Listeria-fertőzés: 29,1 tonna fagyasztott zöldséget hívnak vissza

Publikálás dátuma
2018.07.13. 14:31
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fennáll a veszélye annak, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatával szennyeződtek
Mintegy 29,1 ezer tonna 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a Greenyard vállalat - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
A cég termékeit külföldön más élelmiszerekbe is bedolgozták.

A Magyarországon kívül forgalomból kivont termékek mennyiségéről a külföldi társhatóságok rendelkeznek információkkal, amelyekről a Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesül.
A Nébih július 5-én közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg
gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban, 2015 óta.

A megbetegedéseket öt tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették. A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig
47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.

Magyarországon ilyen esetekről nincs információ. A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt - közölte a Nébih.
Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

Ezt követően július 6-án a Tesco azonnali hatállyal elrendelte a vállalat által gyártott, az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét és vásárlóktól való visszahívását. Emellett Penny Market és az Aldi is bejelentette, hogy leveszik üzleteik polcairól a Greenyard Kft. által előállított fagyasztott zöldségeket.
Szerző

Víztározó aknába esett egy szarvas, nem tudták megmenteni

Publikálás dátuma
2018.07.13. 12:24
A kép illsuztráció
Fotó: Shutterstock
Az állat súlyosan megsérült, végül a helyszínen lévő vadászok lelőtték.
Víztározó aknába esett egy szarvas pénteken Bátonyterenyén, az állatot nem sikerült élve kimenteni – tájékoztatta a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t. Szikora Viktória elmondta, hogy a szarvas az erdőhöz közeli Nyárjas úton lévő magánterület másfél méter mély tározójába esett bele. Mentésén mintegy fél órán át dolgoztak a bátonyterenyei katasztrófavédelem munkatársai, de az állat olyan súlyosan megsérült, hogy nem lehetett élve kimenteni, ezért az Egererdő Zrt. helyszínen lévő vadászai lelőtték. A szarvas tetemét a tűzoltók kiemelték és átadták a vadásztársaságnak.  
Szerző
Témák
Bátonyterenye

Kell még száz méter: bicikliútra gyűjt a Kutyapárt

Publikálás dátuma
2018.07.13. 11:32
Sár, macskakövek, betonakadály nehezíti a biciklisek dolgát a rákosrendezői szakaszon
Fotó: Magyar Kétfarkú Kutya Párt
Évek óta nem készült el a rákosrendezői biciklisáv MÁV területre eső szakasza, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt civil gyűjtéssel és munkával fejezné be a hiányzó szakaszt.
Mintegy száz méteren hiányzik a kerékpáros sáv Rákosrendezőn, a Teleki Blanka úton, ezt a hiányt pedig évek óta nem pótolta senki: a biciklisek útja kátyúk, ezer éves megsüllyedt macskakő, betondarabkák és sínek között vezet itt, egyértelműen balesetveszélyes zónának számít.
A kutyapárt ezért gyűjtésbe kezdett, hogy adományozói segítséggel építse meg a jelenleg csak papíron létező, két méter széles etapot. 
A munkaköltséget 805 ezer forintra becsülik, amiből 800 ezret az aszfalt és az emulzió, ötezret pedig egy kézi úthenger bérlése tesz ki becsléseik szerint – minden egyéb szükséges szerszámot kölcsönkérnek majd valahonnan. A munkát önkéntesek végzik, akiknek „valami finomat” főznek majd a kétfarkúak aktivistái. A projektet ide kattintva lehet támogatni.   
Az Index még 2015-ben készített videót a rákosrendezői bicikliút 400 méteres, nehezen járható szakaszáról. Azóta a CivilZugló Egyesület szerint az önkormányzat megcsináltatta a járda-kerékpárutat, de, mint a portál írja, a MÁV részén egyre járhatatlanabb a fennmaradó szakasz. 
Szerző