Durva ráfizetéssel lehet csak kiváltani a rákkeltő vérnyomáscsökkentőt

Publikálás dátuma
2018.07.14. 13:46
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kétszázezer doboznyi, rákkeltő anyaggal szennyezett vérnyomáscsökkentő kerülhetett magyarországi forgalomba. A szert más típussal is lehet helyettesíteni, de úgy hússzor annyiba is kerülhet.
Ettől a hírtől jogosan mehet fel a betegek vérnyomása, csak épp csillapítani nem tudják majd: szennyezés miatt visszahívják a patikák polcairól a  Zhejiang Huahai Pharmaceuticals kínai gyárából származú, valsartan hatóanyagú gyógyszerét.  A szert azonban a gyógyszertárban nem kötelesek visszavenni, ráadásul ez az egyetlen tb-támogatott készítmény, amit a betegek viszonylag olcsón kapnának meg, írja a HVG
A portál szerint a problémát az okozza, hogy a kínai importgyógyszerről egy spanyolországi teszt során kiderült, gyártási melléktermékként képződő nitrózaminnal szennyezett. Ez annyira erősen mérgező, rákkeltő anyag, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatképzésre. 
A nemzetközi figyelmeztetésre reagáló Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) első körben levetette a kínai gyárból származó valsartant tartalmazó orvosságokat a patikák polcairól, a betegek tájékoztatását viszont későbbre halasztotta. „A szennyezett vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedésének abbahagyása nagyobb veszélyt okoz – infarktust, stroke-ot –, mint további szedése. Ugyanakkor ajánlott néhány héten belül a kezelőorvos javaslatára más, hasonló hatású orvosságra átállni érvelt az OGYÉI, egybehangzóan az Európai Gyógyszerügynökséggel.
A patikák napokig tanácstalanok voltak, amíg nem tisztázódott, ki fogja őket és a betegeket kártalanítani.  Az OGYÉI legfrissebb útmutatása szerint egyelőre a nagykereskedők állják a számlát. Nehéz megmondani, hogy pontosan mekkora készletek halmozódtak fel a betegeknél és a gyógyszer-kereskedelemben, még az sem világos, hogy mióta került forgalomba medicina ezzel a szennyezéssel. A becslések 200 ezer dobozról szólnak. Annyi bizonyos, hogy a patikusok nem kötelesek visszavenni a betegektől a készítményt, és orvosi vény nélkül nem cserélhetik másfajta vérnyomáscsökkentőre. 
Az OGYÉI pedig közreadta azoknak a magyarországi forgalomban lévő, valsartanalapú medicináknak a listáját, amelyeket nem érintett a visszavonás. Ilyen a Novartis originális, egykor szabadalommal védett Diovanja, a szlovén Krka gyógyszergyár valamennyi és a Teva némelyik valsartanos készítménye. Az OGYÉI-ajánlat gyengesége azonban, hogy ezek az orvosságok nem élveznek tb-támogatást, így a lecserélt gyógyszer árának tízszeresét vagy akár hússzorosát kellene kifizetni értük. 

A hatóanyagok kétharmadát Kína és India gyártja

Az aktív gyógyszer-hatóanyagok mindössze egyharmada készül az EU-ban, a többinek a 70-80 százaléka – vagyis a teljes mennyiség fele – Kínából és Indiából érkezik. „A skála széles, van, amikor csak a hatóanyagot veszik a gyógyszergyárak, a vivőanyagokat és minden más szükséges adalékot itthon adnak hozzá, itthon készítenek belőle kapszulát vagy tablettát, utána pedig dobozolják. De van, amikor készen, tabletta formájában, ömlesztve jön az orvosság, amit csak dobozolni kell” – mondta portálnak egy gyógyszeripari alapanyagokkal kereskedő szakember. 

Szerző

Horvátország nem csak a focipályán húzott nagyot

Publikálás dátuma
2018.07.14. 09:10
A devizahitelesek folyamatos tiltakozása ellenére az állami akarat győzött az elszámolások menetét illetően
Fotó: Népszava
A magyar bankoknak 6000-7000 milliárd forintos terhet jelentene, ha a horvát minta alapján korrigálni kellene a jelzáloghitel-szerződéseket.
A magyar devizahitel-adósok számára semmiféle hatása nincs annak, hogy a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt arra hivatkozva, hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen a devizahitelek magas kockázatáról - mondta lapunk érdeklődésére Barabás Gyula. A Széchenyi Hitelszövetség elnöke utalt arra, hogy az árfolyam- és kamatemelkedéséből eredő - az induló törlesztőrészletet esetenként kétszeresére emelő - többletteher összegét a devizahitel-adósok számláin jóvá kell írni a svájci frank alapú jelzáloghitelt nyújtó bankoknak. Vagyis az euró alapú hitelekre nem vonatkozik a bíróság döntése. Az ítélet alapfilozófiája, hogy a perelt bankok megsértették a kollektív érdekeket és a hitelfelvevők jogait azzal, hogy nem tájékoztatták ügyfeleiket a devizahitelek magas kockázatáról, valamint semmis és tisztességtelen szerződést kötöttek ügyfeleikkel. Az lényeges különbség Horvátország és Magyarország között - érvelt a szakértő -, hogy a szomszédos államban a bíróságok a jogállamiságnak megfelelő körülmények között kezelik az ilyen jellegű ügyeket, szemben a magyar gyakorlattal. A jognak az igazságot, és nem a pillanatnyi érdekeket kell szolgálnia - tette hozzá. Azonban a jogerős ítéletig Horvátországban is hosszú út vezetett. A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete a fogyasztók egyesületével közösen még 2011-ben emelt kollektív vádat a Zagrebacka Banka, a Privredna Banka, Erste Group Bank AG, a Raiffeisen Bank International AG, az Addiko Banka, az OTP Horvátország, a Splitska Banka (jelenleg az OTP tulajdona) ellen. Ennek nyomán 2013-ban Zágrábban a kereskedelmi bíróság már jogszerűtlennek ítélte mind a svájci frank alapú hitelek konstrukcióját, mind a bankok egyoldalú kamatemelését hét banknál, a nyolc érintett közül, amelyek ellen az eljárás folyt. Később a legfelsőbb kereskedelmi bíróság ezt a döntést felülbírálta és csak a változó kamat egyoldalú megemelését ítélte jogszerűtlennek és tisztességtelennek. A döntés felülvizsgálatát kérték a bankok és a hitelesek is. Az alkotmánybíróság 2016-ban új tárgyalást rendelt el, mert a legfelsőbb kereskedelmi bíróság megsértette a tisztességes eljáráshoz való alkotmányos jogot, amikor nem indokolta meg a devizaalapú hitelekre vonatkozó döntését. Most 120 ezer adós kaphatja vissza a pénzét, közülük 50 ezernek nincs már élő szerződése, nekik egyenként kell perelniük. Lényeges, nagyságrendi különbség van a horvát és a magyar devizahitel-adósok között.
A szomszédos ország bankjainak több mint 10 milliárd kunát (437 milliárd forint) kell megtéríteniük ügyfeleiknek. Ez szerződésenként átlagosan 3,64 millió forintnak megfelelő összeget jelent.

Ezzel szemben Magyarországon a bankokkal való elszámolásról szóló törvény  1,2 millió szerződést érintett - mondta Barabás Gyula. Ha hasonló döntés születne nálunk, akkor - az euróban és a jenben számolt hiteleket is beleértve - mintegy 6-7 ezer milliárd forintot kaphatnának az ügyfelek. Az OTP Bank a horvát érdekeltségeit érintő ítélet kapcsán a hvg-nek azt válaszolta, hogy „vizsgáljuk a döntés részleteit, ezért az OTP Bank egyelőre nem szeretné ezt kommentálni.” „A devizahitelesek döntő többségének az összes tartozással összefüggő problémája megoldódott, a végtörlesztéstől kezdve az árfolyamgáton át a forintosításig tartó folyamat lezárt egy korszakot” - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára nemrégiben a Népszavának adott interjújában. Barabás Gyula szerint a főtitkár igazat mondott, hiszen a Bankszövetség tagbankjainál már 97 százalékban valóban nincs késedelmesen fizetett forintosított devizahitel, azokat a szerződéseket ugyanis átadták a követeléskezelőknek. A szakember hozzáfűzte, hogy hamarosan a forinthitelesek egy részének a folyamatosan emelkedő kamatok, és ezzel együtt növekvő törlesztőrészletek jelenthetnek majd komoly gondokat.

A szocialisták törvényjavaslatot nyújtanak be

Már három uniós országban törölték el a devizahiteles szerződéseket, s Magyarország azért nincs közöttük, mert a Fidesz-kormány hazug módon Brüsszelre mutogat - írta közleményében Szakács László. Pedig ha az Orbán-kormány ebben az esetben is bátor lenne, akkor 900 ezer ember otthonát védené meg, de erre a bankok érdekében nem hajlandó - tette hozzá az MSZP elnökhelyettese, aki bejelentette,  törvényjavaslatot nyújtanak be arról, hogy legyen új banki elszámolás, a felvételkori árfolyamon számolják el a devizahiteleket, és adják vissza az embereknek a tisztességtelenül beszedett pénzt. A politikus szerint kiderül, hogy a Fidesz mer-e a családok oldalára állni a bankokkal szemben. 

Szerző
Frissítve: 2018.07.14. 11:00

Tömegesen tilthatják le a Mastercard kártyáit adatlopás miatt

Publikálás dátuma
2018.07.13. 20:33
Illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A csütörtök esti rendszerleállás mögött technikai hiba helyett biztonsági incidens állhat.
Szimpla technikai hibánál több volt a csütörtök esti rendszerleállás mögött a Mastercardnál - írja a hvg.hu. Nem hivatalos információik alapján biztonsági incidens történt a kártyatársaságnál.
A lap egyik munkatársa kapott egy adathalász telefonhívást pénteken: egy banki ügyintézőként bemutatkozó telefonáló adategyeztetést kezdeményezett. Ezt követően kapta azt a tájékoztatást a pénzintézet ügyfélbiztonsági vonalán:
a csütörtök esti rendszerleállás után a bank arról kapott értesítést a Mastercard európai központjától, hogy visszaélés történhetett több kártya adataival.

A probléma nem bankspecifikus, és rengeteg kártyát érint. Ezeket biztonsági okokból le is tiltják.
Szerző