, ami a bevándorlást közvetve vagy közvetlenül elősegíti; a gumiszabály eredményeként szinte minden, legálisan végezhető jogsegély-tevékenységet adóval büntethetnek, és elvileg egy menekülteket pozitív színben feltüntető cikk miatt is különadót vethet majd ki az állam az érintett lap kiadójára.
Ráadásul feltételezik, hogy a különadóval sújtott szervezet hazudni is fog: a módosítás arra is kitér, hogy ha a hatóság valótlannak minősíti a bevándorlási adóval kapcsolatos bevallást, határozatban kötelezi az érintett szervezetet a be nem vallott adó és annak 50 százalékát kitevő adóbírság megfizetésére. 
Az adótörvény-módosítások tárgyalásakor a szocialisták hiába kérték, hogy Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség képviselője kapjon felszólalási jogot a testület ülésén. Kordás a cafeteria emelt adóztatásának veszélyeire figyelmeztetett volna - a kormánypárti többség erre nem adott lehetőséget. Az MSZP bizottsági tagjai emiatt elhagyták az ülést; mint lapunk is beszámolt róla, az MSZSZ a h at országos szakszervezeti szövetség álláspontját tolmácsolta volna, a fideszes döntés miatt így gyakorlatilag 2 millió munkavállaló érdekképviseletét utasították vissza. 
A magánélet védelméről szóló törvényjavaslaton is változtatásokat kezdeményezett a testület kormánypárti többsége. Ezek hangsúlyosabbá teszik a magánélet védelmét, egyértelműsítve, hogy nem minősül közügynek egy közéleti szereplő magán- vagy családi életével kapcsolatos tevékenység, adat. Egy új elem a magánszférát az interneten is fokozottabban védi, kimondva, hogy a világhálón kizárólag magáncélból közölt személyes adat csak az érintett egyértelmű hozzájárulásával használható fel. 
 Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Semjén Zsolt személyesen tehetne ki újabb vadászatokról készült fotót közösségi oldalára – a képet a sajtó nem használhatná fel az ő engedélye nélkül. A miniszterelnök-helyettes pedig már korábban egyértelművé tette, hogy magánemberként vadászik, az ajándékba kapott vadásztúrákat pedig szerinte adóbevallásában sem kell feltüntetnie.   
De lépjünk túl Semjénen: ezentúl, hiába kerülne fel bármilyen kompromittáló fotó a netre valamelyik vezető politikusról, az nem lenne sajtónyilvános, amennyiben a politikus magánéletéhez kapcsolódik.
A törvényalkotási bizottság elfogadta a gyülekezési jogról szóló módosítást is, ami azt részletezi, ki követ el szabálysértést visszaélve a gyülekezési joggal. Többek között számít majd szabálysértőnek, aki nem közterületre, az ingatlan tulajdonosának hozzájárulása nélkül szervez gyűlést, de az is, aki megjelenik megtiltott gyűlésen, aki szervezőként megakadályozza a rendőrség jelenlétét, aki az újságírókat kizárja a gyűlésről, aki bejelentés nélkül szervez gyűlést, vagy szervezőként nem teszi nyilvánossá a nevét.
A testület a választási törvények módosításához kapcsolódóan támogatott egy sarkalatos változtatást, amely az önkormányzati törvényt egészítené ki. Eszerint ha a jegyző a választási iroda vezetőjeként mulaszt vagy kötelezettséget szeg, a kormányhivatalnak fegyelmi eljárást kell indítania ellene.  Ugyancsak elfogadták szocialista képviselők kezdeményezésére azt a javaslatot, amely ívenként ezer forintra mérsékli az időben le nem adott ajánlóívek után fizetendő bírság összegét, a korábbi tízezerről.  A Bethlen Gábor Alap kezeli a jövőben a Határtalanul! program fedezetet - tartalmazza egy másik, szintén támogatott módosító javaslat. A forrás eddig az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél volt, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezetében szerepel a költségvetésben. 
2018.07.12 18:14

Végső búcsú Lendvai Verától

Publikálás dátuma
2019.01.22 19:53

Fotó: / Szalmás Péter
Kedden a Farkasréti temetőben kísérték utolsó útjára a 92 éves korában elhunyt Lendvai Verát. A Népszava tiszteletbeli főszerkesztőjének, Németh Péternek édesanyja negyven esztendőn keresztül volt lapunk munkatársa.
Szerző
Témák
temetés
2019.01.22 19:53

Az egész országot hó boríthatja szerda reggelre

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Csütörtökön is havazni fog, de még jövő héten is folytatódni fog a "télies" időjárás.
Országos havazás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden. Eleinte csak délen és keleten havazhat, ám szerdára virradóra dél, délnyugat felől kiterjedt havazás kezdődik, amely reggelre eléri az északi országrészt is. Egy mediterrán ciklon melegfrontja az éjszaka érkezik meg az ország fölé országos havazást hozva. A hóesés fokozatosan terjed észak felé, legkésőbb az Északi-középhegység térségét érheti el.
Szerda délelőttre várhatóan az egész országot hó borítja be.
A legtöbb friss hó a déli megyékben valószínű. Napközben a legtovább az ország északi, északnyugati felén havazhat. A déli határvidéken összességében 15 centiméter hó is hullhat. Délelőtt dél felől fokozatosan megszűnik a csapadék.
A havazás miatt szerdára Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között valószínű. A csúcshőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, ezért délen olvadni fog.
Csütörtökön napközben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. A déli óráktól egyre többfelé várható csapadék: elsősorban nyugaton valószínű hó, másutt havas eső, eső, néhol ónos eső is hullhat. Helyenként megerősödhet a szél is. A hőmérséklet napközben 0 és plusz 5 fok között alakul. A hétvégén és a jövő héten is hasonlóan "télies" idő várható. Többnyire az ilyenkor szokásosnál is hidegebb lesz, és több alkalommal fordul elő csapadék, a Dunántúlon nagyrészt hó.
2019.01.22 18:40