Előfizetés

Lázár már nyíltan fűrészeli Márki-Zay alatt az ágat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.14. 13:10
Lázár János, egy meghiúsult – vagy meghiúsított – találkozó helyszínén. Forrás: Facebook/ Lázár János hivatalos oldala
A hódmezővásárhelyi választások után a Miniszterelnökség egykori vezetője még kenetteljesen együttműködésre buzdított, most viszont nyíltan nyomja a fideszes városatyákat, szabadulnának meg a polgármestertől.
A képviselőtestületnek kell eldönteni, hogy Hódmezővásárhelyen is napirenden van-e egy időközi választás, idézi Lázár Jánost a vasarhely24.com. A kormány második emberéből alföldi képviselővé szelídülő fideszes politikus azonban nem hagyta kétségek között vergődni Hódmezővásárhely városatyáit, és deklarálta: ideje polgármestert váltani. Egész pontosan egy csanádpalotai esettel példálózott a Rádió 7 műsorának Vásárhelyen. Arról beszélt, hogy a csődöt elkerülő Csanádpalotán mégiscsak időközi választást tartanának - persze Lázár szerint minden ilyen döntést a képviselőtestületeknek kell meghozni. Majd deklarálta, hogy Vásárhelyen is rendszeresen napirenden van a kérdés (mármint az időközi választásé), de ebben ő nem foglalna is foglalna állást. Úgyhogy a semlegesség jegyében figyelmébe is ajánlotta a mindenkinek a józsefvárosi időközi mérkőzést, ahol majdnem kétharmaddal tarolt a kormánypárti jelölt. És hogy senki ne érthesse félre az egyértelmű áthallást, hozzátette: Vásárhelyen nagyon kevés embert érdekel a város jövője, mi lesz a várossal 10-20 év múlva. Itt most nem építkezés, hanem rombolás zajlik, ez pedig csak kevesek érdeke.

A keménykedés nem használ, csak alámerülnek és elvesztik a túlélés esélyét

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.07.14. 12:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az utcán élők problémáit nem oldja meg, így csak vegzálására lesz alkalmas a közterület életmódszerű használatát tiltó új törvény. Több férőhely kellene a szállókon, fizetett szállás vagy éppen albérlet, de a kormánypártok erre nem gondolnak.
- A hetvenes években az akkori hatalom a hippinek becézett csöveseket kergette, az is teljesen eredménytelen volt - hozta fel az egykori fiatalságából vett példát Scheider Lajos Miklós, volt taxisofőr, aki évek óta szállókon él hajléktalanként. - Anno akit elkaptak és levágták a haját, az nemsokára újra a téren volt és visszanövesztette a sörényt - mondta. Szerinte ugyanilyen értelmetlen az, ami a mostani hatalom művel hajléktalanügyben: aki nem akar bemenni a szállóra, az akkor sem fog, ha éppen börtönnel fenyegetik.

Márpedig úgy tűnik, a kormány egy évvel az önkormányzati választások előtt mindent megtesz, hogy – feltehetően felmérések alapján, engedve a közhangulatnak – látványosan vegzálja az utcára kényszerülőket. Nemrég a Fidesz egyik leggazdagabb képviselőjének, Bajkai Istvánnak a javaslatára vésték az alkotmányba az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát, csütörtökön pedig a parlament törvényhozási bizottságban elfogadták a szabálysértési törvény módosító-javaslatait is. Ennek alapján a rendőröknek kötelessége lesz szabálysértési eljárást indítani „a közterületeken élők” ellen. Akit az utcán találnak és nem akar hajléktalanszállóra menni, azt figyelmeztetik, és erről jegyzőkönyvet vesznek fel. A hatóságok listát is vezetnek majd: ha 90 nap alatt összejön három figyelmeztetés, akkor a negyedik alkalommal már szabálysértési eljárás indul, a hajléktalant pedig közmunkára kötelezik, vagy le kell, hogy ülje a büntetését.

- És a börtönből hova megy? Ide vissza a térre - mondják a Blaha Lujza téren, ahol a hajléktalanok elmondásából kiderül: hazugságnak tartják, amit a kormánypárt harsog, miszerint bőven lenne hely a hajléktalanszállókon. Azok ugyanis - álláspontjuk szerint - dugig vannak. A Blahán éjszakázók elmeséltek egy március környéki razziát, amikor nagy dérrel-dúrral megjelentek a téren azzal, hogy mindenkinek be kell mennie a szállóra. Majd némi telefonálgatás után kiderült, hogy sehol sem volt hely. „Végül a rendőrök kértek bocsánatot amiért felébresztettek” - mondta egy hajléktalan, mintegy illusztrálásául annak amit több helyen is hallottunk és láttunk: az utcai rendőrök nagyon is tisztában vannak a realitásokkal, így legtöbbször emberségesen járnak el.
Több hajléktalan is arról számolt be lapunknak, hogy már hetekkel ezelőtt figyelmeztették őket: el kell menniük a városközpontból, hogy ne legyenek szem előtt. Ugyanakkor a keménykedéssel éppen azoknak ártanak, akik próbálnak valahogy javítani a helyzetükön. Scheider Lajos Miklós szerint akik eddig sem akartak bemenni a szállásra azok várhatóan inkább „alámerülnek”, azaz külső kerületekben húzzák majd meg magukat. Ott azonban nem tudnak úgy munkát vállalni, mint a városközpontban, ahol újságozásból, takarításból, ebből-abból összejött egy kis kereset. Scheider úr és párja például Fedél Nélkül árusításával próbál kis pénzt keresni a Blaha Lujza téri bolt előtt. „Már teljesen kivagyunk ettől az egész a marhaságtól” - sóhajt Balogh Jánosné, aki attól tart, sokan engednek majd a hatósági szigornak, elmennek a szállókra, ezáltal pedig még élhetetlenebbek lesznek az így is túlzsúfolt szállások. Így ugyanis szerinte összezárhatják például a mentálisan zavart hajléktalant a válás vagy bedőlt hitel miatt fedél nélkül maradt, ám normál életvitelét folytatni próbáló szegénnyel. Valódi megoldást az jelentene, ha továbbléphetnének fizetett szállás vagy éppen albérlet felé, ám erre vajmi kevés az esély, pontosabban a politikai szándék hiányzik. A jelek szerint a kormánypártnak pedig inkább keménykedésre futja, ám a szociális ellátórendszer fejlesztésére nem. Legalábbis amikor lapunk korábban hajléktalanügyi ötletgazdának megtett Bajkait erről kérdezte, akkor a honatya azonnal úgy reagált, hogy a jelenlegi ellátórendszer szerinte teljesen megfelelő.

Sürgősen Moszkvába várják Orbánt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.14. 10:05
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin egy 2017. februári sajtótájékoztatón
Fotó: Alekszej Druzinyin / AFP / Sputnik
Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel, jelentette be az orosz elnöki hivatal vezetője.
Haladéktalan moszkvai megbeszélésre hívták Orbán Viktort – erről nem a miniszterelnök hivatala, vagy sajtófőnöke számolt be, hanem az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója, méghozzá nyilvánosan.
Jurij Usakov péntek délután, a Reutersnek mondta el, hogy Vlagyimir Putyin vasárnap tárgyalni akar a magyar kormányfővel. Orbán eredetileg az oroszországi foci vb döntőjére utazott volna Moszkvába, de így az orosz elnökkel is találkozni fog. 
Az egyoldalúan bejelentett találkozó azért is váratlan, mert a két vezető az előzetes tervek szerint szeptemberben találkozott volna az orosz fővárosban, tehát két hónap alatt kétszer is tárgyalnak.    A vasárnapi egyeztetés nem feltétlenül lesz baráti hangulatú: a Putyint rendszeresen vendégül látó, az orosz gazdasági kapcsolatokra (Paks II. esetében az orosz hitelre) nagyban építő Orbán ugyanis a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot.  
A vasárnapi találkozót egyébként a Miniszterelnöki Kabinetiroda nyilvántartása sem jelöli: „ezen a napon nincs esemény” - olvasható  a naptárban.