Tömegesen tilthatják le a Mastercard kártyáit adatlopás miatt

Publikálás dátuma
2018.07.13. 20:33
Illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A csütörtök esti rendszerleállás mögött technikai hiba helyett biztonsági incidens állhat.
Szimpla technikai hibánál több volt a csütörtök esti rendszerleállás mögött a Mastercardnál - írja a hvg.hu. Nem hivatalos információik alapján biztonsági incidens történt a kártyatársaságnál.
A lap egyik munkatársa kapott egy adathalász telefonhívást pénteken: egy banki ügyintézőként bemutatkozó telefonáló adategyeztetést kezdeményezett. Ezt követően kapta azt a tájékoztatást a pénzintézet ügyfélbiztonsági vonalán:
a csütörtök esti rendszerleállás után a bank arról kapott értesítést a Mastercard európai központjától, hogy visszaélés történhetett több kártya adataival.

A probléma nem bankspecifikus, és rengeteg kártyát érint. Ezeket biztonsági okokból le is tiltják.
Szerző

Erősödött a forint

Publikálás dátuma
2018.07.13. 19:10
Illusztráció
Fotó: Népszava
Péntek estére olcsóbb lett az euró.
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest - írja az MTI.
Az euró jegyzése 323,00 forintra csökkent este fél hétre a reggel fél hét után jegyzett 324,32 forintról.
Az euró pénteken 322,72 és 324,97 forint között mozgott.

A svájci frank árfolyama 277,58 forintról 275,93 forintra, a dolláré pedig 278,10 forintról 276,76 forintra csökkent.
Szerző

A szakszervezetnek coki, a képviselőknek emelés

Publikálás dátuma
2018.07.13. 19:03

A cafetéria adóztatási szabályainak változása miatt az érintett dolgozók évi nettó jövedelme 80-90 ezer forinttal csökken.
A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint elfogadhatatlan, hogy miközben a parlamenti többség a saját jövedelmének emelését kész támogatni, tökéletesen közömbös a választói iránt, akiknek jelentős része havi nyolc-kilencezer forinttal kevesebbet vihet majd haza jövőre. Az érdekképviselet szerint ez szégyenletes. A konföderáció közleményben azt írta: miközben havi bruttó kétszázezer forinttal emelnék a parlamenti képviselők tiszteletdíját, az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága meg sem hallgatta a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét, aki arról beszélt volna, hogy a cafetéria adóztatási szabályainak változása miatt az érintett dolgozók évi nettó jövedelme nyolcvan-kilencvenezer forinttal csökken. A béren kívüli juttatások között több olyan elem is van, amely összhangban van a kormány társadalompolitikai intézkedéseivel, ilyen például a munkaerő mobilitását elősegítő lakhatási támogatás, az iskolakezdési támogatás, a diákhitel, illetve a lakáshitel visszafizetéséhez nyújtott támogatás, valamint az öngondoskodást segítő nyugdíjpénztári hozzájárulás. Ezek kedvezményes adóztatását vagy adómentességét a kormány megszüntetné. Ehhez képest a parlamenti képviselők a kormánypárti javaslat szerint a bruttó átlagfizetés háromszorosát keresnék, ami azt jelenti, hogy míg eddig 748 ezer forint volt a tiszteletdíjuk, jövőre ez 948 ezer forintra nőne. A MASZSZ álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy miközben a parlamenti többség a saját jövedelmének emelését kész támogatni, tökéletesen közömbös a választói iránt. Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-nek nyilatkozva korábban azt mondta: bármikor nyitott a tárgyalásra a szakszervezetekkel.  
Szerző
Témák
cafeteria