Előfizetés

Összegyűjtötte a Figyelő hamis állításait az MTA

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.13. 14:39
Illusztráció
Fotó: Népszava
Helyreigazítás közlését kéri a laptól a Magyar Tudományos Akadémia.
A Figyelő „Megengedhetetlen az Akadémiáról vitázni?” címmel publikált összeállításban több félrevezető állítás is olvasható – közölte honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A lap főszerkesztőjétől helyreigazítás közlését kérték. Mint írják,
  • az összeállítás első mondatában szereplő állítással szemben az MTA tavaly nem 46 milliárd forintból gazdálkodott, hanem 77 milliárdból, és az állami támogatás összege volt 46 milliárd forint.
  • az akadémiai kutatóintézet-hálózatban 2017-ben nem 5540, hanem összesen 6037 tudományos, oktatási és tudományos ismeretterjesztő publikáció jelent meg. Az impaktfaktoros folyóiratban megjelent cikkek száma évek óta emelkedik.
  • az MTA vezetőinek fizetését és juttatásait ismertető rész hiányos. „Az ott szereplő összegek pontosak, azt ugyanakkor sajnálatos módon elfelejtette az összeállítás szerzője megemlíteni, hogy ezeket az 1994. évi XL. tv. 13.§.(4) szerint állapították meg. Egyéb juttatásuk pedig a költségvetési törvényben megadott cafeteria keret. Az akadémikusi tiszteletdíjakat és az özvegyi ellátást sem maguknak szavazták meg az érdekeltek, hanem a 4/1995. (I. 20.) Kormányrendelet alapján kapják azokat.”
  • az MTA üdülőiben a szolgáltatások árai nem alacsonyabbak a piaci áraknál, hanem megfelelnek a hivatalos besorolásnak megfelelő szolgáltatási színvonalhoz tartozó mindenkori átlagos piaci árnak. A külső vendégeknek felárat számítanak fel.
  • a cikkben „sok száz milliárdos” akadémiai ingatlanvagyonról írnak, de a valóság az, hogy az MTA ingatlanvagyonának könyv szerinti értéke 100 milliárd forint. Ennek az ingatlanvagyonnak a legnagyobb része azonban a kutatóközpontoknak és kutatóintézeteknek helyet adó épületekből áll.
  • a cikk a városligeti Domus ’Collegium Hungaricum’ esetében azt a hamis látszatot kelti, mintha a Domus piaci alapon működő szálloda lenne, holott nem az. Határon túli magyar kutatókat fogad, akik elnyerték a Domus ösztöndíjat, külsősök nem vehetik igénybe a szolgáltatásait.
  • a cikk szerint „az akadémia esetében is mindig kérdéses, hogy kik és milyen szempontok szerint kerülhetnek be.” Ezek a szempontok viszont pontosan megismerhetők azok számára, akik elolvassák a nyilvános akadémiai szabályozásokat.
  • és hemzseg a valótlan állításoktól az MTA kutatóhálózatában dolgozó kutatókkal szembeni elvárásokat, pontosabban azok hiányát taglaló rész.
Kapcsolódó
Az MTA rendes tagja vagyok - KözellenségPalkovics: Elfogadhatatlan az MTA két javaslata

Listeria-fertőzés: 29,1 tonna fagyasztott zöldséget hívnak vissza

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.13. 14:31
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fennáll a veszélye annak, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatával szennyeződtek
Mintegy 29,1 ezer tonna 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a Greenyard vállalat - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
A cég termékeit külföldön más élelmiszerekbe is bedolgozták.

A Magyarországon kívül forgalomból kivont termékek mennyiségéről a külföldi társhatóságok rendelkeznek információkkal, amelyekről a Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesül.
A Nébih július 5-én közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg
gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban, 2015 óta.

A megbetegedéseket öt tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették. A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig
47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.

Magyarországon ilyen esetekről nincs információ. A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt - közölte a Nébih.
Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

Ezt követően július 6-án a Tesco azonnali hatállyal elrendelte a vállalat által gyártott, az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét és vásárlóktól való visszahívását. Emellett Penny Market és az Aldi is bejelentette, hogy leveszik üzleteik polcairól a Greenyard Kft. által előállított fagyasztott zöldségeket.

Víztározó aknába esett egy szarvas, nem tudták megmenteni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.13. 12:24
A kép illsuztráció
Fotó: Shutterstock
Az állat súlyosan megsérült, végül a helyszínen lévő vadászok lelőtték.
Víztározó aknába esett egy szarvas pénteken Bátonyterenyén, az állatot nem sikerült élve kimenteni – tájékoztatta a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t. Szikora Viktória elmondta, hogy a szarvas az erdőhöz közeli Nyárjas úton lévő magánterület másfél méter mély tározójába esett bele. Mentésén mintegy fél órán át dolgoztak a bátonyterenyei katasztrófavédelem munkatársai, de az állat olyan súlyosan megsérült, hogy nem lehetett élve kimenteni, ezért az Egererdő Zrt. helyszínen lévő vadászai lelőtték. A szarvas tetemét a tűzoltók kiemelték és átadták a vadásztársaságnak.