Nem taposták egymás sarkát az államfők Moszkvában

Publikálás dátuma
2018.07.14. 12:00

Fotó: Alexey Druzhinin / Sputnik
A nyugati vezetők bojkottálták az oroszországi világbajnokság megnyitóját, és később is csak a pályán érdekeltek tették, teszik tiszteletüket. Orbán Viktor a kivétel, ő vasárnap már másodszor jelenik meg.
Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke többek közt Donald Trumpot is meginvitálta a vb-re, ahová az amerikai elnök nem ment el. Ami a külpolitikai elszigeteltséget illeti, a helyzeten van mit javítani, a megnyitón egyik nyugat-európai állam sem képviseltette magát, a brit királyi család az elsők közt jelezte, hogy bojkottálja a rendezvényt. Végül sokan mások is így tettek, csupán a keleti régió egyes országainak államfői jelentek meg. Mindezek ellenére nem mindennapi trió nézte együtt a vb nyitómeccsét.
Putyin meglehetősen sajátosan ünnepelte hazája 5-0-s sikerét Gianni Infantino FIFA-elnök társaságában, a kamerák kereszttüzében már-már bocsánatkérő gesztusokat tett Mohamed bin Szalman szaúdi hercegnek címezve.
Később befutott a tornára Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is, aki a gaboni elnökkel Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök beiktatásáról egyenesen Oroszországba repült a vb-re. A francia-belga elődöntőt Emmanuel Macron francia államfővel tekintette meg. Ekkor Orbán Viktor kedvenc csapata, Peru már nem volt versenyben, ám dél-nyugati szomszédunk, Horvátország még igen. „A horvátok sikere persze a horvátoké, de egy picit úgy érezzük, hogy abban mi is benne vagyunk, hiszen ez a régió dicsősége is, még hogyha most a horvát zászlót is kell most a magasba emelni” – jelentette ki a napokban a magyar kormányfő, akiről nem tudni, hogy közpénzből utazott-e Oroszországba. Egy biztos, ott lesz a vasárnapi döntőn is, és külön is találkozik Putyinnal.

A horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarovic viszont egy kicsit más felfogásban támogatja hazája válogatottját, mint amit megszoktunk. Már azzal belopta magát az emberek szívébe, hogy nem magánrepülővel, hanem a szurkolókkal együtt egy charterjárattal utazott az Oroszország elleni negyeddöntőre – ráadásul beszámolók szerint nagyon kedvesen fotózkodott és csevegett a drukkerekkel. A horvát államfőnek annyira tetszett csapata teljesítménye, hogy fogta magát és bement a csapat öltözőjébe. Grabar-Kitarovic nemcsak kezet rázott mindenkivel, hanem egy-egy ölelést és néhány bátorító szót is kaptak a labdarúgók. Az elődöntőre Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Gordan Jandrokovic házelnök és több miniszter is elutazott. A csütörtök reggeli kormányülésen a miniszterelnök és a miniszterek a horvát válogatott mezét viselték, és tapssal ünnepelték a győzelmet.
Négy év múlva Katar rendezi majd a világbajnokságot, az ország emírje, Tamím bin Hamad ász-Száni pedig úgy döntött, hogy ott lesz a moszkvai Luzsnyiki Stadionban a döntőn. Ráadásul, ha már odamegy, akkor Vlagyimir Putyin elnök kész lesz találkozni vele.
Szerző